In een snelle en gerichte aanpak van de zogenaamde Stadshartfile sloot de gemeente Amsterdam dit Paasweekend de weg naar het Rokin af voor automobiele bezoekers. Met pionnen, borden en verkeersregelaars werd een virtuele slagboom naar het stadshart neergezet. Alleen bestemmingsverkeer was nog welkom. Het resultaat was verbluffend, de stadshartfile verdween als sneeuw voor de zon.

Vicevoorzitter MKB-Amsterdam Guido Frankfurther vindt dat de afspraken met de gemeente overwegend goed zijn nagekomen .“Bij de afzettingen konden de automobilisten aangeven of ze een bestemming in het stadshart hadden en werden dan doorgelaten. Alleen wanneer de Bijenkorfgarage vol zat of er weer een lange file op het Rokin ontstond werden de mensen die een parkeerplek zochten bij het Mr. Visserplein tegengehouden.”

Frankfurther heeft een overwegend positief gevoel bij de gehouden proef. “Voor het eerst in tientallen jaren stond er met Pasen geen ronkende file in het stadshart, terwijl er wel heel veel winkelend publiek was. Ik ben ervan overtuigd dat deze proef heeft bijgedragen aan een prettiger woon- en winkelklimaat in de binnenstad. De proef wordt nu geëvalueerd, daarbij zit MKB-Amsterdam ook aan tafel. Wat ons betreft gaan we op deze weg voort, waarbij nog wel de verwijzing naar alternatieve parkeerplekken verbeterd kan worden”.

Volgende stappen

In de maand april gaat de gemeente door met het verwijzen van automobiele bezoekers van het Stadshart naar parkeeropties buiten het Stadshart. In mei volgt de tweede stap van de zogenoemde maatregelenladder, waarbij de adviesroute P-Burgwallen wordt verlegd naar een andere adviesroute buiten het Stadshart. Nog dit jaar is het dan de bedoeling dat automobiele bezoekers van het Stadshart de toegang wordt verhinderd tot de binnenstad, met uitzondering van selectief bestemmingsverkeer.

Foto: Mascha de Jong

Deel dit artikel:
foto: Mascha de Jong

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?