Wil je als ondernemer innoveren? Laat je helpen door experts, ontwerpers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Schrijf je gratis in voor een serie van drie online workshops. De workshops duren twee uur en het gehele traject beslaat vijf weken. Op de website www.360-Learning.com vind je meer informatie, waaronder de data van de workshops. Er is plek voor maximaal tien ondernemers. Schrijf je snel via de website in, de eerstvolgende workshop start op 6 oktober.

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Kabinet, graag meer maatwerk bij coronasteun!

Veel ondernemers vallen tussen wal en schip bij de steunmaatregelen van het kabinet. Veel gemeenten vinden dat het tijd is om nu in te grijpen. Intussen voeren 32 gemeenten actie richting het kabinet. Er is maatwerk nodig en daarom hebben de gemeenten een brandbrief aangeboden aan het kabinet. Hierin kaarten zij aan dat, ondanks de ruime overheidssteun, steeds meer ondernemers de boot dreigen te missen. Bart Drenth: “We krijgen van veel ondernemers te horen dat ze afgelopen zomer of in december een aantal weken open waren en nu een flink bedrag moeten terugbetalen, omdat ze volgens het UWV een te hoog bedrag opgaven. Het kabinet zegt in eerdere berichten geen uitzonderingen te kunnen maken om de regels meer op maat te maken, omdat het ambtenarenapparaat daar niet op toegerust is. Volgens MKB-Amsterdam hoeft de oplossing niet zo moeilijk te zijn.”

“Geloofwaardigheid overheid in het geding”

Wethouder EZ gemeente Amstelveen, Floor Gordon: “De geloofwaardigheid in zowel de landelijke als lokale overheid komt hiermee op het spel te staan. Het kan niet zo zijn dat we de ‘bijkomende schade’ accepteren. Dit heeft al vaker tot grote problemen achteraf geleid. Als bestuurders vragen wij het kabinet, missionair of demissionair, de menselijke maat te blijven vasthouden. Ook vragen wij het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW en TVL.”

“Groot verschil tussen theorie en praktijk”

Volgens Theo Meskers, wethouder Economische Zaken gemeente Hollands Kroon, dreigt een groot verschil tussen theorie en praktijk bij de toekenning van corona-steunmaatregelen: “Wij zijn er vast van overtuigd dat ook de Rijksoverheid er krachtig naar wil streven om de theorie van beleid en de ingezette regelingen zoveel mogelijk op de praktijk te laten aansluiten. We hopen met ons pleidooi, inzet en meedenken op korte termijn tot een verantwoorde realisatie te kunnen komen.”

Amsterdenim Jeans en Parkeerapp VICKY winnaars ‘Product van de Maand’

Amsterdenim Jeans is door de vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’ april 2021. In de naam Amsterdenim komen Amsterdam en denim samen.
Voorzitter van de vakjury Bert Bos: “Waar het produceren van jeans vaak veel milieu-impact heeft, gebruikt Amsterdenim alleen biologisch katoen uit Italië. En ook de kwaliteit van de jeans draagt levert zijn bijdrage. Daardoor kun je hem vaker dragen, en is de broek minder snel aan vervanging toe. Als je het ons vraagt een mooi idee en een geweldig product!” Het publiek heeft parkeerapp VICKY als winnaar van de publieksprijs uitgeroepen. De app VICKY stemt vraag en aanbod op de ‘parkeermarkt’ op elkaar af. Anders dan de reguliere parkeerapps toont Vicky alle beschikbare parkeerplekken in bedrijfspanden en hotels.

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”