Veel ondernemers vallen tussen wal en schip bij de steunmaatregelen van het kabinet. Verschillende gemeenten vinden dat het tijd is om nu in te grijpen. Bestuurders van 32 gemeenten voeren actie richting het kabinet. Er is maatwerk nodig en daarom hebben deze gemeenten een brandbrief aangeboden aan het kabinet. Hierin kaarten zij aan dat, ondanks de ruime overheidssteun, steeds meer ondernemers de boot dreigen te missen. Er zijn te veel schrijnende gevallen bekend waarbij de landelijke overheid zegt dat het om bijkomende schade gaat die we moeten accepteren.

De actievoerende bestuurders van de gemeenten zeggen: “Het kan niet zo zijn dat deze schrijnende gevallen als bijkomende schade worden gezien en dat we deze ondernemers niet de steun geven waar ze recht op hebben.” Maatwerk is nodig voor schrijnende gevallen bij de NOW- en TVL-subsidieregelingen. Het beleid en de daarbij behorende voorwaarden voor overheidssteun moeten beter aansluiten op de praktijk.

MKB-Amsterdam sluit zich aan bij de oproep aan het kabinet om coronasteun te herzien en deze passender te maken voor ondernemers. Bart Drenth: “We krijgen van veel ondernemers te horen dat ze afgelopen zomer of in december een aantal weken open waren en nu een flink bedrag moeten terugbetalen, omdat ze volgens het UWV een te hoog bedrag opgaven. Het kabinet zegt in eerdere berichten geen uitzonderingen te kunnen maken om de regels meer op maat te maken, omdat het ambtenarenapparaat daar niet op toegerust is. Volgens MKB-Amsterdam hoeft de oplossing niet zo moeilijk te zijn.”