Aspirant-bestuurslid van MKB-Amsterdam Pien Thate heeft een duidelijke visie op hoe er met winkelgebieden moet worden omgegaan. Met haar spraken we over de toekomst van de fysieke winkels en wat dit voor winkeliers en het winkelpubliek betekent.

Thate is de eigenaar van Biolicious; een supermarkt die zich richt op verse en biologische producten. Biolicious heeft een vestiging op IJburg en in winkelgebied Oostpoort. Van beide winkelgebieden is Thate ook bestuurslid, dus de betrokkenheid bij en visie op de inrichting van winkelgebieden komt bepaald niet uit de lucht vallen.

Thate benadrukt dat Amsterdamse winkelgebieden een essentiële spil zijn in de lokale economie van de stad: ‘’Winkelgebieden dragen bij aan de leefbaarheid, veiligheid en inclusiviteit van de stad.’’ Ook benoemt ze dat winkelgebieden belangrijk zijn in het creëren van werkvoorziening. Ze zet zich er ook voor in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt juist in die winkelgebieden aan een baan te helpen.

Samenwerken

Haar advies aan de gemeente is om meer samen te gaan werken met besturen van winkelgebieden. Momenteel doet de gemeente nog niet aan publiek-private samenwerkingen waar juist winkelgebieden ontzettend bij gebaat zijn. ‘’Als woordvoerders namens winkelgebieden aan tafel mogen schuiven bij de gemeente denk ik dat we tot veel meer in staat zijn.’’ Momenteel luistert de gemeente namelijk nog niet genoeg naar winkeliers volgens Thate. ‘’Besluiten die de gemeente neemt hebben grote invloed op de bedrijfsvoering van winkeliers. Door samen te werken kan dat veel beter in goede banen worden geleid.’’

‘’De gemeente luistert veel meer naar bewoners dan naar ondernemers, denk ik. Bewoners denken aan wat ze zelf wel of niet leuk vinden in hun buurt; de lokale economie is daaraan ondergeschikt terwijl dat, vind ik, een veel groter goed is. Daar zijn niet alleen ondernemers bij gebaat, maar ook bewoners en de gemeente zelf. En dat wordt nu nog onvoldoende ingezien. Daar valt dus nog wel wat te halen’’