Wethouder Melanie van der Horst maakte vorige week donderdag bekend dat de proef met knip van de Weesperstraat toch doorgaat. De straat zal tussen 12 juni en 23 juli aanstaande samen met drie omringende straten van 06.00 tot 23.00 uur afgesloten worden. Overdag blijven de straten wel bereikbaar voor nood-en hulpdiensten. Namens MKB-Amsterdam maakt vicevoorzitter Guido Frankfurther zich al jaren hard voor het openblijven van deze belangrijke aanvoerroute voor het bedrijfsleven in Centrum en Oost. De knip is in zijn ogen een drama voor het bevoorradingsverkeer, terwijl er een goed alternatief is.

De gemeente wil in deze proefperiode onderzoeken wat de effecten zijn op verkeersstromen, luchtkwaliteit en leefbaarheid. De knip betekent dat de Weesperstraat vanaf de L.H. Sarlouisbrug ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Verder komen er aanvullende knippen bij de Nieuwe Herengracht, het Entrepotdok en de Wittenburgergracht om sluipverkeer tegen te gaan. Verwachting is dat deze tijdelijke afsluiting van zes weken de gemeente ongeveer twee miljoen euro aan voorbereiding en uitvoering zal gaan kosten. Walter Ploos van Amstel, Lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam, schat dat daarnaast dat kosten voor ondernemers en bewoners kunnen oplopen tot wel twaalf miljoen euro in extra reistijd. Het extra brandstofverbruik en de nadelige gevolgen van de extra uitstoot zijn hierin nog niet opgenomen.

Ophouden met fratsen

MKB-Amstterdam vicevoorzitter Guido Frankfurther is teleurgesteld in het doorgaan van de proef en roept de Gemeenteraad op om “alsjeblieft op te houden met deze experimentele fratsen die het bedrijfsleven ongelofelijk veel tijd, geld en ergernis gaan kosten”. De Weesperstraat is van levensbelang voor de aan- en afvoer van goederen in de stadsdelen Oost en het Centrum, weet Frankfurther. “Wat wij de gemeenteraad op 13 april zullen voorstellen is om als proef geen ’knip’ uit te proberen, maar een versmalling naar twee maal één rijstrook. Dan wordt die twee miljoen euro die de proef kost toch nog voor iets zinnigs gebruikt. In combinaties met meer winkels in de plinten en terrassen kan de Weesperstraat dan weer een heel aantrekkelijke straat worden en blijft de bereikbaarheid gegarandeerd.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?