Een artikel in het Parool van vrijdag 11 november omschrijft de verschraling van de dienstregeling van de Nationale Spoorwegen. De NS heeft te maken met een personeelstekort en hierdoor worden treinen geschrapt en ingekort. Bart Drenth naast voorzitter van MKB-Amsterdam ook voorzitter van de Reizigers Advies Raad van de Vervoerregio Amsterdam ergert zich groen en geel. Hij kan nog wel begrip opbrengen voor de kortetermijnproblemen die het personeelsgebrek met zich meebrengt, maar volgens hem is het onbegrijpelijk dat het kabinet het ov-netwerk laat verschralen waar het bijstaat.

Langere reistijd maakt werving personeel moeilijk

Drenth constateert dat niet alle ov-reizigers een auto achter de hand hebben. “Sommige mensen hebben gewoonweg geen vervoersalternatief. Niet iedereen kan vanuit huis werken. Even afgezien van het feit dat vergaderen en bijeenkomen via het beeldscherm sowieso verre van ideaal is: dan gaat er van alles verloren.” In deze krappe arbeidsmarkt is het van belang dat de stad goed bereisbaar is, meent Drenth. “Wij horen dat van veel van onze leden: de zoektocht naar personeel wordt alleen maar moeilijker als je als ondernemer in de stad nauwelijks bereikbaar bent. Reistijd is een niet te onderschatten factor voor de beslissing die mensen nemen om ergens te gaan werken.”

‘Kabinet laat het ov-netwerk verschralen’

Volgens Drenth is het onbegrijpelijk dat het kabinet het ov-netwerk laat verschralen waar het bijstaat. “Voor corona ging het nog best goed, maar nu wordt alles op zijn beloop gelaten. Er is en komt geen geld om het ov-aanbod weer terug te krijgen op het niveau van voor de lockdowns.” Het gevolg volgens Drenth: “Het ov heeft reizigers niets te bieden, de ov-bedrijven staan met lege handen om de reizigers te verlokken weer terug te gaan naar trein, bus en metro. Het openbaar vervoer kachelt achteruit, Nederland staat in vergelijking met andere landen op achterstand.”

En dat terwijl een ov-netwerk van enorm belang kan zijn in deze tijden, zegt Drenth. “We gaan boeren uitkopen, nemen allerlei maatregelen in de stikstofcrisis, terwijl je met goed openbaar vervoer enorme stappen kunt maken. Het kabinet laat dat liggen, ik vind dat ronduit stupide beleid.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!