Het besluit van de gemeenteraad om het makkelijker te maken voor mkb-bedrijven om erkend leerbedrijf te worden, is omarmd door MKB-Amsterdam. De  gemeenteraad neemt nu initiatief om onder andere te kijken waar ondernemers moeilijkheden ervaren in het proces om een erkend leerbedrijf te worden. Een belangrijke rol in dit aanvraagproces is weggelegd voor de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), een organisatie waarin mbo en bedrijven samenwerken om studenten in het beroepsonderwijs de beste praktijkopleiding te geven. We praatten met Jan-Willem Mans, manager regio unit voedsel, groen en gastvrijheid over zorgvuldigheid en het mkb als motor van het mbo.

Herken je je in de uitspraak dat de aanvraag om erkend leerbedrijf te worden ‘complex en tijdrovend’ zou zijn?

“Gezien de grote verantwoordelijkheid die leerbedrijven hebben heeft SBB een zorgvuldig proces georganiseerd om erkend te worden als leerbedrijf. In verschillende onderzoeken – door OCW en door externe consultants als Berenschot – is gebleken dat dit goed en efficiënt is vormgegeven. In ieder geval garandeert de SBB afhandeling binnen tien werkdagen. De voorwaarden om leerbedrijf te kunnen worden zijn vastgesteld door bestuurders uit onderwijs en sociale partners. Deze worden periodiek geëvalueerd. En de SBB voert dit uit.”

Op welk terrein zie je mogelijkheden om de aanvraag te vereenvoudigen?

“Elke tip om het proces eenvoudiger te maken is ons welkom, maar we hechten zeker aan de huidige mate van zorgvuldigheid. De aanvraag is ons inziens niet complex, maar wel grondig en correct. Er is daarnaast een mooie stimulans vanuit de rijksoverheid voor mkb ondernemers om mbo’ers te begeleiden in hun stage: de subsidieregeling praktijkleren.

Houdt SBB bij hoeveel stages er worden aangeboden via mkb-bedrijven?

Ongeveer 75% van de stages in het mbo vindt plaats bij mkb-bedrijven, het is de motor van en voor het mbo! Soms zie je bij echt grotere organisaties meer sturing en/of facilitering vanuit bijvoorbeeld een afdeling Human Resources, maar SBB blijft het leren van een vak bij een vakman altijd promoten.

We kregen van leden van MKB-Amsterdam reacties op het besluit van de gemeenteraad, waarin ondermeer de zorg werd uitgesproken over het vereenvoudigen van de aanvraag. Zo werd er opgeroepen om de eerder toegekende erkenningen onder strenger toezicht te zetten. Zodat leerbedrijven die zich niet aan de regels houden strenger aangepakt kunnen worden. Wat vind je van de vraag naar meer handhaving?

“Handhaving is geenszins uitgesloten. Verzwaring van de eisen is niet echt een optie, het gaat hier meer om het niet nakomen van gemaakte afspraken over het niveau van de begeleiding van de stagiair. Op basis van signalen en klachten acteert SBB altijd en gaat in gesprek met het leerbedrijf over verbetermogelijkheden. Als die uitblijven, is intrekking van de erkenning aan de orde. Dit gebeurt met grote regelmaat. SBB stimuleert scholen ook om signalen te melden.”

Een ander punt dat terugkwam in de reacties van leden van MKB-Amsterdam is dat stagiaires bijvoorbeeld niet uitbetaald krijgen. Ook al is dat vastgelegd in de cao. Een andere praktijk is dat studenten wel te betaald krijgen en daarna als goedkope hulp worden gebruikt, zonder hen iets aan te leren.‘ Hoe kun je dat als SBB voorkomen?

“Wij kunnen niet garanderen dat werkgevers zich aan de (landelijke of individuele) afspraken houden. Wel willen wij op basis van signalen hierover met de bedrijven in gesprek om te zien of we tot verbetering kunnen komen. Ik vergelijk het wel eens met het rijbewijs, dat ook geen aanrijdingen kan voorkomen. Maar bij overtredingen komt op enig moment wel het bezit van het rijbewijs in het geding. Voor het toezicht op het nakomen van arbeidsrechtelijke afspraken zijn er andere instanties aangewezen dan SBB.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onderneemin heeft onlangs de stap gezet naar de regio Metropool Amsterdam. Onze voorzitter Achmed Baâdoud is dan ook heel content dat MKB-Metropool Amsterdam en Onderneemin mediapartner bij elkaar zijn geworden. “Dat sluit heel goed aan bij onze visie om het MKB...

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB MKB-Metropool Amsterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het besluit van het GVB om gemotiveerde sollicitanten voor de functie van trambestuurder structureel te gaan helpen om voor de...

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Volgens wethouder Melanie van der Horst is het woord ‘Knip’ voortaan een ‘verboden woord’ en kiest de gemeenteraad ervoor van de Weesperstraat een fijne stadsstraat te maken, met twee maal één rijstrook, bredere fiets- en voetpaden, meer groen en een aantrekkelijkere...

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...