Met de heersende inflatie, energiecrisis en Prinsjesdag in aantocht staan veel ondernemers voor grote veranderingen en uitdagingen. MKB-Amsterdam haalt verhalen op in de stad bij deze ondernemers. Wat gaan deze veranderingen voor hen betekenen en hoe kijken ze daar tegenaan? Iresh Soekhoe, eigenaar van beautysalon Beauty by Iresh aan de Uiterwaardenstraat in Zuid, spreekt haar zorgen uit.

De prijzen voor energie die momenteel door het dak schieten zijn de eerste zorg die Iresh uitspreekt. ”Het is dat we nu een lange zomer hebben, waardoor de verwarming nog even uit kan blijven. Maar ik moet eerlijk toegeven: ik krijg er wel buikpijn van. Ik heb een variabel energiecontract, dus wat energiekosten betreft wordt het gewoon een onzekere tijd.” 

Dan is er ook nog de gierende inflatie. Eén van de eerste uitgelekte maatregelen om de koopkracht in het land te herstellen is het verhogen van het minimumloon met tien procent. Eerder sprak MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof al de angst uit dat de rekening om door de crisis te komen bij de ondernemers zou komen te liggen. Iresh deelt die angst. ”Die salarissen moeten omhoog, maar wat staat er tegenover voor ons als ondernemer? Ik kan mij voorstellen dat deze maatregel prima toepasbaar is bij grote bedrijven, maar voor kleine ondernemingen zoals de mijne is dit behoorlijk ingrijpend.”

Ze vervolgt: ”Daar komt ook nog eens bij dat er veel verandert op gebied van arbeidsrecht. Je kunt niet meer met flexcontracten werken en je zit tegenwoordig veel sneller aan een medewerker vast. Ik kamp bijvoorbeeld met ziekteverzuim. De kosten die je daarvoor moet maken zijn gewoon heel erg hoog. In mijn geval betekent het dat ik zelf veel meer moet werken om rond te komen. Als klein bedrijf heb je nu eenmaal minder winst dan in een grote organisatie. Je kunt je vast voorstellen dat dit soort zaken bij mij veel harder aankomen. Ik heb minder financiële middelen om zulke tegenslagen op te vangen. Hoe bewaakt de overheid de belangen van de ondernemers en onze gezondheid als wij extra belast worden voor een lange periode?”   

‘Generieke regels voor alle bedrijven zijn niet de oplossing’

”Het valt me dan ook op dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen typen ondernemers, terwijl ik denk dat het nogal wat uitmaakt of je drie of duizend mensen in dienst hebt. Daarom pleit ik er ook voor om typen ondernemingen te categoriseren: tot een bepaald aantal medewerkers, of kijk naar de omzet van een bedrijf. Bedenk geen generieke regels voor alle bedrijven, waarbij de ene ondernemer het hier veel zwaarder mee zal krijgen dan de andere. Houd rekening met draagkracht.”

Kijken we niet naar manieren om kleinere ondernemers te ontzien, dan vreest Iresh dat er harde klappen zullen vallen binnen het mkb. ”Je ziet nu al dat bedrijven omvallen omdat alles na de coronacrisis weer op eigen kracht moet, terwijl de economie opnieuw in een crisis is beland. Met alles wat er nu nog bij komt wordt het gewoon te zwaar. Ik denk niet dat we moeten willen dat de kleine ondernemers met een exclusieve zaken of ambacht uit onze economie verdwijnen. Ik heb zelf jaren keihard gewerkt om een stabiel bedrijf te bouwen en dat heb ik ook! Maar zo wordt het allemaal wel erg lastig. Moet ik dan maar kopje ondergaan omdat de regering niet ingrijpt?” 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

De knip op de Weesperstraat is al jarenlang onderwerp van discussie. MKB-Amsterdam is net als een meerderheid in de raad tegen de knip en pleit tegen de uitvoering van een duur proefproject. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde de raad gisteren toe de discussie over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. ‘De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.’

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Hoe ga je om met de energiecrisis? Wat staat er nou in de Miljoennota? Gaat de gemeente Amsterdam ons helpen? Op maandag 3 oktober staan de deuren van de Oranjekerk weer open voor de maandelijkse Groeiborrel. Hét moment om bij te praten met mensen die dezelfde vragen hebben.

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Je kunt nog stemmen op de vijf producten die genomineerd zijn voor Product van de Maand. Joël Dori van StartUp Amsterdam: ‘Impact ondernemers kunnen ons helpen lastige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, mobiliteit en voedselverspilling op te lossen. De genomineerde bedrijven zijn hiervan een prachtig voorbeeld.’

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Het is Prinsjesdag en uit de Miljoenennota blijkt dat het mkb op weinig steun van de regering kan rekenen. Terwijl veel ondernemers het zwaar hebben. MKB-Amsterdam is in gesprek met de gemeente Amsterdam voor meer steun aan het lokale mkb. Deel met ons wat jij als ondernemer nodig hebt om deze crisis te overleven!