Lockdowns en andere coronamaatregelen dwingen zzp’ers om fors minder uren te gaan werken. Omdat ze zich niet afmelden, geven de werkloosheidscijfers een vertekend beeld van het effect van de maatregelen op de zelfstandigen.

De duur van de gemiddelde werkweek van een zelfstandige daalde tijdens de eerste lockdown met ruim vijf uur, blijkt uit een analyse die economen van de Universiteit van Leiden publiceerden op economenwebsite ESB. Werknemers gingen in dezelfde periode maar één uur minder werken. De onderzoekers analyseerden de lockdowns in 2020 en de eerste helft van 2021. Volgens hoogleraar Olaf van Vliet wijst alles erop dat de huidige lockdown de zelfstandigen opnieuw flink zal raken. En dit keer kunnen ze geen aanspraak meer maken op de Tozo-regeling voor zelfstandigen, meldt het Financieele Dagblad.

Levensvatbaar

Nederland telt maar liefst ruim 1,5 miljoen zelfstandigen, waarvan driekwart niet over personeel beschikt. Zelfstandigen die door de overheidsmaatregelen hun inkomen verliezen kunnen uitsluitend nog terugvallen op de bijzondere bijstand voor zelfstandigen. Gemeenten verstrekken deze bbz alleen als een bedrijf nog levensvatbaar is. Bij de eerdere lockdowns konden zelfstandigen nog wél een beroep doen op Tozo, zonder toets op levensvatbaarheid.

Het onderzoek bevestigt eerdere berichten over de forse impact van de crisis op zzp’ers. Door de robuuste groei van hun aantal sneeuwt de daling van het aantal gewerkte uren én inkomen behoorlijk onder. Dat effect lijkt zelfs aanzienlijk groter dan tijdens de kredietcrisis en de daaropvolgende eurocrisis. Het demissionaire kabinet doekte de tijdelijke regeling per 1 oktober op. Zelfstandigen zonder toekomstperspectief zouden hun heil beter elders konden zoeken, meent het kabinet. Werkgevers zitten immers juist te springen om personeel.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn dichterbij dan je denkt. En ook voor jou als ondernemer wellicht belangrijker dan je denkt! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via MKB-Amsterdam de belangrijkste ontwikkelingen!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!

VVD blijft inzetten op afstel reclamebelasting

VVD blijft inzetten op afstel reclamebelasting

De Amsterdamse VVD-lijsttrekker Claire Martens ziet in het uitstel van de invoering van de reclamebelasting slechts een eerste stap. ‘We zijn principieel tegen reclamebelasting, ook buiten de lockdown.’

Hoe zet je social media in voor je bedrijf?

Hoe zet je social media in voor je bedrijf?

Wil je meer bekendheid van je bedrijf of in contact komen met je doelgroep, je merk versterken, meer bezoekers op je website en/of je online sales boosten? Als je daar alle ins en outs van wilt weten, meld je dan nu gratis aan voor de workshop!

Komt van uitstel afstel?

Komt van uitstel afstel?

De door veel ondernemers verfoeide reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Dit maakte wethouder Everhardt vanmiddag bekend. Voorzitter Bart Drenth is hier blij mee. “In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. En hopelijk komt van uitstel, afstel”.