In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren, huurkorting zouden krijgen. Deze korting betreft vijftig procent voor maanden waarin ondernemers volledig gesloten moesten blijven en twintig procent voor maanden waarin men slechts beperkt open kon. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen.

Jasper Smink is eigenaar van Roeicentrum Berlagebrug en huurt zijn pand van de gemeente. Hij is tevreden met de huurkorting zoals de gemeente deze aanbiedt. ”Huurkorting van twintig tot vijftig procent is heel redelijk. We kunnen niet verwachten dat de gemeente alles kwijtscheldt”, zegt hij. Wel zegt Smink dat het heftig is om nu langzamerhand het overzicht van de rekening te krijgen, nu het einde van de noodperiode in zicht komt: ”De komende vijf à zes jaar wordt het terugbetalen, best een flink bedrag. Dat is soms wel heftig om te moeten beseffen.”

Wethouder van Wonen en Vastgoed Touria Meliani sprak afgelopen week met ondernemers over de financiële situatie waarin zij verkeren. Daarover spreekt Smink zijn waardering uit: ”De gemeente is echt wel bereid om mee te werken en ondernemers overeind te helpen.” Wel vindt hij dat, ondanks dat het met veel ondernemers nu best goed gaat, er nog steeds maatwerk nodig is in specifieke gevallen.

Zuiderkerk

Eén van die specifieke gevallen is de Zuiderkerk. Uitbater Gerrit Key heeft niet genoeg aan de huurkorting zoals die er nu is. ”De Zuiderkerk heeft een capaciteit van circa 600 bezoekers. Door de coronamaatregelen kan ik nu maximaal dertig personen binnen ontvangen. Dat komt erop neer dat ik zo’n 95 procent van mijn omzet ben verloren over het afgelopen jaar. Daarbij komt ook nog dat ik nauwelijks TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) heb ontvangen. Dus zo’n twintig tot vijftig procent huurkorting is een eerste stap, maar is voor mij simpelweg niet toereikend.”

Hoewel veel ondernemers dus geholpen zijn met de huurkorting van de gemeente, zijn er ook gevallen waarvoor echt nog een specifieke regeling nodig is. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam dan ook op: bied maatwerk!