Het is voor vele duizenden ondernemers een klap dat het toch al slechte jaar 2020 nu ook nog eindigt met een volledige lockdown die tot ver in januari duurt. En helemaal voor winkels die het juist van de decembermaand moeten hebben en hierdoor met onverkoopbare voorraden blijven zitten. Het is goed dat het steunpakket vorige week is uitgebreid en verbeterd. De vraag is of dat deze ondernemers soelaas biedt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de ingrijpende maatregelen die premier Rutte maandagavond heeft aangekondigd.

Met het nog altijd oplopend aantal besmettingen is het te begrijpen dat het kabinet iets moest doen. Daarvan zijn echter duizenden ondernemers die zich zo hebben ingespannen om het in hun zaak goed te regelen, nu de dupe. “Dat na de horeca en andere sectoren nu ook de ‘niet-noodzakelijke’ detailhandel en de contactberoepen vlak voor kerst de deuren moeten sluiten, is een hard gelag”, aldus de ondernemersorganisaties. “Elke kans voor ondernemers om het jaar nog enigszins positief af te sluiten, is daarmee vervlogen.”

Voorraden waardeloos geworden
MKB-Nederland wijst erop dat vele ondernemers door de lockdown met grote voorraden blijven zitten die vanwege hun trend- en seizoengevoeligheid nu waardeloos zijn geworden. Het gevaar dreigt bovendien dat straks de liquiditeit ontbreekt om weer in te kopen voor ná 19 januari. De ondernemersorganisaties vinden dat er hoe dan ook steun moet zijn voor deze ondernemers; als dat niet via het huidige steunpakket kan, bijvoorbeeld omdat het omzetverlies over het gehele kwartaal niet boven de 30 procent uitkomt, dan met een aparte regeling zoals de eerdere zogenoemde ‘koelkastvergoeding’ voor de horeca. “Het kan niet zo zijn dat ondernemers hier zelf voor gaan opdraaien. De klap van deze lockdown mag geen nekslag worden.”

We hadden gehoopt dat meer detailhandelsbranches als ‘essentieel’ zouden worden aangemerkt. Heftig is ook dat de lockdown direct morgen al ingaat, om te voorkomen dat consumenten massaal nog fysiek inkopen gaan doen. Dat ontneemt ondernemers de mogelijkheid om nog zoveel mogelijk van hun kerstspullen van de hand te doen.

Tijd goed benutten
We dringen er bij het kabinet op aan om de komende weken te gebruiken om het testen “nu echt goed te gaan organiseren” en zich optimaal voor te bereiden op de periode ná 19 januari. Dat wil zeggen: doorgaan met de eerder aangekondigde pilots in onder meer de evenementenbranche en een verdere inzet om met gericht testbeleid het virus in te dammen. “Dat is een betere aanpak dan steeds teruggrijpen op het sluiten van de economie. Dat houdt de economie noch de samenleving eindeloos vol.”

Scholen
De ondernemersorganisaties vinden het logisch dat ook de scholen dichtgaan, al staan werkende ouders met kinderen op de basisschool hiermee opnieuw voor een lastige uitdaging. Dat de middelbare scholen weer online les moeten geven, is een goede zaak, omdat de cijfers duidelijk laten zien dat daar veel besmettingen ontstaan. Niet voor niets hebben sommige scholen zelf al voor de kerstvakantie hun deuren gesloten.

 

 

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

De verlengde lockdown treft kledingwinkels hard. Zo heeft winkelier Bart De Groot 500.000 euro aan kleren over voor zijn vijf modezaken in Amsterdam. En hij is niet de enige. Kleding is een seizoensartikel. Dat betekent dat de wintercollectie die winkeliers hebben moeten inkopen door deze lockdown moet worden afgeschreven. Inmiddels staat de winkeliers het water tot de lippen. Er is nog geen zicht op het einde van de lockdown. En evenmin is er zicht op een tegemoetkoming in de schade. Dat betekent dat veel winkeliers nu in de problemen komen. Leendert-Jan Visser, landelijk directeur van MKB-Nederland: “We vinden het dringend nodig dat hier snel een goede regeling voor komt. Daar praten we dan ook over met het kabinet. En ik hoop van harte dat hier binnenkort goed nieuws over te melden is.” Voor Bart De Groot kan dit niet snel genoeg gaan. “Door de snelle verspreiding van het virus zullen we voorlopig voorzichtig moeten zijn. Verkopen via de achterdeur zie ik dus niet zitten. Maar daar hoort wel een goede compensatie bij. En dat mag niet te lang meer duren.”

