Door de coronacrisis lijkt het soms of alle zorgen om het klimaat flink naar de achtergrond zijn verdreven. Of is dit juist hét moment om met een schone lei te beginnen en te kijken naar waar we écht behoefte aan hebben? Feit is dat de nog verder aangescherpte EU-doelstellingen weinig kans van slagen hebben zonder een gedegen plan.

Lukt het Nederland om eindelijk een voortrekkersrol te spelen op het gebied van duurzaamheid en effectief klimaatbeleid? Maar vooral: lukt dat zónder burgers en bedrijven al te fors in de portemonnee te raken? Duurzaamheid is nog altijd een hot issue en veel bedrijven zijn graag bereid om hun steentje bij te dragen, als ze weten dat ze niet alleen maar water naar de zee dragen. Ook het mkb heeft nadrukkelijk behoefte aan een eerlijke en goede klimaatagenda.

Alleen met voldoende draagvlak is een betaalbaar en effectief klimaatbeleid enigszins te behappen. En draagvlak creëer je het makkelijkst met een gedegen plan. Wachten op Europa of andere internationale bewegingen zet geen zoden aan de dijk. De voorwaarden zijn internationaal vastgelegd, nu is het wachten op een nationaal ‘aanvalsplan’, ook voor het mkb. En dat kon wel eens voor het oprapen liggen. Een kwestie van tijd, mogelijk?

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

Jacco Vonhof: ‘Ondernemers hebben door corona een jas uitgedaan, maar staan tegelijk voor grote investeringen. Er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt. De transitie moet voor het mkb haalbaar en betaalbaar zijn.’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

Bart Drenth: Er moet een loket komen waar je als ondernemer kunt aankloppen als je, wat coronasteun betreft, tussen wal en schip bent beland. Sportschoolhouder Jeroen van Beek is zo’n ondernemer. ‘We zitten nog steeds in de fase van ‘samen door de crisis’. We staan achterin de rij, maar we staan er nog steeds.’

10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Dave Maasland, ondernemer op het gebied van cybersecurity, stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief een top-10 van securitytips op.

Pure markt hunkert naar heropening

Pure markt hunkert naar heropening

Oprichter Trienet Kroon was met haar Pure Markt nauwelijks meer weg te denken uit onder meer Amstelpark, Amsterdamse Bos en Park Frankendael. De coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. De ‘evenementenstatus’ zat haar daarbij flink in de weg.

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt koopgedrag en tevredenheid over het aanbod in winkels. Naast de detailhandel zal dit jaar ook de horeca en recreatiesector worden onderzocht. Deel ook jouw mening!