Het kabinet zet per 1 oktober definitief een punt achter de generieke coronasteun. Dat staat in een brief die ministers Koolmees, Blok en Hoekstra naar de Tweede Kamer sturen. Daarmee wordt na ruim anderhalf jaar afscheid genomen van onder meer Tozo, NOW en Tonk, waar tientalen miljarden naartoe gingen.

Corona-steunpakketten

Voor de zomer was het kabinet al van plan om in het najaar een einde te maken aan de algemene steun. De meeste coronabeperkingen zijn opgeheven. Vanaf 20 september hoopt het kabinet verder te versoepelen, onder meer door de anderhalvemetermaatregel af te schaffen. Vanmiddag overleggen Wouter Koolmees, Stef Blok en Wopke Hoekstra over de corona-steunpakketten. Het kabinet zoekt nog wel naar mogelijkheden om de steun voor specifieke sectoren in stand te houden.

Personeelstekorten

Veel sectoren, waaronder de touringcars en rederijen, vrezen dat ze het zonder die steun niet gaan redden. Nu het eerste herstel zichtbaar is, lijkt het kabinet niet koste wat kost alle bedrijven overeind te willen houden. Liever richt Den Haag zich op problemen als gevolg van de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg, techniek, bouw en onderwijs, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen op BNR Nieuwsradio. ‘Koolmees wil al die mensen graag omscholen en begeleiden van werk naar werk. Daar heeft hij 1,5 miljard euro voor vrijgemaakt.’

Coronasteun stoppen een slecht idee

Het stoppen van de coronasteun is een ongelooflijk slecht idee vindt Bart Drenth van MKB-Amsterdam. “Als de overheid besluit een sector te sluiten, heeft de overheid ook een verantwoordelijkheid voor deze sector waar te maken.’