In het huidige systeem van horecavergunning zijn er per stadsdeel verschillende horecaregels, die door verschillende instanties moeten worden verleend en gehandhaafd. Dit leidt ertoe dat niet in alle gelijke gevallen dezelfde regels worden gehanteerd. Het nieuwe Stedelijk Beleidskader Horeca en Terrassen moet volgens de gemeente een helder, eenduidig, overzichtelijk kader van regels zijn. Sinds april dit jaar beschikbaar voor ondernemers en bewoners om hun meningen op los te laten. Projectleider Elsbeth Boer van de gemeente Amsterdam vertelt tijdens een bijeenkomst in de Pijp dat ze al zo’n 300 reacties heeft ontvangen en gelezen. Deze ‘zienswijzen’ lopen van een brief van twaalf kantjes van de KHN tot klachten van bewoners over overlast. Wat houdt dit nieuwe systeem in?

Het gaat er niet om wat je bent, maar wat je doet

In het nieuwe beleidskader staat de impact van de horca activiteiten op de leefomgeving centraal. Het gaat er niet meer om wat een bedrijf is, maar wat het doet en welke gevolgen dat heeft op de buurt. Horeca activiteiten worden in het nieuwe systeem gescoord, van licht naar zwaar. Zo is de impact van een lunchroom op de buurt licht en die van een nachtclub zwaar. Vervolgens gaat de gemeente kijken naar het gebied waar het bedrijf zijn activiteiten ontplooit. Het maakt natuurlijk heel veel uit waar een horecazaak is gevestigd. Een club op een industrieterrein zal minder overlast geven dan een club in een woonwijk.

In het nieuwe beleidskader wordt elk bedrijfsplan dus beoordeeld op enerzijds de mate van impact dat het heeft op de leefomgeving en anderzijds waar het bedrijf is gevestigd. Wanneer blijkt dat de impact op de lokatie binnen de regels valt, wordt een omgevingsvergunning afgegeven. Deze omgevingsvergunning is verbonden aan de lokatie en blijft van kracht zolang de horeca activiteiten op de lokatie niet veranderen. Naast de omgevingsvergunning zal een horecaondernemer ook een exploitatievergunning (en evt. een alcoholwetvergunning) moeten aanvragen, net zoals in het huidige systeem. Deze vergunning is verbonden aan het bedrijf en aan het pand en tijdelijk van aard (3-5 jaar).

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

Projectleider Boer verwacht dat de meeste veranderingen gaan plaatsvinden in de huidige vergunning categorie 4, dat nu een verzamelbak is voor veel soorten horecabedrijven. Ze verzekert dat bedrijven met een bestaande vergunning hun activiteiten gewoon kunnen voortzetten, maar: ‘alle vergunningen worden na afloop van de wettelijke termijn onder de loep genomen’. Het projectteam streeft ernaar het voorstel in maart 2023 te presenteren aan de gemeenteraad, met de verwachting dat e.e.a. effectief zal worden in Q1 2024. Hiervoor zal eerst een hele lange en intense inspraakprocedure moeten worden doorlopen.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?