De middelingsregeling voor sterk wisselende inkomens is een regeling in de inkomstenbelasting waarbij belasting wordt betaald over een gemiddeld inkomen in plaats van apart per jaar over het daadwerkelijke inkomen. Dit gemiddelde wordt berekend over een periode van drie aaneengesloten jaren. De regeling is bedoeld voor mensen die per jaar een sterk wisselend inkomen hebben. Omdat het gemiddelde inkomen bij sterk wisselende jaarlijkse inkomens lager ligt, resulteert het in een lager bedrag aan te betalen inkomstenbelasting. Het kabinet wil deze mogelijkheid om inkomen voor belasting te middelen over meerdere jaren echter afschaffen in 2023.

Wisselende inkomens in coronatijd

Juist in de afgelopen twee corona jaren hebben mkb ondernemers te maken gekregen met wisselende inkomens. Een reden te meer om gebruik te maken van de middelingsregeling, zou je zeggen. Uit onderzoek van het ministerie van Financiën in 2018 blijkt echter dat maar 23% van de zelfstandige ondernemers die er voordeel van kunnen hebben, hiervan ook gebruikmaakt. Online bank Knab vond uit waarom: ondernemers kenden de regeling helemaal niet. Volgens het Financieele Dagblad wilde Financiën al in 2018 de optie op tafel leggen om te stoppen met de middelingsregeling. Die zou niet alleen te weinig worden gebruikt, maar ook duur zijn om uit te voeren en door wijzigingen van het belastingstelsel vooral profijtelijk voor hogere inkomens.

Middelen: maak er gebruik van

Peter Herrebout, bestuurslid MKB-Amsterdam en eigenaar van Probaat Onderneem ’t vindt het moeilijk te begrijpen dat de regeling wordt afgeschaft. ‘ Deze regeling is juist bedacht om het mkb, de motor van de economie, een steuntje in de rug te geven. Voor een kleine ondernemer kan dit net het verschil uit maken om overeind te blijven. Deze regeling ondersteunt ondernemerschap. Ik begrijp niet waarom het dan weer wordt afgeschaft’. Het traject van beoordelen, aanvragen en terugkrijgen kan een lang proces zijn, zegt Herrebout. ‘Ik zou altijd middelen als het kan, maar het is verstandig om het goed te analyseren en soms daarom afwachten. Als je door middeling bijvoorbeeld geld terugkrijgt over de periode 2019/2020/2021, maar je ondernemersjaar 2022 dreigt slechter te worden dan 2019, dan kan je beter wachten tot het kalenderjaar 2023 om te middelen over de periode 20/21/22. Herrebout concludeert: ‘ik vind het heel aannemelijk dat er nog veel gebruik van gaat worden, doordat veel ondernemers een laag of negatief inkomen hebben over 2020/2021″.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ‘Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?’, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ‘Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.’