Kroket, patat rendang, broodje frikandel speciaal. Echte Nederlandse klassiekers, maar om nou te zeggen dat het elegante lunchhapjes zijn…. Laat staan gezond eten, dat duurzaam geproduceerd is. Voor Amsterdam Food Capital 2025 is dat een doorn in het oog; dat kan en moet anders. We spreken Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam en initiator van Amsterdam Food Capital 2025, over Food Wallet!
Amsterdam Food Capital 2025 is een initiatief van MKB-Amsterdam en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam, voor en door ondernemers. Het samenwerkingsverband streeft ernaar om Amsterdam op de kaart te zetten als smaakmaker van lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar eten. Drenth is zeer uitgesproken over de ambities van de organisatie. ‘We willen voor de viering van Amsterdam 750 jaar natuurlijk mooie evenementen en partijen organiseren. Maar we willen de stad ook structureel veranderen. Er moet goed eten komen, letterlijk op elke hoek van de straat.’
Maak de bedrijfshoreca zichtbaar
Om deze structurele verandering te bereiken is Food Wallet bedacht, geïnspireerd door de maaltijdcheque in België en Frankrijk. Drenth vertelt enthousiast: ‘Food Wallet is een app waar werkgevers een bijdrage voor lunch aan hun werknemers kunnen storten. Dit bedrag kan worden besteed bij lokale horeca en winkels. Je ziet in Nederland dat veel werknemers in de bedrijfskantine van hun organisatie eten. Daar zijn we heel typisch in. Mensen zitten de hele dag opgesloten op kantoor. Ik wil het eten graag bevrijden uit de kantoorkolossen! Het zou prachtig zijn als de bedrijfshoreca verhuist naar de plint en zo zichtbaar en toegankelijk wordt voor iedereen.´
Mooie dingen voor de stad
Drenth denkt dat er veel mooie dingen kunnen gebeuren door mensen te stimuleren buiten de deur te eten. Hij somt op: ‘De stad wordt levendiger en gezelliger. Het lokale bedrijfsleven wordt gestimuleerd, want Amsterdamse bestedingen gaan naar Amsterdamse ondernemers. Mensen die zich niet kunnen veroorloven om goed te eten, kunnen van lokale sponsoren een Food Wallet krijgen. Zo wordt lekker en gezond eten ook toegankelijk voor mensen die minder te besteden hebben. Denk aan studenten, mensen die van de Voedselbank gebruikmaken, senioren of Stadspashouders.’
Koop lokaal, eet Amsterdams eten
Zowel bij de gemeente als in het lokale bedrijfsleven zijn er de laatste jaren zorgen over het verlies van handel aan internationale platformbedrijven. Een ontwikkeling die door de coronamaatregelen is versterkt. De economie trekt weer aan, maar de lokale groenteboer, delicatessenzaak of lunchroom profiteren daar niet 100% van. Een tendens die leidt tot lagere werkgelegenheid, leegstaande panden en minder gezelligheid in de stad. Drenth denkt dat met initiatieven als Food Wallet lokale uitgaven voor het Amsterdamse bedrijfsleven behouden kunnen blijven. ‘In feite is Food Wallet een praktische invulling van het idee van een lokale munt, met een heel duidelijk doel: koop lokaal, eet Amsterdams eten. Natuurlijk willen we de kosten voor winkeliers en horecaondernemers beperken, dus het wordt geen duur platform met hoge commissies’.
De volgende stap
Food Wallet is een initiatief dat heel veel impact kan hebben op de eetcultuur in de stad. Hoe kan de overheid bijdragen aan de totstandkoming? Drenth is realistisch. ‘In eerste instantie vragen we van de gemeente om een haalbaarheidsonderzoek te financieren. Want natuurlijk zijn er de nodige fiscale, juridische en uitvoerende obstakels die uit de weg geholpen moeten worden.’