MKB-Amsterdam zet zich er samen met de KHN-Amsterdam voor in om van Amsterdam een Food Capital te maken, waarin we ons richten op lokaal, gezond en verantwoord eten. Eén van de ondernemers in de Food Capital werkgroep is Nicolette Bosschieter, eigenaar van de zes vestigingen van PANCAKES Amsterdam. Zij vertelt ons over het belang van Food Capital, haar ambities binnen het project en hoe ze met haar eigen onderneming een steentje bijdraagt.

Naast de zes pannenkoekenrestaurants die Bosschieter in Amsterdam bezit, is ze momenteel ook bezig een vestiging in Egmond te openen. Naast dit ondernemerschap is Bosschieter bestuurslid van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Via die functie is ze uiteindelijk in de werkgroep van Food Capital terechtgekomen. 

Het belang van Food Capital is volgens Bosschieter duidelijk: ‘’Amsterdam heeft een geweldige eetcultuur: goede restaurants, topchefs, keuze genoeg. Daarbij produceren we hier heel veel voedsel, waar we volgens mij veel meer gebruik van moeten maken. We kunnen het eten dus ook dichter bij huis halen. Dat is verantwoord want we hoeven dan minder te importeren, de boeren krijgen een eerlijke prijs en het is nog lekker ook. Dat moeten we onder de aandacht brengen, vind ik.’’

Passie voor horecavak moet terug
Op dit moment zit het project rondom Food Capital nog in een verkennende fase. Er zijn veel ambities, maar hoe die moeten worden aangepakt wordt nog uitgezocht. Over die ambities kan Bosschieter overigens veel vertellen. ‘’Allereerst wil ik ervoor zorgen dat er in het onderwijs meer aandacht komt voor het horecavak als vervolgopleiding’’, stelt Bosschieter. ‘’Mensen zien werk in de horeca toch te snel als een bijbaan, maar dat is het natuurlijk helemaal niet per se. Daarom wil ik daar meer aandacht voor vragen en meer passie voor het vak creëren.’’ 

De bedoeling is om dat enthousiasme onder andere met wedstrijden aan te wakkeren: wie is de beste barista of barman? Welke horecazaak heeft het mooiste terras? Bosschieter is ervan overtuigd dat de horeca en daarmee de eetcultuur in de metropoolregio meer gaat leven. Ook is er al gesproken over een grote actie om Food Capital in één klap op de kaart te zetten. Het idee komt van Bosschieters werkgroepgenoot Samuel Levie (Brandt & Levie): ‘’Zijn idee was om de ring A10 vol te zetten met tafels, om daar met zijn allen samen te gaan eten. Een enorme operatie natuurlijk, maar wel een heel gaaf idee.’’

Lokaal inkopen
Met haar eigen bedrijf PANCAKES Amsterdam draagt Bosschieter zelf ook een steentje bij aan de doelen van Food Capital. Zo wordt het pannenkoekenmeel bij een lokale molen gekocht, de melk met grote emmers direct bij de boer gehaald en wordt er met seizoensproducten gewerkt. ‘’Ik ga bijvoorbeeld mijn aardbeien niet uit Spanje halen, voor mijn pannenkoeken gebruiken we Hollandse aardbeien’’, stelt Bosschieter. ‘’Wat ik graag nog zou willen is een grote melktank in mijn restaurants, net als kroegen die een biertank hebben. Net zo makkelijk, het scheelt ontzettend veel melkpakken.’’ Verder investeert ze ook in het opleiden van haar personeel: ‘’Soms maken we uitstapjes naar de molen bijvoorbeeld. Als ze de visie van PANCAKES meekrijgen, kunnen ze die ook weer bevlogen aan de gasten vertellen.’’

Voor het aanbod van restaurants en andere eetgelegenheden in Amsterdam heeft Bosschieter een mooie wens: ‘’Diversiteit is ontzettend belangrijk. Binnen mijn personeel probeer ik dat ook zo goed mogelijk te realiseren. We zijn altijd zo trots op de 167 nationaliteiten in de stad, maar zoveel eetculturen vind je nog niet terug in de restaurants hier. Hoe mooi zou het zijn als we nog veel meer culturen vertegenwoordigd zien in de horeca?’’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Werkgevers die het moeilijk hebben door de coronacrisis vragen zich af hoe zij vakantiegeld moeten uitbetalen aan hun werknemers. Tip van juristen: ga met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

Bedrijven zijn terughoudend met het terugbetalen van te veel ontvangen geld uit de NOW-regeling. Slechts een klein deel van de ondernemers die de NOW-regeling deels of helemaal moeten terugbetalen heeft dit al gedaan. De rest wacht af.

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Het devies van de overheid luidt nog altijd: werk zoveel mogelijk thuis. Voor bedrijven waarbij dat niet mogelijk is biedt preventief testen op corona uitkomst. Via Werkgeverstesten.nl kun je gemakkelijk een teststraat bij jouw bedrijf inrichten.

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Hoe speel je in op de financiële gevolgen van de coronacrisis voor jouw vereniging? Van welke regelingen kun je gebruik maken? Voormalig topschaatser Erben Wennemars presenteert het webinar op woensdag 12 en dinsdag 18 mei 2021.

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

‘Geen ondernemer mag aan de coronacrisis kapotgaan. Wees ruimhartig, verleng het steunpakket tot eind van het jaar en strijk nú de laatste plooien in dat pakket glad.’ Die oproep doet voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in een brief aan het kabinet. ‘Maatwerk kan niet worden geleverd, zo krijgen we steeds te horen. Dat mag echter nooit de reden zijn om ondernemers dan maar te laten vallen.’ Hij pleit daarom voor een loket waar ondernemers met hun specifieke situatie terecht kunnen.