Het is druk in Amsterdam. Er is heel veel verkeer en horecalogistiek veroorzaakt daar een derde van. Amsterdamse horecaondernemers- en leveranciers hebben moeite om hun producten snel en tegen redelijke kosten door een overvolle stad te vervoeren. Door de slechte bereikbaarheid van de stad nemen reistijden en bijbehorende kosten snel toe. Bovendien zorgen al die vervoersbewegingen voor veel uitstoot van fijnstof en CO2. En dat terwijl de Metropoolregio Amsterdam streeft naar nul emissie door stadslogistiek vanaf 2025. De vraag is: hoe houden we de stad werkbaar voor ondernemers en leefbaar voor inwoners?

Duurzame en betaalbare bevoorrading

Op donderdag 23 juni vindt de bijeenkomst ‘Hoe maken we de horecabevoorrading in Amsterdam duurzaam én betaalbaar’ plaats in de Centrale Markthal op het Food Center. Op deze middag worden zes lopende logistieke projecten onder de aandacht gebracht als onderdeel van de Future Food Logistics Challenge. Deze competitie is opgestart om versnelling in innovatie in horeca- en stadslogistiek te bewerkstelligen. Het doel is om met name kleinere foodservice leveranciers te informeren, inspireren en motiveren over de verduurzaming van stadslogistiek. Na de presentatie gaan deelnemers in gesprek over de kansen en hobbels waar de sector mee te maken heeft en hoe de bevoorrading betaalbaar en duurzaam gerealiseerd kan worden.

Een oplossing: stadshubs

De bevoorrading van de Amsterdamse binnenstad is al tientallen jaren een hot issue. De infrastructuur wordt almaar complexer, onder meer door lokale, nationale en internationale klimaateisen. Maar ook de kwetsbare kades en bruggen, die het vele vrachtverkeer in delen van de (binnen)stad nauwelijks nog aan blijken te kunnen, hebben hun effect op de stadslogistiek. Stadshubs kunnen helpen om het transport van en naar de binnenstad te versoepelen. MKB-Amsterdam praat al enkele jaren mee over hoe de gemeente gunstige vestigingsvoorwaarden voor nieuwe stadhubs kan stellen. Werkgroep voorzitter Guido Frankfurther zegt: “In 2025 gaat er al een uitstootvrije zone in voor ál het bestel- en vrachtvervoer in het gebied binnen de ring A10 en in 2030 zelfs voor heel Amsterdam. Dat is dichter bij dan je denkt en daar moeten we ons op voorbereiden. Daarnaast kan het slim bundelen van leveranties ook veel milieuwinst opleveren. Daar kunnen we morgen mee beginnen. Ik kan de bijeenkomst op 23 juni daarom van harte aanbevelen!”

Wil je meepraten- en denken over oplossingen voor horeca logistiek ? Schrijf je in via deze link.

Locatie: Centrale Markthal, Food Center, Jan van Galenstraat 4 Amsterdam

Datum: donderdag 23 juni

Tijd: 13.00 uur

Voor wie: horeca ondernemers, horeca leveranciers, iedereen die zich met stadslogistiek bezighoudt

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ‘Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?’, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ‘Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.’