Door de extreme inflatie sinds begin dit jaar dreigen huren van winkel- en horecazaken deze winter te exploderen. Vastgoedeigenaren hebben contractueel de mogelijkheid om de huren met de CPI-index te verhogen en lijken dat ook te doen. De afgelopen tien jaar was de huurindexatie gemiddeld 1,66% per jaar, maar de signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15% zien. MKB-Amsterdam vindt dat de dure energie niet in de indexatieberekening meegenomen moet worden. Huurders hebben al zelf te maken met een uit pan rijzende energierekening. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. We spraken met MKB-Amsterdam lid Iresh Soekhoe over haar ervaringen.

Geen goede onderhandelingspositie

“Mijn bedrijf Beauty by Iresh bestaat sinds 2012 en in 2015 zijn we in dit pand getrokken”, vertelt eigenaar Iresh Soekhoe. “Na een huurcontract van 5 jaar heb ik nu een contract dat jaarlijks wordt verlengd. Ik wilde mij na de corona tijd eerst oriënteren hoe de economische omstandigheden waren, voordat ik weer een contract voor 5 jaar of langer aan wilde gaan.”

Mijn huisbaas heeft in juli j.l. de huur verhoogd met 9,6 procent wordt verhoogd. Daar was geen gesprek over mogelijk. Ik zit ook helaas niet in een goede onderhandelingspositie, ik heb heel veel verbouwd aan het pand en heb geen reserves om te verhuizen. Soekhoe ziet dat dit voor veel mkb bedrijven geldt. “We hebben geen financiële buffer na deze drie uitputtende jaren, je kunt niet zomaar van lokatie verwisselen, dat maakt onderhandelen heel lastig. De eigenaar van mijn pand was ook tijdens de coronatijd heel star, we hebben geen korting gekregen, ik heb al die tijd het volle pond betaald.”

Continue overlevingsstand

“Ik vind het een hele uitdagende tijd”, verzucht Soekhoe. “Al die prijsverhogingen van energie, grondstoffen, huur en personeel, het is onmogelijk om dat allemaal door te rekenen aan mijn klanten. Ik bied al een luxeproduct aan, als ik de prijzen verhoog wordt het voor veel mensen onmogelijk om bij me komen. Dat vind ik jammer, ik wil graag veel mensen bereiken. Ik merk ook dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Actienetwerk 15% Gasreductie succesvol in binnen- en buitenland

Actienetwerk 15% Gasreductie succesvol in binnen- en buitenland

Het actienetwerk is opgericht na de oproep van voormalig wethouder Marieke van Doorninck om van het Russisch gas af te komen. ‘Dit netwerk laat de kracht van samenwerken zien’, vindt Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid binnen MKB-Amsterdam. ‘Ik ben blij dat we met MKB-Amsterdam een bijdrage hebben kunnen leveren.’

Piet Heintunnel gaat weer open!

Piet Heintunnel gaat weer open!

De stad is vanaf vrijdag 20 januari weer een stuk makkelijker bereikbaar. Na anderhalf jaar renovatie gaat de Pien Hein Tunnel vrijdagavond weer open. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: ‘Natuurlijk was het fijn geweest voor al het zakelijk verkeer als de tunnel eerder was opengegaan, maar ook voor MKB-Amsterdam staat de veiligheid voorop.’

Hoe zorg je dat klanten (online) voor jouw bedrijf kiezen?

Hoe zorg je dat klanten (online) voor jouw bedrijf kiezen?

Mensen maken de hele dag door keuzes, bewust en onbewust. Jouw potentiële klanten ook! Kom daarom naar de workshop van het Digitaliseringsoffensief en leer hoe jij ervoor kunt zorgen dat ze voor jouw product of dienst kiezen. Tot 6 februari!

Achmed Baâdoud nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam

Achmed Baâdoud nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam

Het bestuur van MKB-Amsterdam heeft Achmed Baâdoud gekozen als nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam. Met Baâdoud krijgt MKB-Amsterdam een energieke voorzitter die met zijn ruime kennis van de lokale politiek en het ondernemerschap slimme verbindingen kan maken tussen het lokale bestuur en Amsterdamse mkb ondernemers.