Door de coronacrisis lijkt het soms of alle zorgen om het klimaat flink naar de achtergrond zijn verdreven. Of is dit juist hét moment om met een schone lei te beginnen en te kijken naar waar we écht behoefte aan hebben? Feit is dat de nog verder aangescherpte EU-doelstellingen weinig kans van slagen hebben zonder een gedegen plan.

Lukt het Nederland om eindelijk een voortrekkersrol te spelen op het gebied van duurzaamheid en effectief klimaatbeleid? Maar vooral: lukt dat zónder burgers en bedrijven al te fors in de portemonnee te raken? Duurzaamheid is nog altijd een hot issue en veel bedrijven zijn graag bereid om hun steentje bij te dragen, als ze weten dat ze niet alleen maar water naar de zee dragen. Ook het mkb heeft nadrukkelijk behoefte aan een eerlijke en goede klimaatagenda.

Alleen met voldoende draagvlak is een betaalbaar en effectief klimaatbeleid enigszins te behappen. En draagvlak creëer je het makkelijkst met een gedegen plan. Wachten op Europa of andere internationale bewegingen zet geen zoden aan de dijk. De voorwaarden zijn internationaal vastgelegd, nu is het wachten op een nationaal ‘aanvalsplan’, ook voor het mkb. En dat kon wel eens voor het oprapen liggen. Een kwestie van tijd, mogelijk?