Namens MKB-Amsterdam en de Stichting Welkom Amsterdam diende MKB-Amsterdam vicevoorzitter Guido Frankfurther een zienswijze over de uitvoering van het touringcarbeleid bij de gemeente in. Hierin pleit hij voor meer haltes, betere handhaving en meer liefde voor een sector die vele bezoekers relatief schoon, veilig en efficiënt naar de Amsterdamse musea, hotels, winkels en restaurants brengt. De gemeente Amsterdam publiceerde 31 januari 2023 haar visie op de uitvoering van het touringcarbeleid in een conceptontwerp verkeersbesluit touringcar en een apart document met ontheffingen. Tot 1 maart konden bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden hun mening over dit concept delen met de gemeente.

De gemeente maakte in het conceptbesluit bekend dat zware bussen vanaf volgend jaar niet meer welkom zijn in de binnenstad. Grote touringcars van meer dan 7,5 ton mogen volgens het voorstel vanaf 1 januari 2024 bezoekers alleen nog op speciale plekken aan de randen van de binnenring laten in- en uitstappen. Dit vanwege de overlast in omvang en gewicht van touringcars, de uitstoot die zij veroorzaken, verkeersveiligheid en overlast rondom de haltes. Voor speciale doelgroepen, zoals kinderen en ouderen en specifieke bestemmingen, zoals culturele instellingen, gaan er ontheffingen gelden. De gemeente kijkt rond de Centrumring S100 naar extra op- en afstapplekken en bestaande plekken worden verbeterd. Ook wordt er gekeken naar parkeerplekken bij OV-stations, zodat de bezoekers met de metro verder het centrum in kunnen reizen.

Schoon, veilig en efficiënt

In zijn zienswijze aan het College wijst Frankfurther op  het grote belang van het touringcarvervoer voor de stad. “Dit vervoer is voor grotere groepen bezoekers de schoonste, veiligste en meest efficiënte manier van zich verplaatsen en voor de Amsterdamse economie en werkgelegenheid van groot belang. Het doet de touringcarbranche dan ook pijn als u dit voordeel niet benoemt en overdrijft met het aangeven van 300-400 touringcars per dag die de stad aandoen.  Zelfs pre-Corona kwamen dit soort getallen niet voor. Uit onze tellingen blijkt dat er op een drukke dag in het toeristenseizoen ca. 150-200 halteringen in het centrum waren. Sinds 2018 is het aantal touringcars in het stadshart al met meer dan 70% afgenomen. We verzoeken om uw aandacht hiervoor en om minder negatieve framing.”

(nog geen) nieuwe haltes bij ingaan touringcarverbod

Frankfurther ziet dat de gemeente voortvarend aan de weer is met het voorbereiden van het inrijdverbod, in combinatie met het uitwerken van de ontheffingsvoorwaarden. Maar, “hoe schrijnend is het dan om te zien dat het met die ‘extra touringcarhalten’ niet opschiet.” MKB-Amsterdam vindt dat de Centrale Stad hier zijn verantwoordelijkheid moet nemen en stelt enkele nieuwe haltes voor op ter hoogte van de Jordaan – Anne Frankhuis, de Valkenburgerstraat en de Weesperstraat.

Om het beoogde touringcarbeleid succesvol te maken moet er worden voldaan aan twee voorwaarden, ziet Frankfurther. “Ten eerste zijn bufferplaatsen onontbeerlijk in de buurt van alle alternatieven waar de touringcars uit de binnenstad naar toe worden geleid. Daarnaast blijven controle en handhaving altijd nodig voor een efficiënt gebruik van de halten.”

Maatwerk voor electrisch vervoer

Het steekt de stichting dat de gemeente weigert een uitzondering te maken voor elektrische 24-seaters in de 7,5-tons zone. Deze kleinere touringcars kunnen een goed alternatief vormen voor het vervoer van grotere groepen naar de hotels en restaurants in het hogere segment en beurzen en congressen, vindt Frankfurther, maar: “Vanwege de nog zware accupakketten komen deze 24-seaters boven de 7,5 ton uit en u kiest ervoor strikt vast te houden aan de richtlijnen voor de 7,5-tonszone en geen ontheffing hiervoor te verlenen in verband met de kwetsbare kademuren en bruggen. Frankfurther roept op dit alsnog te doen voor de minder kwetsbare routes in de binnenstad, zoals de hoofdradialen als Vijzelstraat en Rozengracht en de as- Rokin – Damrak. “Graag iets meer maatwerk!”.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?