Het moet volgens MKB-Amsterdam makkelijker worden voor mkb-bedrijven om een erkend leerbedrijf te worden. Daarmee zouden meer stageplekken in de regio ontstaan voor mbo-studenten. Een motie over dit onderwerp werd afgelopen week al aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad. Ingediend door Erik Schmit, raadslid van D66.

Het opdoen van praktijkervaring is een belangrijk onderdeel van een mbo-opleiding. Toch leert de ervaring van de afgelopen jaren dat er niet voldoende stageplekken zijn om die ervaring op te doen. Volgens de indieners van de motie komt dat doordat enkel erkende leerbedrijven stageplekken mogen aanbieden. Het verkrijgen van de status ‘erkend leerbedrijf’ zou volgens sommige ondernemers een ‘complex en tijdrovend proces zijn.’ Daardoor verkleint mogelijk het draagvlak vanuit ondernemers om mbo-stagiairs op te leiden.

Vanuit de gemeenteraad zal worden ingezet om te kijken waar ondernemers moeilijkheden ervaren in het proces om een erkend leerbedrijf te worden. Ook wordt gekeken hoe met betrokken partijen kan worden samengewerkt om ervoor te zorgen dat er in de toekomst wél voldoende mbo-stageplekken zullen zijn. Die ontwikkeling juicht MKB-Amsterdam van harte toe. 

Het makkelijker maken voor mkb-bedrijven om een erkend leerbedrijf te worden zou fantastisch zijn, zegt Michal van Dantzig, bestuurslid arbeidsmarkt bij MKB-Amsterdam. ‘Wie investeert in jonge mensen, loopt op termijn minder tegen een personeelstekort aan. Als je nu al contact legt met jonge mensen en dat contact onderhoudt, pluk je daar ook in de toekomst de vruchten van.

Ook de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijsgroep van MKB-Amsterdam draagt bij aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt in de Metropoolregio Amsterdam. Eerder schreef de werkgroep tips en aanbevelingen aan mkb-werkgevers met betrekking tot stagiairs uit het mbo en het hbo.

MKB-Amsterdam volgt het nieuws over dit onderwerp. Houd daarvoor onze website, nieuwsbrief en socials in de gaten.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?