Het initiatief van MKB-Amsterdam, Vereniging Amsterdam City en KHN Amsterdam om een einde te maken aan de beruchte Rokinfile werd donderdag 12 januari besproken in de Raadscommissie Mobiliteit, Openbare Ruimte en Water. Guido Frankfurther, vicevoorzitter MKB-Amsterdam, sprak de raadsleden namens de ondernemersverenigingen toe. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wil dat er op korte termijn adequate maatregelen tegen de file worden genomen. Wethouder Van der Horst beloofde binnen een maand met snelle en concrete maatregelen te komen.

Breed draagvlak in de stad

Frankfurther vroeg de commissie om zo snel mogelijk een einde te maken aan de onhoudbare verkeerssituatie op de Amstel, Rokin, Dam en Damrak. Er blijkt hiervoor een breed draagvlak in de stad te zijn, meldde Frankfurther. “We zijn niet onbeslagen ten ijs gekomen. Het afgelopen jaar hebben we met diverse achterbannen, grote hotels en winkels, maar ook met leveranciers en garage-eigenaar Q-park gesproken. Onze plannen waren ten minste bespreekbaar, via ‘bereidheid tot bewegen’, tot zelfs uitermate positief. Vooralsnog zijn we nergens een onoverbrugbare blokkade tegengekomen.”

Inrijverbod vóór Pasen

Frankfurther vroeg de raadsleden zo snel mogelijk tot actie over te gaan. “Wij stellen u voor om een inrijdverbod in te stellen, waarvan het bestemmingsverkeer wordt uitgezonderd. Het is mijn dringende oproep aan u om het college eendrachtig te vragen om op de kortst mogelijke termijn, wat ons betreft vóór dit jaar Pasen, zo’n inrijdverbod te laten ingaan, net zoals u dat in 2017 deed voor een inrijdverbod op dezelfde route voor touringcars, en het college niet weer het bos in te sturen met de zoveelste brede onderzoeksopdracht. Laat u niet langer gijzelen door de Rokinfile!”

Van der Horst: “Laten we het nú goed doen!”

Wethouder Melanie van der Horst (D66) deelde mee ‘ongelofelijk blij’ te zijn met het initiatief. “Die file bovenop de Noord/Zuidlijn is waanzin in onze prachtige, historische binnenstad. Soms staan mensen wel twee uur in de file vanaf de IJtunnel. Het is fantastisch dat de ondernemers met dit mooie statement komen.” De wethouder kondigde aan om binnen een maand met een ‘goede bespreeknotitie te komen met snelle en concrete maatregelen’ en in de ‘actiestand’ te gaan staan. “We moeten het momentum grijpen, laten we het nú goed doen.”

Van der Horst kreeg bijval van de coalitiepartijen. Zeeger Ernsting (Groen Links) zei ‘hartstikke gelukkig met het initiatief van de ondernemers’ te zijn. “Dit is een belangrijk signaal.” Farley Asruf (PvdA) deelde deze mening. “Ik sluit me aan bij de woorden van de GroenLinks fractie. Er is sprake van momentum, maar laten we niet vergeten dat dit ook een erkenning is voor wat de bewoners al langer willen.” Elise Moerkops (D66) dankte MKB-Amsterdam voor het nemen van het initiatief en riep op het momentum vast te houden. “We moeten nú acteren. Ik voel de urgentie.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.