Veel MKB-ondernemers, en hun personeel, zitten door de gevolgen van de coronacrisis thuis. Werkloos, of in de onzekerheid over hoe, wanneer en óf ze überhaupt weer aan de slag kunnen. Om de verwachte ‘tsunami van werklozen’ het hoofd te bieden, is het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam (RWC) opgericht. Direct toen duidelijk werd dat Covid 19 een grote impact zou hebben op de economie en daarmee op de werkgelegenheid. Het RWC is een publiek-private samenwerking van gemeenten in deze arbeidsmarktregio, UWV, sociale partners, waaronder MKB-Amsterdam, en verschillende andere publieke- en private organisaties. Door ondersteuning en advies te bieden aan werkgevers wordt het doel van het RWC gerealiseerd, getroffen mensen van werk naar werk begeleiden om te voorkomen dat zij in een werkloosheidsuitkering terecht komen.

Sinds dag één is Michal van Dantzig, bestuurslid MKB-Amsterdam en voorzitter speerpunt Arbeidsmarkt & Onderwijs, onderdeel van deze publiek-private samenwerking. Zij vertegenwoordigt de stem van de mkb’er en maakt keer op keer de vertaalslag tussen het belang, de behoefte en de praktische ervaringen van het midden- en kleinbedrijf en de wensen en plannen op regionaal en landelijk niveau.

Volgens Michal is dit onwijs belangrijk. “MKB-bedrijven worden hard getroffen. Als ze geen werk hebben voor hun medewerkers, maar ze ook niet kwijt willen, omdat ze hopen straks weer volop werk te hebben, wat doe je dan? Het is ingewikkeld om de juiste informatie te krijgen en oplossingen te realiseren. Vanuit de overheid worden vaak regelingen bedacht en dienstverlening aangeboden die voor het grootbedrijf prima werken, maar niet voor het MKB. Het is belangrijk dat de dienstverlening van het RWC goed is afgestemd op de behoefte aan dienstverlening van de MKB-werkgever. Dat breng ik telkens opnieuw in bij onze overleggen en dat wordt heel goed opgepakt.”

Hoewel de verwachte ‘tsunami van werklozen door de NOW-regelingen op dit moment nog relatief laag is, is het RWC de afgelopen maanden volledig opgetuigd. Zo kunnen werkgevers op dit moment bij het RWC terecht om personeel te vinden of personeel aan te bieden, werknemers worden na aanmelding begeleid bij het zoeken naar een nieuwe baan, dit kan ook tijdelijk zijn, dat de werknemer later weer terugkeert bij de eigen werkgever. En er is op de website een overzicht van steunmaatregelen voor werkgevers te vinden. Alle berichten worden binnen één dag beantwoord. Nadat de werkgever contact heeft opgenomen gaat een accountmanager van het RWC in een proces van co-creatie samen met de werkgever of werknemer op zoek naar de best passende oplossing om verbindingen mogelijk te maken. Denk aan advies over leerwerktrajecten, opleidingen, de inzet van subsidies en andere instrumenten en samenwerkingen.

Michal: “Het is een erg prettige, maar ook hoognodige, samenwerking. Ik heb het gevoel dat we dit echt samen hebben neergezet en er goed geluisterd is naar de stem van de mkb’er. We hebben dit met een brede partij van daadkrachtige en gedreven mensen opgezet, alles om te voorkomen dat al getroffen mensen, werkgevers en werknemers, nog harder worden geraakt.”.

De komende tijd gaan we als MKB-Amsterdam veel aandacht besteden aan het RWC en de dienstverlening voor werkgevers. We gaan werkgevers informeren en, door middel van voorbeelden van andere werkgevers die geholpen zijn met dienstverlening van het RWC, aansporen om contact op te nemen met het RWC.

Hier vind je de website van het RWC. Direct vragen of behoefte aan advies? Vul dan direct dit formulier in.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en abonneer je op onze MKB-TV afleveringen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom het RWC.

Kijk hier een introductiefilm: Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam helpt werkgevers en werknemers werkloosheid te voorkomen.

 

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.