Door de extreme inflatie sinds begin dit jaar dreigen huren van winkel- en horecazaken deze winter te exploderen. Vastgoedeigenaren hebben contractueel de mogelijkheid om de huren met de CPI-index te verhogen en lijken dat ook te doen. De afgelopen tien jaar was de huurindexatie gemiddeld 1,66% per jaar, maar de signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15% zien. MKB-Amsterdam vindt dat de dure energie niet in de indexatieberekening meegenomen moet worden. Huurders hebben al zelf te maken met een uit pan rijzende energierekening. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. We spraken met MKB-Amsterdam lid Iresh Soekhoe over haar ervaringen.

Geen goede onderhandelingspositie

“Mijn bedrijf Beauty by Iresh bestaat sinds 2012 en in 2015 zijn we in dit pand getrokken”, vertelt eigenaar Iresh Soekhoe. “Na een huurcontract van 5 jaar heb ik nu een contract dat jaarlijks wordt verlengd. Ik wilde mij na de corona tijd eerst oriënteren hoe de economische omstandigheden waren, voordat ik weer een contract voor 5 jaar of langer aan wilde gaan.”

Mijn huisbaas heeft in juli j.l. de huur verhoogd met 9,6 procent wordt verhoogd. Daar was geen gesprek over mogelijk. Ik zit ook helaas niet in een goede onderhandelingspositie, ik heb heel veel verbouwd aan het pand en heb geen reserves om te verhuizen. Soekhoe ziet dat dit voor veel mkb bedrijven geldt. “We hebben geen financiële buffer na deze drie uitputtende jaren, je kunt niet zomaar van lokatie verwisselen, dat maakt onderhandelen heel lastig. De eigenaar van mijn pand was ook tijdens de coronatijd heel star, we hebben geen korting gekregen, ik heb al die tijd het volle pond betaald.”

Continue overlevingsstand

“Ik vind het een hele uitdagende tijd”, verzucht Soekhoe. “Al die prijsverhogingen van energie, grondstoffen, huur en personeel, het is onmogelijk om dat allemaal door te rekenen aan mijn klanten. Ik bied al een luxeproduct aan, als ik de prijzen verhoog wordt het voor veel mensen onmogelijk om bij me komen. Dat vind ik jammer, ik wil graag veel mensen bereiken. Ik merk ook dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.”