Ergens in de loop van vorig jaar ontstond vanuit Hogeschool Inholland het project InCollab. Dat bestond oorspronkelijk uit drie studenten en drie docenten, die ondernemers – gratis – met raad en daad bijstonden bij problemen rond de coronacrisis. Inmiddels bestaat InCollab uit een team van zo’n 25 gemotiveerde studenten, ondersteund door docenten en deskundigen. Op basis van hun kennis, ervaring en professionaliteit gaan zij aan de slag met ondernemersvraagstukken, zowel op verzoek van de ondernemer als pro-actief. Hoewel de coronacrisis de directe aanleiding was voor het leerwerkbedrijf, bleek dat er in de praktijk behoefte was aan een digitale helpdesk waar ondernemers terecht konden met hun vragen. Daarom is inmiddels besloten dat het leerwerkbedrijf na de crisis wordt voortgezet.

Uiteindelijk moet een team ontstaan van zo’n 240 studenten. Giovanni van Dam, algemeen manager van InCollab, wijst op de kansen die het project biedt voor de studenten zelf. ‘We hebben een zeer divers team. Sommige studenten kijken heel realistisch en anderen zijn vooral erg creatief. Je moet als student bereid zijn om buiten je comfortzone te stappen en dat is soms best een lastige opgave. Maar juist als je nét dat stapje extra zet, kun je al tijdens je studie een voorsprong nemen op je mede-studenten, die na hun college lekker liggen te Netflixen.’

Knappe koppen
De kracht van het studententeam zit vooral in de kruisbestuiving, zegt Van Dam. ‘We zijn inmiddels een heel multidisciplinair team, waarin heel veel knappe koppen rondlopen. We proberen elke situatie vanuit een helikopterview te bekijken. Daarbij hebben we het grote voordeel ten opzichte van veel ondernemers dat we nog onbevangen naar een situatie kunnen kijken. Maar we willen ons nadrukkelijk niet meer positioneren als een oplossing, puur voor corona. Zo helpen we tegenwoordig ook met het maken van een businessplan in drie maanden.’

Aanvankelijk was InCollab vooral gericht op de kleinere, praktische ondernemersvragen, over zaken als loonoverbrugging in coronatijd. Maar toen de overheid zich daar ook op stortte, was het voor InCollab tijd om de bakens wat te verzetten, zegt Van Dam. ‘We gaan nu juist verder buiten de standaardvraag. Dat doen we ook pro-actief: we horen, bijvoorbeeld via MKB-Amsterdam, welke ondernemersvraag in de nabije toekomst speelt. Vervolgens gaan we op onderzoek uit en kijken we hoe we mkb’ers kunnen ondersteunen.’

De allereerste zorg is vaak of een ondernemer überhaupt nog wel brood op de plank kan krijgen. Want hoewel alle mogelijkheden worden bekeken, is tijdig stoppen soms de beste optie. Al ga je niet over één nacht ijs bij het geven van een dergelijk advies, zegt Van Dam. ‘Voordat onze oplossingen worden geïmplementeerd leggen we ze voor aan de docenten en deskundigen. Op die manier werken we ook aan onze reliability, want voor ondernemers kan het soms ook best eng zijn om hun zaak uit handen te geven.’

Beslisboom subsidieregelingen
Eén van de acht specifieke oplossingen waar InCollab zich de komende tijd op richt is de betalingsregeling. Samen met de ondernemer kan worden gekeken naar mogelijkheden om tot een betalingsregeling te komen. Bijvoorbeeld als door corona betalingsachterstanden zijn ontstaan, zegt Jeroen van Diepen. Hij is één van de studenten van InCollab en vierdejaars student finance and control aan Inholland in Alkmaar, met de financiële gevolgen van de NOW-regeling als onderwerp van zijn scriptie.

Aan de hand van een beslisboom kunnen ondernemers via InCollab binnenkort kijken of ze in aanmerking komen voor NOW en voor een accountants- of derdenverklaring. Als de beslisboom eenmaal online staat, moet blijken hoe groot de nood onder mkb’ers is en in hoeverre zij gebruik zullen maken van zijn expertise, zegt Van Diepen. ‘Leveranciers zijn doorgaans best bereid tot een betalingsregeling, zeker als een factuur onverwacht hoog uitpakt.’

Aanmaningskosten
De meeste leveranciers snappen heel goed dat het lastige tijden zijn voor het mkb. Als je als ondernemer krap zit is het verstandig om in ieder geval de noodzakelijke betalingen te doen. Dat zijn bijvoorbeeld je huur, telefoon abonnement, gas, water en licht. Een energiebedrijf als Eneco heeft het recht om geen energie meer te leveren als een afnemer in gebreke blijft. Het is handig om je schuldeiser tijdig te
betrekken in je betalingsproblematiek, want vaak is er de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Als dat niet expliciet op de factuur vermeld staat, is het verstandig om daarover contact op te nemen met het bedrijf.

Over enkele weken is op de site van InCollab de beslisboom betalingsregelingen te vinden, in een later stadium komt er ook nog een beslisboom over TOZO en TVL. De komende tijd nemen we hier acht oplossingen van InCollab onder de loep. Naast Betalingsregelingen zijn dat Terugverdienen NOW-regeling, Bezwaar maken, Zorgen voor vooruitbetalingen, Verkopen via webshops, Advertenties op de website, Opzetten van MKB-campagnes en Crowdfunding.