Bedrijven in Amstelveen moeten per 1 januari 2023 voldoen aan energielabel C. Dat heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in opdracht van de gemeente verplicht. Het gaat om bedrijven met kantoorgebouwen die een vloeroppervlak groter dan honderd vierkante meter hebben.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een kantoor is en welke verbetermogelijkheden er zijn. Het is met ingang van dit jaar niet meer toegestaan om een kantoorgebouw zonder energielabel C te gebruiken, zegt wethouder Duurzaamheid Floor Gordon. “Eigenaren van kantoorpanden zijn veelvuldig geïnformeerd door de gemeente en de Omgevingsdienst over deze verplichting. Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.”

Handhaven na twaalf weken

Bedrijven krijgen in de twaalf weken na verzenddatum van de waarschuwingsbrief van de Omgevingsdienst gelegenheid om alsnog minimaal het energielabel C vast te laten stellen en registreren. Mocht dit vanwege bouwkundige maatregelen niet haalbaar zijn, dan krijgen die bedrijven de gelegenheid om een verbeterplan aan te leveren. 

Als er zonder goede reden geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwing van de Omgevingsdienst kan worden overgegaan op bestuurlijke handhaving. Zo kan aan het betreffende bedrijf een dwangsom worden opgelegd.

Uitzonderingen 

Er zijn uitzonderingen waarbij de verplichting niet geldt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) vijftig procent of minder van de totale oppervlakte van het gebouw beslaan. Ook is er een uitzondering wanneer een kantoorpand nog hoogstens twee jaar wordt gebruikt. Zie voor volledige uitleg van de regelgeving: Energielabel C kantoren (rvo.nl).

Energielabel aanvragen

Pandeigenaren kunnen de labelstatus van hun gebouw controleren via de website EP-online.nl. Op de website van RVO (www.rvo.nl/energielabelc) staat alle informatie over het aanvragen of verlengen van het energielabel. Een label moet worden opgesteld door een erkend EPA-U adviseur.

Verbeterplan en contact

Moet jouw bedrijf een verbeterplan opstellen? Dat plan, inclusief de planning wanneer het gebouw voldoet aan Energielabel C kan worden verstuurd naar het loket van de Omgevingsdienst (loket.odnzkg.nl). Hier kunnen bedrijven ook terecht met vragen.  

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?