In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren, huurkorting zouden krijgen. Deze korting betreft vijftig procent voor maanden waarin ondernemers volledig gesloten moesten blijven en twintig procent voor maanden waarin men slechts beperkt open kon. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen.

Jasper Smink is eigenaar van Roeicentrum Berlagebrug en huurt zijn pand van de gemeente. Hij is tevreden met de huurkorting zoals de gemeente deze aanbiedt. ”Huurkorting van twintig tot vijftig procent is heel redelijk. We kunnen niet verwachten dat de gemeente alles kwijtscheldt”, zegt hij. Wel zegt Smink dat het heftig is om nu langzamerhand het overzicht van de rekening te krijgen, nu het einde van de noodperiode in zicht komt: ”De komende vijf à zes jaar wordt het terugbetalen, best een flink bedrag. Dat is soms wel heftig om te moeten beseffen.”

Wethouder van Wonen en Vastgoed Touria Meliani sprak afgelopen week met ondernemers over de financiële situatie waarin zij verkeren. Daarover spreekt Smink zijn waardering uit: ”De gemeente is echt wel bereid om mee te werken en ondernemers overeind te helpen.” Wel vindt hij dat, ondanks dat het met veel ondernemers nu best goed gaat, er nog steeds maatwerk nodig is in specifieke gevallen.

Zuiderkerk

Eén van die specifieke gevallen is de Zuiderkerk. Uitbater Gerrit Key heeft niet genoeg aan de huurkorting zoals die er nu is. ”De Zuiderkerk heeft een capaciteit van circa 600 bezoekers. Door de coronamaatregelen kan ik nu maximaal dertig personen binnen ontvangen. Dat komt erop neer dat ik zo’n 95 procent van mijn omzet ben verloren over het afgelopen jaar. Daarbij komt ook nog dat ik nauwelijks TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) heb ontvangen. Dus zo’n twintig tot vijftig procent huurkorting is een eerste stap, maar is voor mij simpelweg niet toereikend.”

Hoewel veel ondernemers dus geholpen zijn met de huurkorting van de gemeente, zijn er ook gevallen waarvoor echt nog een specifieke regeling nodig is. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam dan ook op: bied maatwerk!

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.

MKB Mail zomerstop

MKB Mail zomerstop

De redactie van MKB Mail wenst alle lezers een fijne zomer! Vanaf dinsdag 24 augustus zijn we er weer. Mocht je tips hebben voor verhalen of artikelen over ondernemen in de regio dan horen we het graag. Via marcia.appels@mkb-amsterdam.nl.

‘Begrip voor maatregelen, drama voor evenementenbranche’

‘Begrip voor maatregelen, drama voor evenementenbranche’

MKB-Nederland roept het kabinet op de vergoeding uit het garantiefonds voor gemaakte kosten in deze sector op te trekken naar 100 procent. En wat betreft het steunpakket: een oproep om eerder aangekondigde besluiten te heroverwegen.