Het is druk in Amsterdam. Er is heel veel verkeer en horecalogistiek veroorzaakt daar een derde van. Amsterdamse horecaondernemers- en leveranciers hebben moeite om hun producten snel en tegen redelijke kosten door een overvolle stad te vervoeren. Door de slechte bereikbaarheid van de stad nemen reistijden en bijbehorende kosten snel toe. Bovendien zorgen al die vervoersbewegingen voor veel uitstoot van fijnstof en CO2. En dat terwijl de Metropoolregio Amsterdam streeft naar nul emissie door stadslogistiek vanaf 2025. De vraag is: hoe houden we de stad werkbaar voor ondernemers en leefbaar voor inwoners?

Duurzame en betaalbare bevoorrading

Op donderdag 23 juni vindt de bijeenkomst ‘Hoe maken we de horecabevoorrading in Amsterdam duurzaam én betaalbaar’ plaats in de Centrale Markthal op het Food Center. Op deze middag worden zes lopende logistieke projecten onder de aandacht gebracht als onderdeel van de Future Food Logistics Challenge. Deze competitie is opgestart om versnelling in innovatie in horeca- en stadslogistiek te bewerkstelligen. Het doel is om met name kleinere foodservice leveranciers te informeren, inspireren en motiveren over de verduurzaming van stadslogistiek. Na de presentatie gaan deelnemers in gesprek over de kansen en hobbels waar de sector mee te maken heeft en hoe de bevoorrading betaalbaar en duurzaam gerealiseerd kan worden.

Een oplossing: stadshubs

De bevoorrading van de Amsterdamse binnenstad is al tientallen jaren een hot issue. De infrastructuur wordt almaar complexer, onder meer door lokale, nationale en internationale klimaateisen. Maar ook de kwetsbare kades en bruggen, die het vele vrachtverkeer in delen van de (binnen)stad nauwelijks nog aan blijken te kunnen, hebben hun effect op de stadslogistiek. Stadshubs kunnen helpen om het transport van en naar de binnenstad te versoepelen. MKB-Amsterdam praat al enkele jaren mee over hoe de gemeente gunstige vestigingsvoorwaarden voor nieuwe stadhubs kan stellen. Werkgroep voorzitter Guido Frankfurther zegt: “In 2025 gaat er al een uitstootvrije zone in voor ál het bestel- en vrachtvervoer in het gebied binnen de ring A10 en in 2030 zelfs voor heel Amsterdam. Dat is dichter bij dan je denkt en daar moeten we ons op voorbereiden. Daarnaast kan het slim bundelen van leveranties ook veel milieuwinst opleveren. Daar kunnen we morgen mee beginnen. Ik kan de bijeenkomst op 23 juni daarom van harte aanbevelen!”

Wil je meepraten- en denken over oplossingen voor horeca logistiek ? Schrijf je in via deze link.

Locatie: Centrale Markthal, Food Center, Jan van Galenstraat 4 Amsterdam

Datum: donderdag 23 juni

Tijd: 13.00 uur

Voor wie: horeca ondernemers, horeca leveranciers, iedereen die zich met stadslogistiek bezighoudt