Gisteren heeft het kabinet bekend gemaakt dat de regelingen rondom corona van kracht blijven tot 28 april. Het is nog niet duidelijk of de horeca open mag tijdens de meivakantie. Café tHuis aan de Amstel overweegt om take away te gaan verzorgen voor koffie en maaltijden. Katelijne van Wensen, eigenaar van deze voormalige directeurswoning van de Zuidergasfabriek: “stel dat we in de meivakantie weer opengaan, dan moeten we gaan onderzoeken hoe we de anderhalve meter kunnen garanderen. Op zich zijn mensen nu wel op hun hoede. We zijn nog aan het bedenken hoe je drankjes en eten gaat uitserveren en/of we gebruik maken van een buffet”
tHuis had net zes mooie jaren achter de rug met een fijn hecht team en een leuke wisselwerking met het publiek. Vanaf de sluiting op 16 maart heeft Katelijne samen met haar mede-eigenaar Eline van Gulik werktijdverkorting voor het personeel aangevraagd. Waarbij de overheid negentig procent van de loonkosten op zich neemt. Sommige details zijn nog niet helder over bijvoorbeeld loonheffing en pensioen. Katelijne gaat er van uit dat dat meegenomen wordt. Voor alle gemeentelijke belastingen is uitstel mogelijk zoals afvalstoffenheffing en precario. Op zich was het vrij gemakkelijk om de gemeentelijke belastingen stil te zetten via de website van de gemeente Amsterdam. Het stopzetten van de Waterschapsbelasting is lastiger omdat op de website van het Waterschap niet duidelijk staat aangegeven wat je moet doen.
Stadsherstel Amsterdam is huurbaas van Thuis. Katelijne heeft bij Stadsherstel om uitstel of vermindering gevraagd van de huur. Stadsherstel liet binnen een week aan alle huurders weten dat ze snappen dat er problemen zijn en gaat kijken wat ze kunnen doen zonder de eigen bedrijfsvoering in gevaar te brengen. Net heeft Katelijne nog gebeld met Stadsherstel, binnen aan paar dagen volgt meer informatie.
Wat kunnen ondernemers leren van deze crisis? Katelijne: “we krijgen als mensheid een opdonder van de natuur. We slepen producten, dieren en mensen de hele wereld over. Dat mag wel minder. Ik wil eigenlijk wel een oproep doen om meer op lokale schaal samen te werken, lokale producten te gebruiken. Kijk wat er op lokale schaal beschikbaar is. Ga niet voor de goedkoopste arbeid.” tHuis koopt zelf zoveel mogelijk lokaal in zoals melk van de Boeren van Amstel’, frisdrank en drank van lokale brouwerijen en een lokale brander voor de koffie. Het liefste wil Katelijne meer doen alleen dan wordt het te duur voor de klant.