Afgelopen week woensdag schoof MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof aan bij ochtendtalkshow Goedemorgen Nederland (WNL) aan om te praten over de opstapelende uitdagingen waar ondernemers in deze tijd mee te maken krijgen. Hij voorziet dat ondernemers ‘kind van de rekening’ worden met de huidige inflatie, energiecrisis en de Prinsjesdagmaatregelen in het verschiet. Afgelopen maandag liet Vonhof in Nieuwsuur weten dat er een steunpakket aan zit te komen voor ondernemers met een hoge energierekening.

Het fragment uit Goedemorgen Nederland (WNL) met Jacco Vonhof

Omdat de huidige energieprijzen en inflatie de Nederlander hard raken, komt het kabinet op Prinsjesdag met maatregelen om de koopkracht te herstellen. Dat kwam naar buiten in eerder uitgelekte maatregelen. Zo wordt onder meer het minimumloon met tien procent verhoogd, iets wat voor rekening van de ondernemer komt. Vonhof is geen voorstander van de maatregel. ‘’Wij hadden een evenwichtiger pakket gewild waarbij lasten voor bedrijven niet zouden stijgen, maar dat gebeurt nu wel. Er is nu minder ruimte om de lonen te verhogen en de werknemer tegemoet te komen.’’ Daarbij verwijst hij voornamelijk naar de hoge energiekosten die voor veel burgers, maar ook zeker ondernemers een enorme kopzorg zijn.

Want hoewel het kabinet 5,5 miljard uittrekt om burgers te compenseren voor de hoge energiekosten die nu aan de orde van de dag zijn, komt het gros van de ondernemers daarvoor niet in aanmerking. Vonhof: ‘’Vooral de energie-intensieve bedrijven zijn daarmee niet geholpen.’’ Denk daarbij aan bakkers, slagers of een autolakspuiter die in een fragment in de talkshow werd getoond. Juist zij die veel energie nodig hebben om hun bedrijf draaiende te houden, maken geen aanspraak op die financiële steun. Vonhof zet zich voor die ondernemers in: ‘’We kijken naar een noodfonds om ervoor te zorgen dat die bedrijven niet kapot gaan.’’ Hij noemt daarbij uitstel van betaling of financiële tegemoetkoming als voorbeelden die worden overwogen.

Rijksbegroting toereikend om ondernemers te steunen

Maar wat is dan wel de oplossing? Vonhof vindt dat het rijk in actie moet komen. ‘’Tijdens de coronacrisis is heel veel geld uitgetrokken om bedrijven te compenseren. Op dit moment staan de overheidsfinanciën er beter voor dan voor corona. Bovendien zit de begroting, de uitgaven van ons land, ver onder wat Europa van ons vraagt.’’ Daarom roept Vonhof op om ondernemers uit de staatskas te compenseren en de energiecrisis op te lossen. ‘’Dan maar iets meer staatsschuld. Dat is geen probleem, want financieel gezien is Nederland hartstikke gezond.’’

Onlangs sprak MKB-Amsterdam met Iresh Soekhoe, een Amsterdamse ondernemer die het zwaar heeft met de uitdagingen die Vonhof benoemt. Daarover lees je meer in dit artikel.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

De knip op de Weesperstraat is al jarenlang onderwerp van discussie. MKB-Amsterdam is net als een meerderheid in de raad tegen de knip en pleit tegen de uitvoering van een duur proefproject. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde de raad gisteren toe de discussie over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. ‘De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.’

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Hoe ga je om met de energiecrisis? Wat staat er nou in de Miljoennota? Gaat de gemeente Amsterdam ons helpen? Op maandag 3 oktober staan de deuren van de Oranjekerk weer open voor de maandelijkse Groeiborrel. Hét moment om bij te praten met mensen die dezelfde vragen hebben.

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Je kunt nog stemmen op de vijf producten die genomineerd zijn voor Product van de Maand. Joël Dori van StartUp Amsterdam: ‘Impact ondernemers kunnen ons helpen lastige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, mobiliteit en voedselverspilling op te lossen. De genomineerde bedrijven zijn hiervan een prachtig voorbeeld.’

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Het is Prinsjesdag en uit de Miljoenennota blijkt dat het mkb op weinig steun van de regering kan rekenen. Terwijl veel ondernemers het zwaar hebben. MKB-Amsterdam is in gesprek met de gemeente Amsterdam voor meer steun aan het lokale mkb. Deel met ons wat jij als ondernemer nodig hebt om deze crisis te overleven!