De middelingsregeling voor sterk wisselende inkomens is een regeling in de inkomstenbelasting waarbij belasting wordt betaald over een gemiddeld inkomen in plaats van apart per jaar over het daadwerkelijke inkomen. Dit gemiddelde wordt berekend over een periode van drie aaneengesloten jaren. De regeling is bedoeld voor mensen die per jaar een sterk wisselend inkomen hebben. Omdat het gemiddelde inkomen bij sterk wisselende jaarlijkse inkomens lager ligt, resulteert het in een lager bedrag aan te betalen inkomstenbelasting. Het kabinet wil deze mogelijkheid om inkomen voor belasting te middelen over meerdere jaren echter afschaffen in 2023.

Wisselende inkomens in coronatijd

Juist in de afgelopen twee corona jaren hebben mkb ondernemers te maken gekregen met wisselende inkomens. Een reden te meer om gebruik te maken van de middelingsregeling, zou je zeggen. Uit onderzoek van het ministerie van Financiën in 2018 blijkt echter dat maar 23% van de zelfstandige ondernemers die er voordeel van kunnen hebben, hiervan ook gebruikmaakt. Online bank Knab vond uit waarom: ondernemers kenden de regeling helemaal niet. Volgens het Financieele Dagblad wilde Financiën al in 2018 de optie op tafel leggen om te stoppen met de middelingsregeling. Die zou niet alleen te weinig worden gebruikt, maar ook duur zijn om uit te voeren en door wijzigingen van het belastingstelsel vooral profijtelijk voor hogere inkomens.

Middelen: maak er gebruik van

Peter Herrebout, bestuurslid MKB-Amsterdam en eigenaar van Probaat Onderneem ’t vindt het moeilijk te begrijpen dat de regeling wordt afgeschaft. ‘ Deze regeling is juist bedacht om het mkb, de motor van de economie, een steuntje in de rug te geven. Voor een kleine ondernemer kan dit net het verschil uit maken om overeind te blijven. Deze regeling ondersteunt ondernemerschap. Ik begrijp niet waarom het dan weer wordt afgeschaft’. Het traject van beoordelen, aanvragen en terugkrijgen kan een lang proces zijn, zegt Herrebout. ‘Ik zou altijd middelen als het kan, maar het is verstandig om het goed te analyseren en soms daarom afwachten. Als je door middeling bijvoorbeeld geld terugkrijgt over de periode 2019/2020/2021, maar je ondernemersjaar 2022 dreigt slechter te worden dan 2019, dan kan je beter wachten tot het kalenderjaar 2023 om te middelen over de periode 20/21/22. Herrebout concludeert: ‘ik vind het heel aannemelijk dat er nog veel gebruik van gaat worden, doordat veel ondernemers een laag of negatief inkomen hebben over 2020/2021″.