Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop naar die dag spreken we wekelijks met voorzitters van ondernemersverenigingen. Zij vertellen ons over de situatie op de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag aan het woord: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

Tolsma vertelt dat de vraag naar personeel in zijn regio op het moment groot is. ”Vooral in de horeca, pakketdiensten en in de bouw zijn extra mensen nodig.” Toch weten veel ondernemers de weg naar organisaties die kunnen helpen bij de zoektocht naar personeel zoals het Regionaal Werkcentrum en het Werkgevers Servicepunt nog niet voldoende te vinden. ”Per dag misschien één bericht van een werkgever binnen. En één werkzoekende, die vaak niet eens een goede match is. Dat is gewoon nog niet voldoende.”

Waar ligt dat dan aan? Tolsma: ”Ondernemers nemen volgens mij nog niet voldoende de tijd om echt goed te kijken naar wat kan, om door te lezen wat de mogelijkheden zijn. Ondernemers zijn te druk met hun klanten, maar verliezen het personeel wat ze moeten hebben om klanten te bedienen uit het oog.”

”Misschien dat organisaties als het Regionaal Werkcentrum en het Werkgevers Servicepunt nog iets meer zichtbaarheid kunnen creëren”, zegt Tolsma. Maar de grootste verantwoordelijkheid om voor meer succes te zorgen qua plaatsing van personeel ligt toch echt bij de ondernemers zegt hij. Tolsma’s advies luidt dan ook: ”Ondernemers: neem even goed de tijd om uit te zoeken wat er mogelijk is. Neem tijd voor je personeel.”