Nu de deuren van de horeca, winkels en evenementen weer eerder dicht moeten, moet het demissionaire kabinet met snelle en eenvoudige schadecompensatie over de brug komen. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Het hoeft geen ingewikkeld ding te worden. Het gaat in eerste instantie om de loonkosten van mensen die je kwijtraakt als je weer drie weken dicht moet.’

Jacco Vonhof over de (voorgenomen) maatregelen op BNR Nieuwsradio

Ook Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam, maakt zich zorgen om de vervroegde sluitingstijden van, met name, de horeca. ‘Die zullen er vooral voor zorgen dat meer mensen thuisfeestjes gegeven. En thuis zijn de omstandigheden zeker niet beter dan in het café. Ik vraag me af hoe de politie daarop wil handhaven.’ Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge presenteerden vanavond een verdere aanscherping van de coronamaatregelen.

Aanscherping maatregelen

De nieuwe maatregelen gelden voor drie weken, waarna wordt gekeken in hoeverre ze afgeschaald kunnen worden. Tussen acht uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends zijn horeca en essentiële winkels dicht, met ingang van zaterdag. Niet-essentiële winkels en contactberoepen moeten al om zes uur ’s avonds de deuren sluiten. Die vervroegde sluiting geldt ook voor evenementen, behalve die met een vaste zitplaats. Het kabinet wil het gebruik van het coronatoegangsbewijs uitbreiden met ‘2G’, dus zonder de optie ’testen’. Daarvoor is wel een wetswijziging nodig.

Ondernemers zitten intussen met de handen in het haar, zegt Vonhof. Agenda’s dreigen alweer leeg te lopen en de eerste afzeggingen voor december en januari komen alweer binnen. Dat was allemaal niet nodig geweest als het kabinet niet wéér achter de feiten aan had gelopen. Vonhof sprak vandaag onder meer met demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en dat was geen leuk gesprek. ‘We hebben aangegeven dat we niet meer begrijpen hoe het beleid is uit te leggen aan de verschillende achterbannen die wederom getroffen worden. We vinden dat op zijn minst diep triest.’

Boosterprik

Vonhof mist vooral de dialoog met het kabinet, die tot nu toe ten minste nog plaatsvond. ‘We hebben niet kunnen meedenken over wat er allemaal op tafel ligt. Het allerminste wat moet gebeuren is het compenseren van ondernemers voor de gevolgen. Dat is nog niet eens uitgewerkt. We ontkennen niet dat de besmettingen schrikbarend zijn. Maar we zien dat het kabinet elke keer weer te laat is als we naar dit soort maatregelen toegaan. Waarom is die boosterprik er nog niet? Waarom zijn er nog geen medicijnen beschikbaar en wanneer komt er nou dat fundamentele beleid op de zorg?’

Je kunt niet zomaar nieuwe beperkingen instellen voordat je er alles aan hebt gedaan om nog meer mensen te vaccineren, meent Vonhof. Toezeggingen heeft hij niet gekregen, maar hij hoopt op 100% compensatie van de schade voor ondernemers. ‘Met die krappe arbeidsmarkt kunnen ze dit er niet meer bij hebben. Daar hoort compensatie bij en die moet eenvoudig en snel zijn.’ De noodzakelijke steunpakketten komen er op de kortst mogelijke termijn, beloofde Rutte tijdens de persconferentie.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De visie van een glazenwasser

De visie van een glazenwasser

Gisteren sprak voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland de economielezing van Elsevier Weekblad uit. Vonhof roept de samenleving en de politiek op om de mens achter de ondernemer te blijven zien.

Data helpen jou om beter te ondernemen

Data helpen jou om beter te ondernemen

Hoe? Daar kom je achter tijdens de webinar Business Intelligence voor het MKB op 20 december. Kees van Montfort: ‘Data zoals omzet, kosten, product- en dienstengegevens zijn een belangrijke tool bij het maken van betere beslissingen.’ Meld je snel gratis aan!

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Het is belangrijk dat mensen leren elkaar aan te spreken en ervoor te zorgen dat iedereen aan het eind van de dag veilig naar huis gaat,’ zegt businessmanager Jeroen den Otter van VCANederland.

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

Het midden- en kleinbedrijf moet makkelijker toegang krijgen tot de financieringsmarkt, vinden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland (ONL). Ze zeiden dat in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Het nieuwe steunpakket om ondernemers door de avondlockdown te loodsen bestaat onder meer uit een verlenging van het bijzonder uitstel van de Belastingdienst en een hogere vergoeding van de vaste lasten via TVL.

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Eefje Jonker oprichter van Stay Future proof: ‘’Als je de sfeer en aanpak van een familiebedrijf wilt handhaven terwijl je groeit en innoveert is het belangrijk om iedereen binnen het bedrijf te verbinden en onderdeel te maken van het proces.”