Lockdowns en andere coronamaatregelen dwingen zzp’ers om fors minder uren te gaan werken. Omdat ze zich niet afmelden, geven de werkloosheidscijfers een vertekend beeld van het effect van de maatregelen op de zelfstandigen.

De duur van de gemiddelde werkweek van een zelfstandige daalde tijdens de eerste lockdown met ruim vijf uur, blijkt uit een analyse die economen van de Universiteit van Leiden publiceerden op economenwebsite ESB. Werknemers gingen in dezelfde periode maar één uur minder werken. De onderzoekers analyseerden de lockdowns in 2020 en de eerste helft van 2021. Volgens hoogleraar Olaf van Vliet wijst alles erop dat de huidige lockdown de zelfstandigen opnieuw flink zal raken. En dit keer kunnen ze geen aanspraak meer maken op de Tozo-regeling voor zelfstandigen, meldt het Financieele Dagblad.

Levensvatbaar

Nederland telt maar liefst ruim 1,5 miljoen zelfstandigen, waarvan driekwart niet over personeel beschikt. Zelfstandigen die door de overheidsmaatregelen hun inkomen verliezen kunnen uitsluitend nog terugvallen op de bijzondere bijstand voor zelfstandigen. Gemeenten verstrekken deze bbz alleen als een bedrijf nog levensvatbaar is. Bij de eerdere lockdowns konden zelfstandigen nog wél een beroep doen op Tozo, zonder toets op levensvatbaarheid.

Het onderzoek bevestigt eerdere berichten over de forse impact van de crisis op zzp’ers. Door de robuuste groei van hun aantal sneeuwt de daling van het aantal gewerkte uren én inkomen behoorlijk onder. Dat effect lijkt zelfs aanzienlijk groter dan tijdens de kredietcrisis en de daaropvolgende eurocrisis. Het demissionaire kabinet doekte de tijdelijke regeling per 1 oktober op. Zelfstandigen zonder toekomstperspectief zouden hun heil beter elders konden zoeken, meent het kabinet. Werkgevers zitten immers juist te springen om personeel.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ‘Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?’, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ‘Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.’