Dan sla je de krant open met een nieuwsgierig blik. Of er tussen het platgewalste nieuws van Corona nog iets bijzonders is gebeurd. Want de metaalmoeheid in praatprogramma’s en in nieuwsrubrieken is inmiddels behoorlijk toegeslagen in Nederland. Eentonige herhalingen. Zelfs het journaal begint slaapverwekkend te worden. Dus trek je je op aan de krant. ‘Kopstootje’ erbij om wakker te blijven.

Het is dinsdag 9 februari 2021. Ondanks de sneeuwheuvels voor de deur is Het Parool op tijd bezorgd. Daarvoor chapeau. Gaat goed. Even nippen en een slokje. En gaan voor de banaan. Daar gaan we dan. Pagina één: T’rump’. Die was toch al weg? Pagina twee: ‘Sommige daklozen blijven liever in de vrieskou.’  Brrrrr. Even een trui aan bij het verder lezen. Nipje slokje. Pagina drie: ‘In 2009, toen was het pas erg.’ Klopt niet want toen was er geen corona. En: ‘NS komt op gang met Sprinters.’ Dat was toch de bedoeling van een Sprinter? Met enige tegenzin naar pagina vier. Raak. Mijn ogen gaan bijna door de glazen. ‘Het Rijk als scheidsechter van sneeuwbalgevechten.’ Nipje slokje eerst. ‘De overheid geeft toestemming om sneeuwballen te gooien met mensen van het eigen huishouden.’ “Doorgeschoten regelgeving”, zegt professor Gezondheidscommunicatie Bas van der Putte van de UvA. En heeft zich er erg vrolijk over gemaakt. Bas: “zouden de agenten die op de Dam sneeuwballen gooien met burgers al een reprimande hebben gekregen?” Ik glimlach en lees gretig verder.

Immunoloog Ger Rijkers spreekt van een wonderlijk advies. “je kunt natuurlijk makkelijk anderhalve meter afstand houden bij sneeuwballen gooien.” Minder is eigenlijk niet eerlijk en hij voegt toe “Theoretisch kan voor het gooien geniest worden en via de sneeuwbal de ander besmet worden. Maar dat is een hele kleine kans”. Overbodige richtlijn die de zinvolle corona richtlijnen ondermijnt.  ‘Je mag in een groepje van twee naar buiten en dus ook sneeuwballen gooien.’ Wat een pret in het kabinet. Mijn glimlach wordt een schaterlach die bij het doordenken overgaat in enige droefheid. Toch weer het zoveelste bewijs van doorgeschoten regelgeving.

Het kabinet pronkt met coronasteun aan ondernemers, maar geeft geen enkele aandacht aan de ondernemers die het niet kregen vanwege een regel en rond oprichtingsdatum en in zwaar weer verkeren. Met hun gezinnen. Dat zijn er velen. Ondernemers die niet mogen gooien maar wel ingepeperd worden. De voorhoede van onze economie. Geblokkeerd door regelpret. Paradoxaler kan het niet. Wat is nou precies de rol van de overheid. Herdefiniëren! Op de barricade. 10 februari. MKB Amsterdam’s Bart op de voorpagina. Huurkorting. ‘Aanvalluh.’ Johan Cruijff: “Als je niet aanvalt, win je niet”. Nipje, slokje. Kopstoot.

 

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.