Donderdagochtend presenteerde de Gemeente Amsterdam zijn begroting voor 2023. Daarin is een steunfonds van 20 miljoen euro opgenomen om mkb-ondernemers te ondersteunen in deze tijd van torenhoge inflatie en energieprijzen. Ook instellingen met een maatschappelijke functie, zoals sportverenigingen en cultuurinstellingen worden met dit fonds gesteund. MKB-Amsterdam is blij met deze steun voor mkb ondernemers.

Afgelopen week liet de Amsterdamse burgemeester Halsema het al weten: er zijn grote zorgen over dreigende armoede in de stad. Door de torenhoge energieprijzen en inflatie vreest het college dat veel Amsterdammers in financiële problemen komen. Deze zorgen zijn er ook over kleine ondernemers, met name de bedrijven die veel energie gebruiken.

In het interview met AT5 kondigde Halsema aan dat de gemeente in haar begroting voor 2023 met extra steunmaatregelen zou komen om inwoners en ondernemers in Amsterdam te helpen. Deze steun is een aanvulling op de landelijk aangekondigde maatregelen die tijdens Prinsjesdag bekend werden.

Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Binnen twee weken criteria bekend

De wethouder van Economische Zaken Van Buren gaf afgelopen donderdag aan bij AT5 dat er een steunpakket gaat komen voor mkb’ers. Welke mkb’ers straks een aanvraag kunnen doen is nog niet helemaal duidelijk. Van Buren: “We zijn nu de criteria aan het uitwerken. We willen wel dat het echt bij de mkb’ers terecht komt die het echt nodig hebben. Die geen buffer meer hebben. Die echt in de problemen zijn gekomen door de hoge energieprijzen.” De wethouder verwacht binnen twee weken naar buiten te komen met de criteria.

MKB-Nederland wil landelijk steunfonds

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof wees ook al op de moeilijke situatie waarin ondernemers onder de huidige omstandigheden dreigen terecht te komen. In WNL-talkshow Goedemorgen Nederland sprak hij daarover zijn zorgen uit. Zo benoemde hij dat mkb’ers de stijgende energieprijzen vaak niet in de prijs van hun product of dienst kunnen of mogen doorberekenen en daardoor in de problemen raken. Hij vreest dan ook dat mkb ondernemers kopje onder gaan als zij geen steun krijgen. Vonhof pleit dan ook voor een landelijk steunfonds.

Meer informatie over de begroting van de Gemeente Amsterdam voor 2023? Klik dan hier.