Veel ondernemers deinzen er nog altijd voor terug om de hoogte van hun huur in coronatijd aanhangig te maken bij hun woningcorporatie. We spraken Theodoor van Boven, ondernemer in de Warmoesstraat en eigenaar van de Condomerie, daar drie maanden geleden over. Sindsdien zit er nog weinig schot in de zaak. Gevolg is dat veel ondernemers flink interen op hun reserves. Als deze ondernemers noodgedwongen de deuren moeten sluiten, is nog maar de vraag wat voor onderneming ervoor in de plaats komt, waarschuwt Van Boven.

Ook van verschillende straatmanagers kreeg Van Boven al te horen dat verdere verschraling van het aanbod boven de markt hangt. Zeker omdat de gemeente tegelijkertijd heel moeilijk kan doen bij vergunningverlening. ‘Ondernemers zullen al gauw geneigd zijn hun zaak over te doen aan de hoogst biedende. Zolang je vastgoed beheert met een visie, zoals de NV Zeedijk, hou je het nog onder controle. Als je het goed vastlegt in de huurcontracten, voorkom je dat er te veel onaantrekkelijke zaken komen. Maar woningcorporaties lijkt dat weinig te kunnen schelen.’

Hoge Raad

Want waar particuliere verhuurders en de gemeente zich uiteindelijk vaak wél coulant toonden bij het aanpassen van de huren, stellen veel woningcorporaties zich erg star op. Van Boven vreest dat het zorgvuldig opgebouwde pensioen van veel ondernemers eraan gaat en de schuldenberg verder stijgt. Inmiddels liggen verschillende zaken bij de rechter. De Key, Van Bovens ‘eigen’ verhuurder, beroept zich op de uitspraak van een Overijsselse kantonrechter. Maar die kan volgens hem niet één op één worden toegepast op de Amsterdamse situatie. Het wachten is op uitspraak van de Hoge Raad. Tot die tijd moeten Van Boven en anderen het doen met een beperkte, voorlopige aanpassing van de huur.

Drugscriminaliteit

En haast is geboden, waarschuwt Van Boven. Hij ziet de grimmigheid op de Wallen toenemen. Het lijkt erop, zo zegt hij, dat dealers langzaam maar zeker terugkeren. ‘De coalitie overweegt het i-criterium in te voeren, waardoor toeristen niet meer welkom zijn in de coffeeshops. Dan krijg je straathandel en daar lijken die dealers nu al op voor te sorteren. Dat zal leiden tot meer drugscriminaliteit en vervuiling op straat. Ondernemers zijn inmiddels echt moe en hebben nauwelijks meer energie om leuke projecten te ondernemen, op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid.’