Veel MKB-ondernemers, en hun personeel, zitten door de gevolgen van de coronacrisis thuis. Werkloos, of in de onzekerheid over hoe, wanneer en óf ze überhaupt weer aan de slag kunnen. Om de verwachte ‘tsunami van werklozen’ het hoofd te bieden, is het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam (RWC) opgericht. Direct toen duidelijk werd dat Covid 19 een grote impact zou hebben op de economie en daarmee op de werkgelegenheid. Het RWC is een publiek-private samenwerking van gemeenten in deze arbeidsmarktregio, UWV, sociale partners, waaronder MKB-Amsterdam, en verschillende andere publieke- en private organisaties. Door ondersteuning en advies te bieden aan werkgevers wordt het doel van het RWC gerealiseerd, getroffen mensen van werk naar werk begeleiden om te voorkomen dat zij in een werkloosheidsuitkering terecht komen.

Sinds dag één is Michal van Dantzig, bestuurslid MKB-Amsterdam en voorzitter speerpunt Arbeidsmarkt & Onderwijs, onderdeel van deze publiek-private samenwerking. Zij vertegenwoordigt de stem van de mkb’er en maakt keer op keer de vertaalslag tussen het belang, de behoefte en de praktische ervaringen van het midden- en kleinbedrijf en de wensen en plannen op regionaal en landelijk niveau.

Volgens Michal is dit onwijs belangrijk. “MKB-bedrijven worden hard getroffen. Als ze geen werk hebben voor hun medewerkers, maar ze ook niet kwijt willen, omdat ze hopen straks weer volop werk te hebben, wat doe je dan? Het is ingewikkeld om de juiste informatie te krijgen en oplossingen te realiseren. Vanuit de overheid worden vaak regelingen bedacht en dienstverlening aangeboden die voor het grootbedrijf prima werken, maar niet voor het MKB. Het is belangrijk dat de dienstverlening van het RWC goed is afgestemd op de behoefte aan dienstverlening van de MKB-werkgever. Dat breng ik telkens opnieuw in bij onze overleggen en dat wordt heel goed opgepakt.”

Hoewel de verwachte ‘tsunami van werklozen door de NOW-regelingen op dit moment nog relatief laag is, is het RWC de afgelopen maanden volledig opgetuigd. Zo kunnen werkgevers op dit moment bij het RWC terecht om personeel te vinden of personeel aan te bieden, werknemers worden na aanmelding begeleid bij het zoeken naar een nieuwe baan, dit kan ook tijdelijk zijn, dat de werknemer later weer terugkeert bij de eigen werkgever. En er is op de website een overzicht van steunmaatregelen voor werkgevers te vinden. Alle berichten worden binnen één dag beantwoord. Nadat de werkgever contact heeft opgenomen gaat een accountmanager van het RWC in een proces van co-creatie samen met de werkgever of werknemer op zoek naar de best passende oplossing om verbindingen mogelijk te maken. Denk aan advies over leerwerktrajecten, opleidingen, de inzet van subsidies en andere instrumenten en samenwerkingen.

Michal: “Het is een erg prettige, maar ook hoognodige, samenwerking. Ik heb het gevoel dat we dit echt samen hebben neergezet en er goed geluisterd is naar de stem van de mkb’er. We hebben dit met een brede partij van daadkrachtige en gedreven mensen opgezet, alles om te voorkomen dat al getroffen mensen, werkgevers en werknemers, nog harder worden geraakt.”.

De komende tijd gaan we als MKB-Amsterdam veel aandacht besteden aan het RWC en de dienstverlening voor werkgevers. We gaan werkgevers informeren en, door middel van voorbeelden van andere werkgevers die geholpen zijn met dienstverlening van het RWC, aansporen om contact op te nemen met het RWC.

Hier vind je de website van het RWC. Direct vragen of behoefte aan advies? Vul dan direct dit formulier in.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en abonneer je op onze MKB-TV afleveringen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom het RWC.

Kijk hier een introductiefilm: Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam helpt werkgevers en werknemers werkloosheid te voorkomen.

 

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Actienetwerk 15% Gasreductie succesvol in binnen- en buitenland

Actienetwerk 15% Gasreductie succesvol in binnen- en buitenland

Het actienetwerk is opgericht na de oproep van voormalig wethouder Marieke van Doorninck om van het Russisch gas af te komen. ‘Dit netwerk laat de kracht van samenwerken zien’, vindt Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid binnen MKB-Amsterdam. ‘Ik ben blij dat we met MKB-Amsterdam een bijdrage hebben kunnen leveren.’

Piet Heintunnel gaat weer open!

Piet Heintunnel gaat weer open!

De stad is vanaf vrijdag 20 januari weer een stuk makkelijker bereikbaar. Na anderhalf jaar renovatie gaat de Pien Hein Tunnel vrijdagavond weer open. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: ‘Natuurlijk was het fijn geweest voor al het zakelijk verkeer als de tunnel eerder was opengegaan, maar ook voor MKB-Amsterdam staat de veiligheid voorop.’

Hoe zorg je dat klanten (online) voor jouw bedrijf kiezen?

Hoe zorg je dat klanten (online) voor jouw bedrijf kiezen?

Mensen maken de hele dag door keuzes, bewust en onbewust. Jouw potentiële klanten ook! Kom daarom naar de workshop van het Digitaliseringsoffensief en leer hoe jij ervoor kunt zorgen dat ze voor jouw product of dienst kiezen. Tot 6 februari!

Achmed Baâdoud nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam

Achmed Baâdoud nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam

Het bestuur van MKB-Amsterdam heeft Achmed Baâdoud gekozen als nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam. Met Baâdoud krijgt MKB-Amsterdam een energieke voorzitter die met zijn ruime kennis van de lokale politiek en het ondernemerschap slimme verbindingen kan maken tussen het lokale bestuur en Amsterdamse mkb ondernemers.