Donderdagochtend presenteerde de Gemeente Amsterdam zijn begroting voor 2023. Daarin is een steunfonds van 20 miljoen euro opgenomen om mkb-ondernemers te ondersteunen in deze tijd van torenhoge inflatie en energieprijzen. Ook instellingen met een maatschappelijke functie, zoals sportverenigingen en cultuurinstellingen worden met dit fonds gesteund. MKB-Amsterdam is blij met deze steun voor mkb ondernemers.

Afgelopen week liet de Amsterdamse burgemeester Halsema het al weten: er zijn grote zorgen over dreigende armoede in de stad. Door de torenhoge energieprijzen en inflatie vreest het college dat veel Amsterdammers in financiële problemen komen. Deze zorgen zijn er ook over kleine ondernemers, met name de bedrijven die veel energie gebruiken.

In het interview met AT5 kondigde Halsema aan dat de gemeente in haar begroting voor 2023 met extra steunmaatregelen zou komen om inwoners en ondernemers in Amsterdam te helpen. Deze steun is een aanvulling op de landelijk aangekondigde maatregelen die tijdens Prinsjesdag bekend werden.

Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Binnen twee weken criteria bekend

De wethouder van Economische Zaken Van Buren gaf afgelopen donderdag aan bij AT5 dat er een steunpakket gaat komen voor mkb’ers. Welke mkb’ers straks een aanvraag kunnen doen is nog niet helemaal duidelijk. Van Buren: “We zijn nu de criteria aan het uitwerken. We willen wel dat het echt bij de mkb’ers terecht komt die het echt nodig hebben. Die geen buffer meer hebben. Die echt in de problemen zijn gekomen door de hoge energieprijzen.” De wethouder verwacht binnen twee weken naar buiten te komen met de criteria.

MKB-Nederland wil landelijk steunfonds

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof wees ook al op de moeilijke situatie waarin ondernemers onder de huidige omstandigheden dreigen terecht te komen. In WNL-talkshow Goedemorgen Nederland sprak hij daarover zijn zorgen uit. Zo benoemde hij dat mkb’ers de stijgende energieprijzen vaak niet in de prijs van hun product of dienst kunnen of mogen doorberekenen en daardoor in de problemen raken. Hij vreest dan ook dat mkb ondernemers kopje onder gaan als zij geen steun krijgen. Vonhof pleit dan ook voor een landelijk steunfonds.

Meer informatie over de begroting van de Gemeente Amsterdam voor 2023? Klik dan hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Hoe kan Google Analytics helpen om jouw groei- of bedrijfsdoelen te behalen? Daar kom je achter tijdens de gratis workshop van het Digitaliseringsoffensief. Schrijf je snel in voor de gratis workshop op 12 december! Blijf je daarna ook gezellig voor de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel van het jaar?

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

Signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15 procent huurindexatie zien. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. Ondernemer Iresh Soekhoe: ‘Ik merk dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.’

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Ooit over nagedacht om met jouw bedrijf op TikTok te gaan? Als je het aan Bert van Gulik van socialmediabedrijf BuzzPartners vraagt, biedt het platform dat zich kenmerkt door korte video’s van zo’n twintig seconden tal van kansen voor jou als ondernemer. Aan MKB-Amsterdam legt hij uit hoe TikTok jou kan helpen bij het bereiken van je publiek én hoe je er potentiële nieuwe klanten mee aantrekt. Van Gulik: ‘Dit is je kans om voorop te lopen!’

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Wat hebben een optimistische trui, een scheermes van bamboe, een kaasje uit Katwoude, een micro avontuur en een onverwoestbare tas gemeen? Ze zijn alle vijf in de race om de Product van de Maand prijs te winnen! Doe mee en stem op een mooi Amsterdams product! En kom 12 december naar onze Groeiborrel.

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof riep deze week het kabinet op tot minder regelgeving voor mkb ondernemers. Volgens Vonhof hollen we de laatste tijd van crisis naar crisis en dat ontneemt ons het zicht op de toekomst. Die crises zorgen bovendien voor een soort paniekvoetbal. ‘We proberen met nog weer nieuwe regels de boel op te lappen, maar al dat pleisters plakken helpt ons niet verder.’

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw favoriete Product van de Maand november! De volgende producten zijn geselecteerd: onverwoestbare tas van UNBEGUN, plasticvrije scheermesjes van Bamboovement, een reis niet ver van huis van Avontuur Dichtbij, biologische Jersey kaasje van Henri Willig en de trui van New Optimist! Breng nu je stem uit!