Vorige week brachten we de stadshub-special. Daarin kon je lezen over mogelijkheden om de stadslogistiek toekomstbestendiger te maken, door meer gebruik te maken van ‘crossdocking’ aan de randen van de stad – stadshubs. Voor MKB-Amsterdam is een belangrijke vraag hoe je kunt afdwingen dat de stadslogistiek in de toekomst voldoet aan alle eisen op het gebied van bereikbaarheid en klimaat. Welke instrumenten wil de Amsterdamse verkeerswethouder Egbert de Vries daarvoor inzetten? Kun je partijen over de streep trekken door beloning of bestraffing? Vind hier de artikelen uit de special nog eens op een rijtje.

Allereerst: Wat ís een stadshub eigenlijk? En wat kunnen ze toevoegen aan de stadslogistiek? Lees hier meer…

Vanuit de gemeente…

Ook voor de gemeente Amsterdam is efficiënt goederenvervoer een belangrijk speerpunt. Het is lastig balanceren tussen de belangen van ondernemers en bewoners, en op het gebied van klimaat en verkeer. Aan Egbert de Vries, sinds januari dit jaar de Amsterdamse wethouder Verkeer en Vervoer, om dat in goede banen te leiden. Hij mag zich de komende jaren buigen over alle dilemma’s die stadsdistributie en bereikbaarheid met zich meebrengen. En over de rol die stadshubs daarin kunnen spelen.

Vanuit MKB-Amsterdam…

De bevoorrading van de Amsterdamse binnenstad is al tientallen jaren een hot issue. De infrastructuur wordt almaar complexer, onder meer door lokale, nationale en internationale klimaateisen. Maar ook de kwetsbare kades en bruggen, die het vele vrachtverkeer in delen van de (binnen)stad nauwelijks nog aan blijken te kunnen, hebben hun effect op de stadslogistiek. Stadshubs kunnen helpen om het transport van en naar de binnenstad te versoepelen. MKB-Amsterdam praat al enkele jaren mee over hoe de gemeente gunstige vestigingsvoorwaarden voor nieuwe stadhubs kan stellen.

Enkele initiatieven op een rij…

Zero emissie-bevoorrading in binnensteden: het is de toekomst. En stadshubs kunnen daar een forse bijdrage aan leveren. Als je de toestroom van goederen al aan de rand van de stad in goede banen leidt, kan ook de bevoorrading van bouwplaatsen, winkels en horeca op een efficiëntere manier gebeuren. In de regio Amsterdam worden steeds meer initiatieven opgestart om bedrijven mee te nemen in dit proces, zoals het Amsterdam Food CenterVan Keulen Hout en BouwmaterialenAmsterdam Logistic Cityhub en PK Waterbouw. We spraken ze over hun visie op de toekomst van de Amsterdamse stadslogistiek.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

Jacco Vonhof: ‘Ondernemers hebben door corona een jas uitgedaan, maar staan tegelijk voor grote investeringen. Er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt. De transitie moet voor het mkb haalbaar en betaalbaar zijn.’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

Bart Drenth: Er moet een loket komen waar je als ondernemer kunt aankloppen als je, wat coronasteun betreft, tussen wal en schip bent beland. Sportschoolhouder Jeroen van Beek is zo’n ondernemer. ‘We zitten nog steeds in de fase van ‘samen door de crisis’. We staan achterin de rij, maar we staan er nog steeds.’

10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Dave Maasland, ondernemer op het gebied van cybersecurity, stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief een top-10 van securitytips op.

Pure markt hunkert naar heropening

Pure markt hunkert naar heropening

Oprichter Trienet Kroon was met haar Pure Markt nauwelijks meer weg te denken uit onder meer Amstelpark, Amsterdamse Bos en Park Frankendael. De coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. De ‘evenementenstatus’ zat haar daarbij flink in de weg.

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt koopgedrag en tevredenheid over het aanbod in winkels. Naast de detailhandel zal dit jaar ook de horeca en recreatiesector worden onderzocht. Deel ook jouw mening!