Wanneer een toerist vanuit Amsterdam CS het Stationsplein opstapt is de kans groot dat hij of zij deze zomer een vrijwilliger van de Stichting Welkom ontmoette. Tijdens het seizoen stonden de vijfendertig vrijwilligers elke dag klaar om gasten van Amsterdam een warme eerste indruk te geven van de stad. Voor het eerst waren ook teams op het Muntplein aanwezig. Het was weer een goed jaar, vindt projectleider en vicevoorzitter MKB-Amsterdam Guido Frankfurther.

Gastvrije ontvangst sinds 2008

De vrijwilligers van Welkom bieden de bezoekers een gastvrije ontvangst in Amsterdam en helpen hen de weg te vinden. Zo verwijzen ze op verzoek naar hotels, restaurants, musea, attracties, winkels en winkelstraten, markten, parken, openbaar vervoer. Ook waarschuwen ze voor zakkenrollerij en straatdealers. De vrijwilligers hebben een brede kennis van Amsterdam en omstreken en beheersen diverse vreemde talen. Jaarlijks bedienen ze ca tweehonderdvijftigduizend binnen- en buitenlandse bezoekers. Het doel is om uiteindelijk te groeien naar een team van tachtig vrijwilligers dat het hele jaar door op alle belangrijke pleinen van het centrumgebied gastvrije aanspreekpunten vormt. Het Welkom Team bestaat sinds 2008 en werd door Guido Frankfurther opgericht.

Bereikbaarheid

De stichting Welkom is een belangrijke gesprekspartner van het College van B&W en de gemeentelijke ambtenaren op het gebied van het Amsterdamse touringcarbeleid. De meest actuele onderwerpen zijn nu de realisatie van de grote overstaplocatie Touringcar-Rondvaart Ruyterkade Oost, de beperking van het touringcarverkeer in het stadshart met extra touringcarhaltes op de Stadhouderskade, Nassaukade, Weesperstraat, Valkenburgerstraat en De Ruyterkade en het daarmee verband houdende ontheffingenbeleid voor touringcars in het Centrum. De invoering van genoemde beperking is inmiddels uitgesteld van 1 januari tot in ieder geval 1 november 2023. De stichting heeft hier regelmatig op aangedrongen. Tenslotte probeert de stichting nog de fysieke ‘knip’ in de Weesperstraat ter hoogte van het Namenmonument in 2023 te voorkomen, omdat deze onevenredig veel omrijdbewegingen en dus overlast zal veroorzaken. De stichting en MKB-Amsterdam werken nauw samen op deze en andere dossiers.

Meer informatie over de stichting vind je op www.welkomteam.amsterdam!

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.