Een goede bereikbaarheid is voor alle MKB-bedrijven in Amsterdam van groot belang. Of het nu per fiets, auto of openbaar vervoer is. Het is ook essentieel dat de bevoorrading van onze winkels, horeca en andere bedrijven, altijd op een goede manier kan plaatsvinden. Hier maakt MKB-Amsterdam zich al jaren hard voor. Op dit moment speelt er veel op dit gebied, zoals de slechte staat van de kademuren en bruggen, de nieuwe milieuzone voor vrachtauto’s en touringcars en de proef met ‘Knip in de Weesperstraat’.

Deze MKB TV gaat over verkeer en vervoer. Met vicevoorzitter MKB-Amsterdam, Guido Frankfurther, gaan we ter plekke kijken wat er speelt en welke rol MKB-Amsterdam hierbij speelt. De aflevering van MKB TV is te zien op het Youtubekanaal van MKB-Amsterdam.

Steun MKB-Amsterdam en abonneer je op ons YouTubekanaal!

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Hopelijk keert rust snel weer terug

Hopelijk keert rust snel weer terug

Afgelopen nachten zijn er rellen in verschillende steden geweest waaronder in Amsterdam. Bart Drenth: “Ik hoop van harte dat deze rellen een kort leven beschoren zijn. Wellicht ontwikkelt dit zich zoals de flashmobs van anderhalf jaar geleden. Toen renden gemaskerde groepen jongeren winkels binnen om binnen één minuut zoveel mogelijk te stelen. Dat leek een trend, maar was gelukkig snel weer afgelopen. Oproepen tot rellen en plunderen is een misdrijf. Dus opruiers riskeren een zware straf. Ik hoop van harte dat het weer overwaait, al zullen we dat moeten afwachten.” Voor MKB-Amsterdam staat natuurlijk als een paal boven water dat winkeliers die worden getroffen door plunderingen moeten worden gecompenseerd voor de schade. Zij hebben het in deze tijd al meer dan zwaar genoeg.

Samen uit de crisis

Samen uit de crisis

De gemeente Amsterdam is strenger in de leer dan andere verhuurders richting zwaar getroffen huurders. Ondanks herhaaldelijke oproepen van ministers om huurlasten gezamenlijk te delen omdat de steunpakketten slechts een gedeelte van de kosten dekken. Huurders lijden onder de houding van de gemeente met betrekking tot een tegemoetkoming in huurkosten van gemeentelijk vastgoed. Wel komt de gemeente de bedrijven tegemoet met uitstel van huurbetalingen, maar dat doet de financiële verplichting niet afnemen. Daardoor hebben ondernemers straks heel veel tijd nodig om deze huurschulden af te lossen, als ze de crisis overleven. 
Bart Drenth: “Wij hebben moeite met deze starre houding van de gemeente. We roepen het College van B&W op, samen met andere bedrijfsorganisaties, om wat aan de huren te doen. Door op korte termijn een huurkortingsregeling te treffen”

De maakindustrie verdient absoluut meer aandacht en waardering

De maakindustrie verdient absoluut meer aandacht en waardering

Loyaal zeer oude genever van Van Wees wint de Vakjuryprijs Product van het Jaar. Directeur-eigenaar Fenny van Wees kon helaas niet aanwezig zijn bij de online uitreiking vandaar dat we haar interviewen over het winnen van de prijs. Van Wees: “Natuurlijk is het, in de huidige spannende tijd waarin een groot deel van onze klandizie gesloten is, een lichtpuntje in de duisternis. Op de uitreiking benadrukte wethouder Everhardt van de gemeente Amsterdam het belang van de maakindustrie, voor de werkgelegenheid nu nog meer dan voorheen.
Van Wees: “Helemaal mee eens. Ze draagt bij aan de levendigheid van de stad en wat ons betreft tevens aan het behoud van immaterieel cultureel erfgoed van Amsterdam.” Over samenwerking met andere genomineerden: “Vele jaren geleden onderhield mijn vader contact met het scheepvaartmuseum, daar is onder andere het product Weesopper Mout uit ontstaan, waarvan de kruik een porceleinen replica is van een tijdens de VOC gebruikte geneverkruik. Het origineel is in bezit van het Scheepvaartmuseum. Voor een hernieuwd kennismakingsgesprek zijn wij altijd te porren.”

