In een nieuwe aflevering MKB TV gaat MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth met verschillende gasten in gesprek over het Regionaal Werkcentrum. Door de coronacrisis is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. Zo zijn er ondernemers die noodgedwongen personeel hebben moeten ontslaan, maar ook bedrijven die in de crisis juist een enorme boost hebben gekregen en extra handen zoeken. In beide gevallen kan het Regionaal Werkcentrum een sleutelrol spelen.

Eén van de gasten die bij Drenth aanschuift is Ingrid Hobbelen. Zij is de eigenaar van design souvenirwinkel Thinking of Holland, in de Passenger Terminal vlakbij Amsterdam Centraal. Door het wegblijven van toeristen in de stad liep de omzet van Hobbelen terug tot praktisch nul. Als logisch gevolg daarvan moest ze personeel ontslaan en dat kwam haar duur te staan: ”Ik heb geld moeten lenen.”

Ondernemer Jack Stuifbergen zag bij de sekswerkers eenzelfde situatie ontstaan. Door de coronamaatregelen konden ook zij hun beroep niet beoefenen. Met zijn bedrijf Breedweer zet hij zich altijd in voor het maken van maatschappelijke impact en ook deze keer is hem dat gelukt. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam is hij erin geslaagd om de sekswerkers om te laten scholen tot gediplomeerd schoonmakers. Zo konden zij weer aan de slag.

”Neem contact met ze op en ze helpen je”

Michal van Dantzig over het Regionaal Werkcentrum

Ook MKB Amsterdam-bestuurslid Michal van Dantzig gaat met Drenth in gesprek. Met haar uitzendbureau WinWinWerkt heeft ze veel ervaring in het koppelen van de juiste werknemer aan de juiste werkgever en vertelt dat ook het Regionaal Werkcentrum daarin veel kan betekenen. Het Regionaal Werkcentrum heeft namelijk goed in kaart waar extra personeel nodig is, en waar personeel noodgedwongen thuis zit. Ondernemers die dus extra handen nodig hebben, of personeel tijdelijk ergens anders wil onderbrengen moeten bij het RWC zijn. Van Dantzig: ”Neem contact met ze op en ze helpen je.”

Eén van die ondernemers die naarstig op zoek zijn naar extra handen is Peter van Koppen. Hij is de initiatiefnemers achter The Green Crew: expert in het installeren van zonnepanelen. In de afgelopen tijd heeft Van Koppen al veertig nieuwe werknemers aangenomen en in de komende twee jaar moet het bedrijf zelfs groeien naar 200 werknemers. Voor wie geen technische achtergrond heeft: niet getreurd. Van Koppen vraagt niet om een gerichte opleiding of ervaring, die krijg je bij The Green Crew: ”Voor werkloze mensen is dit dus een hele mooie kans.”