Binnen de overheid en het bedrijfsleven bestaat een groeiende interesse voor het begrip brede welvaart. Hierbij wordt welvaart niet alleen gemeten op basis van geld, maar op basis van elf criteria, zoals maatschappelijke betrokkenheid, sociale contacten, gezondheid, subjectief welzijn, volkshuisvesting en milieu. De vraag is hoe je als bedrijf of (lokale) overheid kunt sturen op het creëren van brede welvaart. Een vraag die centraal staat tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Brede Welvaart op 3 oktober in Circl, Amsterdam. Namens MKB-Amsterdam is Jack Stuifbergen, voorzitter Werkgroep Duurzaamheid, één van de sprekers.

Impact entrepreneurship

In een rapport van de Rabobank in maart van dit jaar werd gewezen op de discrepantie tussen de gestage economische groei van Amsterdam en anderzijds de ongelijke verdeling daarvan, waardoor de stad laag scoort op brede welvaart. Dit begrip bestaat uit elf criteria, waaronder economische, maar ook begrippen als maatschappelijke betrokkenheid, sociale contacten, gezondheid, subjectief welzijn, volkshuisvesting en milieu. In de eerste editie van de Nationale Conferentie Brede Welvaart, georganiseerd door de Impact Economy Foundation, staan de koplopers van de impact economie centraal. Hoe dragen zij bij aan een snelle overgang naar de impact economie, zodat we brede welvaart kunnen creëren voor iedereen? Een economie waarin werk, innovatie en ondernemerschap bijdragen aan het creëren van brede welvaart voor iedereen.

Integreer brede welvaart in het mkb

Jack Stuifbergen, eigenaar van Breedweer en impact ondernemer, wijst op het belang van het mkb als motor van onze economie. `Het is van belang dat we binnen deze groep bedrijven de focus gaan krijgen om anders te ondernemen. Ondernemen met niet alleen het zicht op welvaart, maar op brede welvaart. Wat we zien is dat veel mkb ondernemers al maatschappelijk betrokken zijn. Ze sponsoren sportverenigingen, zijn goed voor hun mensen, maken gebruik van zonnepanelen of hebben al een verduurzaming gedaan binnen hun bedrijf. Maar veel bedrijven hebben hun business nog niet aangepast aan de veranderende wereld. De vraag in mijn workshop is dan ook: ´Hoe kunnen we brede welvaart integreren binnen het mkb?`