Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) wil het mkb in de energiecrisis ondersteunen via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Mkb ondernemingen met energiekosten van minimaal 12,5 procent van de omzet kunnen een vergoeding ontvangen van maximaal 160.000 euro. In de praktijk blijkt deze drempel van 12,5 procent echter te hoog is. Pien Thate, bestuurslid MKB-Amsterdam sprak met de minister en met ondernemers in de stad. Haar doel: een betere regeling voor kleine bedrijven. Die blijkt hard nodig te zijn…

“Heel lastig om zelf iets te verdienen”

“Wij zijn vorig jaar mei begonnen en hebben sinds juli dit jaar een variabel energiecontract”, vertelt de eigenaar van een flexwerkconcept. “We huren een pand in een transitiegebied, het pand voldoet niet aan alle verduurzamingseisen vanwege de tijdelijkheid. Tot nu toe hebben we alle winst in de onderneming geïnvesteerd. Natuurlijk doen we alles wat we kunnen om het verbruik zo laag mogelijk te houden (onder andere investeren in kleinere aansluiting, isolatie). De energieprijzen maken het ons heel lastig om in 2023 überhaupt zelf iets te verdienen.

Deel je ervaring!

Staat jouw bedrijf zwaar onder druk door de verhoogde energiekosten, maar kom je niet aan de 12,5 procent ? Geef dan door aan ons:

• Wat is het percentage van de omzet dat je normaal aan energiekosten uitgeeft?
  • Wat is dit percentage in 2022?
  • Wat voor soort onderneming heb je?

Deze informatie wordt door MKB-Amsterdam verzameld en naar de minister gestuurd. Zij gaat dan kijken of er niet toch een andere regeling kan komen om kleine bedrijven te steunen. Uiteraard geldt: des te meer voorbeelden we sturen naar de minister, des te groter de kans dat de huidige regeling wordt aangepast. Deel deze boodschap en reageer via info@mkb-amsterdam.nl!

Beeld: © RijksoverheidOlivier Middendorp