Wanneer een toerist vanuit Amsterdam CS het Stationsplein opstapt is de kans groot dat hij of zij deze zomer een vrijwilliger van de Stichting Welkom ontmoette. Tijdens het seizoen stonden de vijfendertig vrijwilligers elke dag klaar om gasten van Amsterdam een warme eerste indruk te geven van de stad. Voor het eerst waren ook teams op het Muntplein aanwezig. Het was weer een goed jaar, vindt projectleider en vicevoorzitter MKB-Amsterdam Guido Frankfurther.

Gastvrije ontvangst sinds 2008

De vrijwilligers van Welkom bieden de bezoekers een gastvrije ontvangst in Amsterdam en helpen hen de weg te vinden. Zo verwijzen ze op verzoek naar hotels, restaurants, musea, attracties, winkels en winkelstraten, markten, parken, openbaar vervoer. Ook waarschuwen ze voor zakkenrollerij en straatdealers. De vrijwilligers hebben een brede kennis van Amsterdam en omstreken en beheersen diverse vreemde talen. Jaarlijks bedienen ze ca tweehonderdvijftigduizend binnen- en buitenlandse bezoekers. Het doel is om uiteindelijk te groeien naar een team van tachtig vrijwilligers dat het hele jaar door op alle belangrijke pleinen van het centrumgebied gastvrije aanspreekpunten vormt. Het Welkom Team bestaat sinds 2008 en werd door Guido Frankfurther opgericht.

Bereikbaarheid

De stichting Welkom is een belangrijke gesprekspartner van het College van B&W en de gemeentelijke ambtenaren op het gebied van het Amsterdamse touringcarbeleid. De meest actuele onderwerpen zijn nu de realisatie van de grote overstaplocatie Touringcar-Rondvaart Ruyterkade Oost, de beperking van het touringcarverkeer in het stadshart met extra touringcarhaltes op de Stadhouderskade, Nassaukade, Weesperstraat, Valkenburgerstraat en De Ruyterkade en het daarmee verband houdende ontheffingenbeleid voor touringcars in het Centrum. De invoering van genoemde beperking is inmiddels uitgesteld van 1 januari tot in ieder geval 1 november 2023. De stichting heeft hier regelmatig op aangedrongen. Tenslotte probeert de stichting nog de fysieke ‘knip’ in de Weesperstraat ter hoogte van het Namenmonument in 2023 te voorkomen, omdat deze onevenredig veel omrijdbewegingen en dus overlast zal veroorzaken. De stichting en MKB-Amsterdam werken nauw samen op deze en andere dossiers.

Meer informatie over de stichting vind je op www.welkomteam.amsterdam!

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!