Door de extreme inflatie sinds begin dit jaar dreigen huren van winkel- en horecazaken deze winter te exploderen. Vastgoedeigenaren hebben contractueel de mogelijkheid om de huren met de CPI-index te verhogen en lijken dat ook te doen. De afgelopen tien jaar was de huurindexatie gemiddeld 1,66% per jaar, maar de signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15% zien. MKB-Amsterdam vindt dat de dure energie niet in de indexatieberekening meegenomen moet worden. Huurders hebben al zelf te maken met een uit pan rijzende energierekening. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. We spraken met MKB-Amsterdam lid Iresh Soekhoe over haar ervaringen.

Geen goede onderhandelingspositie

“Mijn bedrijf Beauty by Iresh bestaat sinds 2012 en in 2015 zijn we in dit pand getrokken”, vertelt eigenaar Iresh Soekhoe. “Na een huurcontract van 5 jaar heb ik nu een contract dat jaarlijks wordt verlengd. Ik wilde mij na de corona tijd eerst oriënteren hoe de economische omstandigheden waren, voordat ik weer een contract voor 5 jaar of langer aan wilde gaan.”

Mijn huisbaas heeft in juli j.l. de huur verhoogd met 9,6 procent wordt verhoogd. Daar was geen gesprek over mogelijk. Ik zit ook helaas niet in een goede onderhandelingspositie, ik heb heel veel verbouwd aan het pand en heb geen reserves om te verhuizen. Soekhoe ziet dat dit voor veel mkb bedrijven geldt. “We hebben geen financiële buffer na deze drie uitputtende jaren, je kunt niet zomaar van lokatie verwisselen, dat maakt onderhandelen heel lastig. De eigenaar van mijn pand was ook tijdens de coronatijd heel star, we hebben geen korting gekregen, ik heb al die tijd het volle pond betaald.”

Continue overlevingsstand

“Ik vind het een hele uitdagende tijd”, verzucht Soekhoe. “Al die prijsverhogingen van energie, grondstoffen, huur en personeel, het is onmogelijk om dat allemaal door te rekenen aan mijn klanten. Ik bied al een luxeproduct aan, als ik de prijzen verhoog wordt het voor veel mensen onmogelijk om bij me komen. Dat vind ik jammer, ik wil graag veel mensen bereiken. Ik merk ook dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.