Ondernemers moeten meer tijd krijgen om hun belastingschuld terug te betalen, bepleit MKB-Nederland. Volgens directeur Leendert-Jan Visser is met het kabinet afgesproken dat er compensate komt voor geleden schade op het moment dat beperkende maatregelen onontkoombaar zijn. ‘Ondernemers rekenen daar echt op.’

Visser wil dat het kabinet het eerdere compensatiepakket nieuw leven inblaast nu er weer beperkende maatregelen gelden. Hij wil onder meer nader uitstel van het terugbetalen van belastingschuld. Nu moeten ondernemers volgend jaar beginnen met het aflossen van belastingschuld en dat voor oktober 2027 hebben afgerond. Het generieke steunpakket van het kabinet stopte in oktober. Dat pakket bevatte onder meer loonsteunmaatregelen voor bedrijven met omzetverlies.

Loonsteun terug

Het kabinet kondigde deze week €1,3 miljard extra steun aan voor bedrijven. Maar volgens Visser moet ook de specifieke loonsteun terugkomen. Het zijn volgens MKB-Nederland steeds weer dezelfde sectoren die zwaar getroffen worden, zoals de horeca. ‘Zij krijgen klap op klap. De steun die het kabinet in deze fase geeft is volstrekt onvoldoende.’ Cafés en restaurants moeten om 20 uur sluiten en lopen opnieuw veel omzet mis, constateert MKB-Nederland. Het eigen vermogen van veel van deze bedrijven dreigt daardoor te verdampen.

Vorige week waarschuwde voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam nog dat de drukte zou toenemen door de vroegere sluiting van winkels en supermarkten. En daarmee de kans op coronabesmettingen. Drenth pleitte in het Parool daarom juist voor uitbreiding van de winkeltijden. ‘We jagen mensen van een gereguleerde omgeving met mondkapjes en 1,5 meter afstand naar besmettingshaarden.’ Drenth maakt zich bovendien zorgen om de vervroegde sluitingstijden van de horeca. ‘Die zullen er vooral voor zorgen dat meer mensen thuisfeestjes gegeven.’