De politieke aandacht voor het invoeren van een bezorgbelasting op pakketjes groeit. Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen vroeg Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (CU) het kabinet om zorgbelasting als fiscaal instrument in te zetten om het lokale mkb te ondersteunen en om CO2 footprint te verminderen. Sinds deze week staat bezorgbelasting ook op de agenda in de Stopera. Op initiatief van GroenLinks heeft de wethouder van Economische Zaken het verzoek gekregen om een lobby richting het Rijk te starten voor het invoeren van een bezorgbelasting op het bezorgen aan huis door bestelauto’s.

Toch op de agenda

Groen Links fractielid Elisabeth IJmker, mede-indiener van de motie, is enthousiast. “Bezorgbelasting stond al in ons verkiezingsprogramma, maar haalde het coalitieakkoord niet. Ik ben blij dat we nu via deze motie bezorgbelasting toch op de politieke agenda hebben gekregen. De wethouder moet nu aan het werk”. IJmker beseft dat het onderliggende probleem niet iets wat lokaal kan worden opgelost. “Ik denk dat we dit samen met andere gemeenten en het VNG in Den Haag onder de aandacht moeten brengen.”

In haar verkiezingsprogramma schrijft GroenLinks: “Om onnodige mobiliteit te beperken en lokale ondernemers te steunen, pleiten we voor de invoering van een toeslag op thuisbezorging. De reden? Online webwinkels hebben een grote impact op onze stad (openbare ruimte, verkeer) en daar mag wel iets tegenover staan. Een vorm van bezorgbelasting zou ook een mooie manier zijn om gebruik van afhaalpunten te stimuleren en logistiek in de stad te verbeteren.”

Winkels smelten sneller dan ijsbergen

In juli kwam MKB-Amsterdam voorzitter Bart Drenth in het nieuws met zijn oproep voor de invoering van bezorgbelasting. Volgens Drenth verdwijnen in de regio Amsterdam steeds meer winkels en zorgt de opkomst van flitsbezorgbedrijven voor een “grote deuk in de verkoop”. Hij vindt het niet eerlijk dat winkeliers allerlei soorten belasting moeten betalen, zoals OZB, precario- en reclamebelasting en webshops niet. Bedrijven moeten als het aan MKB Amsterdam ligt straks 50 cent tot 2 euro extra betalen voor het bezorgen van pakketjes aan huis. Drenth denkt dat er meer nodig is om winkels te behouden dan de invoering van bezorgbelasting. “Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool”, aldus Drenth.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.