Guido Frankfurther heeft donderdag 29 oktober ingesproken bij de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water (MLW) van de gemeente Amsterdam. Over de Knip Weesperstraat. Lees hier zijn inbreng: 

Geachte raadsleden, wethouder,

MKB-Amsterdam verwijt u geenszins een proef uit te voeren met een knip in de Weesperstraat. Dit staat immers genoemd in uw coalitieakkoord en uw beleidsvoornemens in het plan Autoluw en is dus uw goed recht. Maar u kunt ook afwijken van uw beleid, bijvoorbeeld door voortschrijdend inzicht. Dat is wat MKB-Amsterdam vandaag aan u vraagt.

MKB-Amsterdam vindt het zeer onwenselijk dat u vooralsnog van plan bent de aangekondigde proef, om de Weesperstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, door te zetten. Zeker nu in Coronatijd, waarin de ondernemers toch al zo worden getroffen en het water hen aan de lippen staat, ook nog eens de Piet Heintunnel tegelijkertijd is afgesloten voor al het vrachtverkeer en last but not least de halve binnenstad vanwege Kades en Bruggen openligt. Denk alleen maar aan de Vijzelstraat.

U wilt het doorgaande verkeer weren. Volgens MKB-Amsterdam worden de Wibautstraat en Weesperstraat echter hoofdzakelijk gebruikt voor binnenstedelijk bestemmingsverkeer. De route is juist bedoeld om de grachtengordel en omliggende woonwijken te ontlasten van sluip- en zoekverkeer. De knip leidt ertoe dat het bestemmingsverkeer langs veel minder geschikte routes door Amsterdam-binnen-de Ring-A10 wordt geperst. Denk aan de Middenweg (S113) die nu al vrijwel dagelijks vaststaat tot op de Ringweg A10.

Geen weldenkend mens zal vanaf de A1 of A2 met een bestemming boven Amsterdam, de Weesperstraat-route nemen, maar natuurlijk de Ringweg A10 of A9. Ik schat uit eigen ervaring minder dan vijf procent. Ambtelijk schat men dat doorgaande verkeer op tien procent in, maar ook dat is niet gebaseerd op enig onderzoek en nog steeds erg weinig. Dat onderzoek is er namelijk helemaal niet. En dan op basis van onderbuikgevoelens zo’n ingrijpende proef uitvoeren, dat vindt MKB-Amsterdam onverteerbaar.

MKB-Amsterdam maakt zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van grote delen van stadsdeel Oost, de Oostelijke Binnenstad en het Stadshart, zeker omdat er behalve de knip in de Weesperstraat ook drie andere ‘knips’ in de omgeving van de Weesperstraat worden gezet. De Weesperstraat-route is essentieel voor de bevoorrading en bereikbaarheid van winkels, horeca, musea, theaters, zorginstellingen, zoals het OLVG, en particulieren. Het is in feite de enige goed functionerende ontsluitingsroute van de binnenstad. Dit gaat veel tijdsverlies en ergernis opleveren, en kost ook nog eens twee miljoen euro, die volgens ons wel beter zijn te besteden in deze crisis. Tegen u zeggen we: Stop alstublieft met deze experimentele fratsen; ondernemers hebben in deze Coronatijd wel wat anders aan hun hoofd! Doe het niet!

Tenslotte. MKB-Amsterdam heeft gezegd, ook tegen de wethouder, dat we niet tegen een proef zijn om doorgaand autoverkeer tegen te gaan, maar toon dan eerst aan dat het hoofdzakelijk om doorgaand autoverkeer gaat (en daar is dus volgens ons geen sprake van) en dan nog zijn we tegen deze proef op déze locatie en op dít moment in Coronatijd en tijdens de vrachtafsluiting van de Piet Heintunnel. Je kan ook zeggen: laat de proef maar doorgaan, ik voorspel u: dat wordt één grote puinhoop in de stad met duizenden boze burgers en ondernemers en dan krijgt de proef geen vervolg, althans niet in deze vorm. Dan heeft u echter in de tussentijd wel half Amsterdam op de kast gejaagd. Zij zullen u dankbaar zijn.

Guido Frankfurther
Vicevoorzitter MKB-Amsterdam

Het ziet er overigens naar uit dat de proef met de knip wel door kan gaan. In de raadscommissie is er daarvoor een meerderheid.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.