Amsterdam kan zich met recht dé marktstad van Nederland noemen. De vele markten zijn van grote culturele en economische waarde voor de stad. Maar het zijn vooral toeristen die de weg naar de Albert Cuypmarkt, Waterloopleinmarkt en Dappermarkt weten te vinden. Al is daar het afgelopen jaar door de coronacrisis wel behoorlijk de klad in gekomen. Door alle coronamaatregelen bleek het voor veel marktondernemers zelfs lastig om het hoofd boven water te houden.

Maar het is niet alleen corona dat de markten parten speelt. Eigenlijk loopt het bezoek aan de markten al zeker twintig jaar zienderogen terug. MKB-Amsterdam-voorzitter Bart Drenth ziet wel een duidelijk verschil tussen de gemeentelijke markten en de particuliere, waar ‘veel meer aandacht en liefde in zit’. Hij doet dan ook een nadrukkelijk beroep op de gemeente om markten te vernieuwen. ‘Anders kachelen ze steeds verder achteruit. Je ziet de niet-particuliere markten verdorren en daardoor hun aantrekkingskracht verliezen.’

Ruimte voor lokale ondernemers

Initiatieven zijn er wel degelijk. De ondernemersvereniging van de Albert Cuypmarkt kwam in februari al met het plan een deel van de markt beschikbaar te stellen aan lokale ondernemers. Met een Amsterdamse slager, kaasboer of olijvenkraam maak je het immers ook voor de buurtbewoners weer aantrekkelijker om naar de markt te komen. MKB-Amsterdam pakt de handschoen graag op en kan de marktondernemers ondersteunen. ‘Als ze partner worden van MKB-Amsterdam kunnen we hun lobby ondersteunen en hun belangen in het oog houden richting de gemeente. Want dat er iets moet gebeuren is duidelijk.’

Voor de lange termijn liggen er voor de Albert Cuypmarkt ook plannen om ondernemers met achtergebleven voorraden een plek op de markt te geven. De vraag is alleen nog wel wanneer deze plannen kunnen worden uitgerold: de ondernemersvereniging wacht nog op toestemming. Het is volgens Drenth helder: de gemeente is aan zet om de Amsterdamse markten weer te laten floreren en ondernemers de ruimte te geven. En werk te maken van de ambities uit de Marktvisie van de gemeente Amsterdam.