Afgelopen donderdag 30 juni vond in de Zuiderkerk in Amsterdam de bijeenkomst ‘Statushouders aan het Werk’ plaats, gelanceerd door SER Diversiteit in Bedrijf en Werkgeversinitiatief de Refugee Talent Hub. Journalist Joris Luyendijk, schrijver van het boek ´De Zeven Vinkjes´, ging in gesprek met Manon van Beek (CEO TenneT) en Valentina Djoemai (SER Diversiteit in Bedrijf) over hoe we de knelpunten tussen statushouders en arbeidsparticipatie kunnen wegnemen.

Luyendijk is stellig over de bijdrage die statushouders kunnen geven aan het arbeidsklimaat en spreekt daarbij ook over eigen ervaringen. “Statushouders brengen drie eigenschappen of kwaliteiten die je bij autochtone Nederlanders niet of nauwelijks vindt. Allereerst gretigheid en doorzettingsvermogen. Toen ik een goede vriend van mij, die ooit met zijn ouders uit Irak moest vluchten, vroeg hoe hij een vluchtverleden zou definiëren, had hij maar drie woorden nodig. Geen. Weg. Terug. Zo iemand zal voor jouw bedrijf of organisatie vechten, zoals hij of zij al heeft moeten vechten om een heel nieuw bestaan op te bouwen.”

Hij vervolgt: ”Dan naïviteit: autochtone Nederlanders van nu zijn opgevoed door ouders die geen oorlog hebben gekend. Daardoor missen autochtone Nederlanders vaak levenservaring en wereldwijsheid. Het is echt goed om in je organisatie ook een aantal geharde mensen te hebben. Een vluchtverleden betekent ook vindingrijkheid, flexibiliteit en mensenkennis. Die moet je wel opdoen, onderweg naar Nederland, daarna in het AZC waar je jaren op elkaars lip zit en vervolgens bij het inburgeren.” 

Proactiever en adequater

”Tenslotte weten mensen met een vluchtverleden dat de wereld soms radicaal kan veranderen. Er komen de komende decennia ook in Nederland zulke radicale veranderingen aan: technologisch, ecologisch (klimaat) en demografisch. Het is van onschatbare waarde om in je organisatie mensen te hebben die de schok van een breuk al eens hebben ervaren.” Hij benadrukt dan ook dat mensen met een vluchtverleden proactiever en adequater zouden zijn. ”Ik weet bijna zeker dat als in onze regering tijdens de coronacrisis ministers hadden gezeten met een vluchtverleden, de respons sneller en beter was geweest. Nu hebben we kostbare – en dodelijke – weken vermorst met treuzelen, in de hoop dat het allemaal wel meeviel. Wie ooit moest vluchten weet dat het soms niet meevalt, en dat je maar beter voorbereid kunt zijn.”

Foto door Merlijn Doomernik

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Hoe kan Google Analytics helpen om jouw groei- of bedrijfsdoelen te behalen? Daar kom je achter tijdens de gratis workshop van het Digitaliseringsoffensief. Schrijf je snel in voor de gratis workshop op 12 december! Blijf je daarna ook gezellig voor de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel van het jaar?

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

Signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15 procent huurindexatie zien. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. Ondernemer Iresh Soekhoe: ‘Ik merk dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.’

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Ooit over nagedacht om met jouw bedrijf op TikTok te gaan? Als je het aan Bert van Gulik van socialmediabedrijf BuzzPartners vraagt, biedt het platform dat zich kenmerkt door korte video’s van zo’n twintig seconden tal van kansen voor jou als ondernemer. Aan MKB-Amsterdam legt hij uit hoe TikTok jou kan helpen bij het bereiken van je publiek én hoe je er potentiële nieuwe klanten mee aantrekt. Van Gulik: ‘Dit is je kans om voorop te lopen!’

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Wat hebben een optimistische trui, een scheermes van bamboe, een kaasje uit Katwoude, een micro avontuur en een onverwoestbare tas gemeen? Ze zijn alle vijf in de race om de Product van de Maand prijs te winnen! Doe mee en stem op een mooi Amsterdams product! En kom 12 december naar onze Groeiborrel.

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof riep deze week het kabinet op tot minder regelgeving voor mkb ondernemers. Volgens Vonhof hollen we de laatste tijd van crisis naar crisis en dat ontneemt ons het zicht op de toekomst. Die crises zorgen bovendien voor een soort paniekvoetbal. ‘We proberen met nog weer nieuwe regels de boel op te lappen, maar al dat pleisters plakken helpt ons niet verder.’

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw favoriete Product van de Maand november! De volgende producten zijn geselecteerd: onverwoestbare tas van UNBEGUN, plasticvrije scheermesjes van Bamboovement, een reis niet ver van huis van Avontuur Dichtbij, biologische Jersey kaasje van Henri Willig en de trui van New Optimist! Breng nu je stem uit!