Afgelopen week woensdag schoof MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof aan bij ochtendtalkshow Goedemorgen Nederland (WNL) aan om te praten over de opstapelende uitdagingen waar ondernemers in deze tijd mee te maken krijgen. Hij voorziet dat ondernemers ‘kind van de rekening’ worden met de huidige inflatie, energiecrisis en de Prinsjesdagmaatregelen in het verschiet. Afgelopen maandag liet Vonhof in Nieuwsuur weten dat er een steunpakket aan zit te komen voor ondernemers met een hoge energierekening.

Het fragment uit Goedemorgen Nederland (WNL) met Jacco Vonhof

Omdat de huidige energieprijzen en inflatie de Nederlander hard raken, komt het kabinet op Prinsjesdag met maatregelen om de koopkracht te herstellen. Dat kwam naar buiten in eerder uitgelekte maatregelen. Zo wordt onder meer het minimumloon met tien procent verhoogd, iets wat voor rekening van de ondernemer komt. Vonhof is geen voorstander van de maatregel. ‘’Wij hadden een evenwichtiger pakket gewild waarbij lasten voor bedrijven niet zouden stijgen, maar dat gebeurt nu wel. Er is nu minder ruimte om de lonen te verhogen en de werknemer tegemoet te komen.’’ Daarbij verwijst hij voornamelijk naar de hoge energiekosten die voor veel burgers, maar ook zeker ondernemers een enorme kopzorg zijn.

Want hoewel het kabinet 5,5 miljard uittrekt om burgers te compenseren voor de hoge energiekosten die nu aan de orde van de dag zijn, komt het gros van de ondernemers daarvoor niet in aanmerking. Vonhof: ‘’Vooral de energie-intensieve bedrijven zijn daarmee niet geholpen.’’ Denk daarbij aan bakkers, slagers of een autolakspuiter die in een fragment in de talkshow werd getoond. Juist zij die veel energie nodig hebben om hun bedrijf draaiende te houden, maken geen aanspraak op die financiële steun. Vonhof zet zich voor die ondernemers in: ‘’We kijken naar een noodfonds om ervoor te zorgen dat die bedrijven niet kapot gaan.’’ Hij noemt daarbij uitstel van betaling of financiële tegemoetkoming als voorbeelden die worden overwogen.

Rijksbegroting toereikend om ondernemers te steunen

Maar wat is dan wel de oplossing? Vonhof vindt dat het rijk in actie moet komen. ‘’Tijdens de coronacrisis is heel veel geld uitgetrokken om bedrijven te compenseren. Op dit moment staan de overheidsfinanciën er beter voor dan voor corona. Bovendien zit de begroting, de uitgaven van ons land, ver onder wat Europa van ons vraagt.’’ Daarom roept Vonhof op om ondernemers uit de staatskas te compenseren en de energiecrisis op te lossen. ‘’Dan maar iets meer staatsschuld. Dat is geen probleem, want financieel gezien is Nederland hartstikke gezond.’’

Onlangs sprak MKB-Amsterdam met Iresh Soekhoe, een Amsterdamse ondernemer die het zwaar heeft met de uitdagingen die Vonhof benoemt. Daarover lees je meer in dit artikel.