Al jaren ben je fietstaxi chauffeur of heb je een mooi bedrijf opgebouwd dat toeristen door de stad vervoert. Je hebt een keurige vergunning en nooit problemen met de instanties. In december doe je een aanvraag voor vernieuwing van je vergunning per 1 april van het volgende jaar. Natuurlijk ga je ervan uit dat die verleend wordt. En dan op 29 maart krijg je de afwijzing in de bus.

Gevolg: geen vergunning, geen bedrijf en dat is geen slechte 1 april grap. De gemeente Amsterdam laat ondernemers twee dagen van te voren weten dat ze niet door mogen met hun bedrijf. Ook de zogenaamde vergelijkende toets die de gemeente heeft ingesteld voldoet niet. Althans, een van de ondernemers – 8 jaar fietstaxibedrijf, twee universitaire studies, zeven talen sprekend – geeft aan niet te weten wat hij had moeten doen om voldoende te scoren op de toets. Het is ronduit nonchalant om zo met ondernemers om te gaan. Ondernemers die prachtig passen in fietsstad Amsterdam en bovendien een stil, schoon en snel alternatief bieden om door de stad te bewegen. Een klant van een andere fietstaxi, Nick Heard uit Londen, neemt de moeite om zijn verbazing met ons te delen:

Recent bezocht ik de prachtige stad Amsterdam met mij vrouw Anna. Tijdens ons verblijf besloten we de fietstaxi te nemen naar een van onze bestemmingen. Het was een korte rit, maar onze chauffeur Eugenie was zo’n positieve, vrolijke en informatieve persoonlijkheid (met een onontkoombare liefde voor Amsterdam) dat we besloten de volgende dag een langere rit met haar te maken. Tegen het eind van die rondrit vroeg ik haar naar haar onderneming. Ze vertelde hoe ze haar eigen taxi had gekocht, de randzaken keurig had geregeld en hoe ze vele uren had geïnvesteerd om haar bedrijf op te bouwen. Ze vertelde ook dat ze nog wachtte op verlenging van de vergunning en dat ze zich daar zorgen over maakte. Ik verzekerde haar dat dit wel goed zou komen en vroeg mezelf af waarom iemand haar de vergunning zou willen ontzeggen.

Ik hoor echter dat Eugenie geen vergunning heeft gekregen. Nu is iemand die een prachtige persoonlijkheid heeft, met passie haar werk doet en een absolute meerwaarde vormt voor Amsterdam, de kans ontnomen om haar vreugde naar de straten van Amsterdam te brengen en ondertussen een eerlijke boterham te verdienen. Hoe kan dit in hemelsnaam een juiste gang van zaken zijn?”

Hoe kan dit de goede manier van doen zijn vragen ook wij ons af. Wij stellen dan ook voor dat de gemeente deze ondernemers drie maanden geeft om hun bedrijven af te bouwen. Dan kunnen verzekeringen en huren voor opslag worden opgezegd, fietsen worden verkocht en gezocht worden naar een nieuwe inkomstenbron. Verder vragen wij de gemeenten bij het verlenen van een vergunning de bewezen staat van dienst mee te nemen in de afweging voor het verstreken van een vergunning. Fietsstad Amsterdam moet goed omgaan met fietsende ondernemers.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.