Aanpassingen steunpakket voor ondernemers fors beter

Aanpassingen steunpakket voor ondernemers fors beter

Naast het besluit van het kabinet om een avondklok in te voeren zijn ook de aanpassingen op het steunpakket voor ondernemers gepresenteerd. De regeling tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt flink geïntensiveerd; het vergoedingspercentage gaat naar 85%. Ook de loonsteun (NOW) gaat voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 naar 85%. Er komt een garantieregeling voor evenementen en steun om het eigen vermogen te versterken. Steun voor het eigen vermogen wordt nu uitgewerkt door het kabinet. En de voorraadvergoeding voor winkeliers wordt verhoogd. Voor kleine bedrijven wordt het minimumbedrag in de TVL verdubbelt naar 1.500 euro en de drempel wordt verlaagd. Het verbeterde steunpakket ondersteunt per april starters die tot nu toe niet konden worden geholpen. Jacco Vonhof: “Het verbeterde steunpakket heeft de nodige voeten in de aarde gehad. We hebben echt nog moeten knokken om bepaalde aanpassingen over de streep te trekken. Het uiteindelijke resultaat mag er wat ons betreft zijn. We realiseren ons dat nog steeds niet iedere ondernemer er volledig mee geholpen zal zijn, maar we hebben het onderste uit de kan gehaald.”

Product van het jaar: tegenwicht aan de eenvormigheid en massaproductie

Product van het jaar: tegenwicht aan de eenvormigheid en massaproductie

De vakjury onder leiding van Bert Bos koos de zeer oude genever van Loyaal van Wees als product van het jaar 2020. De publieksprijs is gegaan naar de ganzenbitterbal van Royal Goose Company. Wethouder Everhardt van de gemeente Amsterdam was ook online aanwezig en ziet het belang van de maakindustrie, voor de werkgelegenheid nu nog meer dan voorheen. Everhardt: “De producten geven een mooi tegenwicht aan de eenvormigheid en massaproductie. De kwaliteit en diversiteit die uit de producten spreekt, dat is het beeldmerk van de stad. Daar geven jullie als mkb vorm aan.” Ook heeft het publiek mogen kiezen uit alle top drie genomineerden van product van de maand. Via een poll is bijna 2.500 keer gestemd. De publiekslieveling is de ganzenbitterbal met 671 stemmen geworden. Patat van Pietersma snacks op de Albert Cuyp kreeg 408 stemmen en Baklava van Şerifoğlu heeft met 301 stemmen een mooie derde plaats. MKB TV zendt een samenvatting uit van de prijsuitreiking beschikbaar op het YouTube kanaal van MKB-Amsterdam.

Belangrijk om naar de positieve ontwikkelingen te blijven kijken

Belangrijk om naar de positieve ontwikkelingen te blijven kijken

Voorzitter Bart Drenth sprak gisterenavond bij de uitreiking Product van het Jaar, online de genomineerden toe: “Amsterdam en de Amsterdamse regio staan niet bekend als een echte maak-stad. Maar er worden hier hele mooie producten gemaakt. Dat blijkt ook maar uit de lijst met alle genomineerden. Allemaal van hoge kwaliteit, met een heel ander karakter. Er is heel veel om te vieren. Al zijn dit behoorlijk moeilijke tijden voor een deel van deze ondernemers. Corona raakt ondernemers hard, ook sommige genomineerden voor deze prijs. In onze regio hebben we nauw overleg tussen het bedrijfsleven en de gemeenten, onder meer met wethouder Everhardt in Amsterdam, en ook bijvoorbeeld in Haarlemmermeer. Hier hebben we het gehad over uitstel van betaling van belasting en ook het niet heffen van belasting in 2020. In Amsterdam hebben we afgesproken dat de stad ook dit jaar geen precario en reclamebelasting heft en wellicht ook in 2022 niet. Dit jaar zetten we als MKB-Amsterdam vol in op plannen voor de toekomst. Over hoe je als ondernemer dit jaar niet alleen saneert, maar ook investeert. Hoe je nieuwe plannen maakt voor de toekomst. En hoe we als ondernemers, bewoners en overheden daarbij kunnen versterken.