Een artikel in het Parool van vrijdag 11 november omschrijft de verschraling van de dienstregeling van de Nationale Spoorwegen. De NS heeft te maken met een personeelstekort en hierdoor worden treinen geschrapt en ingekort. Bart Drenth naast voorzitter van MKB-Amsterdam ook voorzitter van de Reizigers Advies Raad van de Vervoerregio Amsterdam ergert zich groen en geel. Hij kan nog wel begrip opbrengen voor de kortetermijnproblemen die het personeelsgebrek met zich meebrengt, maar volgens hem is het onbegrijpelijk dat het kabinet het ov-netwerk laat verschralen waar het bijstaat.

Langere reistijd maakt werving personeel moeilijk

Drenth constateert dat niet alle ov-reizigers een auto achter de hand hebben. “Sommige mensen hebben gewoonweg geen vervoersalternatief. Niet iedereen kan vanuit huis werken. Even afgezien van het feit dat vergaderen en bijeenkomen via het beeldscherm sowieso verre van ideaal is: dan gaat er van alles verloren.” In deze krappe arbeidsmarkt is het van belang dat de stad goed bereisbaar is, meent Drenth. “Wij horen dat van veel van onze leden: de zoektocht naar personeel wordt alleen maar moeilijker als je als ondernemer in de stad nauwelijks bereikbaar bent. Reistijd is een niet te onderschatten factor voor de beslissing die mensen nemen om ergens te gaan werken.”

‘Kabinet laat het ov-netwerk verschralen’

Volgens Drenth is het onbegrijpelijk dat het kabinet het ov-netwerk laat verschralen waar het bijstaat. “Voor corona ging het nog best goed, maar nu wordt alles op zijn beloop gelaten. Er is en komt geen geld om het ov-aanbod weer terug te krijgen op het niveau van voor de lockdowns.” Het gevolg volgens Drenth: “Het ov heeft reizigers niets te bieden, de ov-bedrijven staan met lege handen om de reizigers te verlokken weer terug te gaan naar trein, bus en metro. Het openbaar vervoer kachelt achteruit, Nederland staat in vergelijking met andere landen op achterstand.”

En dat terwijl een ov-netwerk van enorm belang kan zijn in deze tijden, zegt Drenth. “We gaan boeren uitkopen, nemen allerlei maatregelen in de stikstofcrisis, terwijl je met goed openbaar vervoer enorme stappen kunt maken. Het kabinet laat dat liggen, ik vind dat ronduit stupide beleid.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.