Nu de temperaturen beginnen te dalen en het moment dat de kachel weer aan moet niet lang meer uitblijft ligt er een crisis op de loer: met de torenhoge energieprijzen komen steeds meer inwoners en ondernemers in de stad financieel in de knel. De Amsterdamse burgemeester Halsema vreest dan ook voor energie-armoede deze winter en zegt dat het Amsterdamse college van B&W deze week met maatregelen komt om dit tegen te gaan. Daarbij noemt ze ook het mkb als groep die op steun kan rekenen. Dat zegt ze in een interview met AT5.

”Er is in het college heel veel aandacht voor het mkb. Met name de kleine bedrijven die ook geconfronteerd met stijgende energierekeningen zullen dat heel erg merken. Voor hen springt het Amsterdamse college straks in de bres, net als voor inwoners van de stad en maatschappelijke voorzieningen zoals sportverenigingen en zwembaden.

Hoe die steun eruit komt te zien wordt nog bekeken. Halsema laat weten dat wethouder van Financiën Hester van Buren deze week met de begroting naar buiten komt. Daarover houden we je op de hoogte op onze website, socials en in onze nieuwsbrief.

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat

De knip op de Weesperstraat is al jarenlang onderwerp van discussie. MKB-Amsterdam is net als een meerderheid in de raad tegen de knip en pleit tegen de uitvoering van een duur proefproject. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde de raad gisteren toe de discussie over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. ‘De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.’

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Hoe ga je om met de energiecrisis? Wat staat er nou in de Miljoennota? Gaat de gemeente Amsterdam ons helpen? Op maandag 3 oktober staan de deuren van de Oranjekerk weer open voor de maandelijkse Groeiborrel. Hét moment om bij te praten met mensen die dezelfde vragen hebben.

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Je kunt nog stemmen op de vijf producten die genomineerd zijn voor Product van de Maand. Joël Dori van StartUp Amsterdam: ‘Impact ondernemers kunnen ons helpen lastige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, mobiliteit en voedselverspilling op te lossen. De genomineerde bedrijven zijn hiervan een prachtig voorbeeld.’

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Het is Prinsjesdag en uit de Miljoenennota blijkt dat het mkb op weinig steun van de regering kan rekenen. Terwijl veel ondernemers het zwaar hebben. MKB-Amsterdam is in gesprek met de gemeente Amsterdam voor meer steun aan het lokale mkb. Deel met ons wat jij als ondernemer nodig hebt om deze crisis te overleven!

‘Los de energiecrisis op. Dan maar iets meer staatsschuld’

Volgens Jacco Vonhof laat de rijksbegroting het toe om ondernemers uit de staatskas financieel te steunen en roept op dit te doen: ‘Anders vrees ik dat ondernemers kopje onder gaan.’ Volgens Vonhof zit er een steunpakket aan te komen voor ondernemers met een hoge energierekening. Wat en hoe is nog niet duidelijk.