Martijn Vorstenbosch is regisseur en docent op het Mediacollege in Amsterdam en bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Ondanks de impact van coronamaatregelen gaan de lessen online door op het Mediacollege, een mbo-vakschool voor de media. Waaronder een opdracht aan studenten om een aantal scenes te verfilmen uit de Nederlandse tv serie Ares, nu te zien op Netflix. Martijn: “de audities waren net gedaan, er was al veel tijd in gestopt. Wat moesten we doen? Zonde om er niet mee verder te gaan. Binnen drie dagen hebben we snel geschakeld en bedacht dat de film online gemaakt moest worden. Het script zo omgevormd dat het door kan gaan. Met als uitgangspunt: zorg voor bewegend beeld en geluid” Afgelopen dinsdag was de draaidag waarbij de hele crew en de acteurs vanuit huis aan de film werkte via Skype, met eigen telefoons. Bij de opnames hadden de acteurs twee telefoons nodig en de computer met camera. Dit is ook een mooie les voor studenten geeft Martijn aan. Juist bij het maken van een film gaat het nooit zoals verwacht.

Muziekdocenten, theaterdocenten en dansdocenten gaan online door met lessen. Crea biedt nu online cursussen aan. De studenten van docent theater Zwolle van ArtEZ zijn op social media bezig met allerlei sociaal culturele projecten. Zoals het contact leggen met vergeten community’s, het maken van een digitale theatervoorstelling, het verbinden van buurtverhalen en het rondbrengen van theateropdrachten. Martijn maakt zich wel zorgen over de kunstenaars. Van kunst kun je genieten net zoals van eten. Als horecazaak heb je de mogelijkheid om take away gaan aanbieden. Hoe gaat een kunstenaar dat oplossen? Wat gaat de gemeente Amsterdam doen voor de culturele sector? Het is een wisselwerking: kunstenaars hebben steun nodig van de gemeente, en kunstenaars geven identiteit aan Amsterdam. Martijn: “het is de afgelopen acht jaar al niet makkelijk geweest voor kunstenaars. Welke keuze gaat de gemeente maken? Kies je voor grote of kleine groepen (redactie: kies je voor ITA of Frascati?). Vooral de kunstenaars die enorm hun best hebben gedaan om niet afhankelijk te zijn van gemeenschapsgelden en zichzelf bedruipen als ondernemer/zzp’er is dit wrang. Juist deze groep wordt nu hard getroffen.

Als afsluiter heeft Martijn nog een mooie tip voor docenten, performers en theatermakers: een mooie app Blippar. Deze app is de komende drie maanden gratis beschikbaar met een educatie account. Handig bedacht door de ontwikkelaars. Je kunt dingen in huis fotograferen en hieraan foto en videomateriaal koppelen. Met deze nieuwe vorm van augmented reality kom je letterlijk bij de kijker in huis.