Time-out voor je bedrijf

Time-out voor je bedrijf

De persconferentie van het kabinet is vanavond pas. Intussen weten we uit diverse media dat de lockdown verlengd wordt. Dit zijn zware tijden voor verschillende ondernemers waaronder winkeliers, horecaondernemers en ondernemers uit andere branches. Bevind je je in deze situatie als ondernemer dan is het goed om te weten dat er een regeling bestaat om je bedrijf tijdelijk stop te zetten. Een time-out-arrangement (TOA). In een time-out regeling spreek je met je schuldeisers af elkaar geen pijn te doen. Banken en obligatiehouders eisen hun vordering niet op en schelden soms een deel van je renteverplichtingen kwijt. Als ondernemer beloof je in ruil daarvoor de positie van deze financiële partijen niet te schaden. Zo heb je als ondernemer de tijd om deze crisis door te komen en in de tussentijd orde op zaken te stellen.

Wij willen ondernemers beter op de kaart zetten.

Wij willen ondernemers beter op de kaart zetten.

De winnaars van Product van de Maand ontvingen afgelopen jaar een publiekscampagne door het hele land van Centercom, partner van MKB-Amsterdam. Voor de winnaars een mooie prijs. Tijd om Centercom te vragen waarom ze partner zijn voor het Product van de Maand. Een gesprek met Rutger, Remco en Baukje: “Amsterdam heeft veel bijzondere en innovatieve producten. Ook wij willen deze ondernemers in en rond Amsterdam nóg beter op de kaart zetten. Door het Product van de Maand een mooie plek te geven in onze buitenreclamenetwerken hopen wij deze een extra boost te geven. Hier dragen wij graag aan bij.

Halsema wil buitenlandse bezoekers weren uit coffeeshops

Halsema wil buitenlandse bezoekers weren uit coffeeshops

Burgemeester Halsema wil het imago van Amsterdam als internationale cannabishoofdstad veranderen. In het nieuwe beleid kan je alleen iets kopen in een coffeeshop als je aantoont dat je Nederlands ingezetene bent. Voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam reageert voorzichtig op het nieuws. Hij is blij met de plannen om de achterkant van de coffeeshops te reguleren. Drenth: “We wachten nog de details af, hoe dit eruit gaat zien. Gaat Amsterdam alsnog meedoen aan de wietproef voor legaal gekweekte wiet?” Het weren van buitenlandse bezoekers heeft niet zijn eerste voorkeur. “We begrijpen niet zo goed dat coffeeshops bij de stad horen, maar bezoekers daar niet welkom zijn.”

Gemeente als huurbaas is geen pretje

Gemeente als huurbaas is geen pretje

Veel ondernemers hebben problemen met de gemeente als huurbaas in deze tijden van corona. Jasper Smink van TopRow huurt locaties van de gemeente voor zijn watersportbedrijf, onder meer bij de Berlagebrug in de Amstel. Zijn bedrijf lijdt sterk onder de coronacrisis en wil daarom graag een lagere huur. Maar de afdeling Vastgoed geeft niet thuis. Wat Smink ook doet, hierover is geen gesprek mogelijk. Dat kan pas als het bedrijf in surseance van betaling terecht is gekomen. Maar dan ben je al ver heen, is het personeel veelal al ontslagen en de inboedel verkocht. Raadslid Claire Martens van de VVD pleit voor meer hulp voor huurders van gemeentelijk vastgoed. Het huidige pakket is volgens Martens volstrekt onvoldoende. Vandaag dient ze een initiatiefvoorstel in.

MKB-Amsterdam pleit voor Real Time Bereikbaarheid

MKB-Amsterdam pleit voor Real Time Bereikbaarheid

Met het grote aantal te verwachten opbrekingen en stremmingen in 2021 dreigt de bereikbaarheid van de stad verder te verslechteren. MKB-Amsterdam dringt bij de gemeente aan om met spoed een digitale omgeving te ontwikkelen waarop van dag tot dag de actuele bereikbaarheid valt af te lezen. De verschillende werkzaamheden moeten beter op elkaar worden afgestemd en is het noodzaak om meer tijdelijke laad- en losvoorzieningen rondom de versperringen aan te leggen. Guido Frankfurther: “Als MKB-Amsterdam snappen we heel goed dat dit allemaal nodig is, maar zorg dan wel dat onze ondernemers bereikbaar blijven en je overal kunt laden en lossen. We pleiten voor een betere afstemming tussen de gemeentelijke plannenmakers.”