Gerben Boogaard is eigenaar van twee Amsterdamse drogisterijen, lid van de Adviescommissie Detailhandel Noord-Holland én bestuurslid van MKB-Amsterdam! Wij spraken hem over zijn ondernemerschap en zijn beweegredenen om lid te worden van ons bestuur.

Boogaard werd een aantal jaren geleden enthousiast gemaakt om lid te worden van het bestuur van MKB-Amsterdam door voorzitter Bart Drenth. Hij focust zich voornamelijk op de ontwikkeling van winkelgebieden in de metropoolregio. ”Je ziet regelmatig dat een commissie een visie uitschrijft voor een bepaald winkelgebied en winkeliers passen zich daar vervolgens op aan. Als er na vijf jaar een nieuwe commissie met een nieuwe visie komt en alle plannen moeten worden omgegooid, zijn winkeliers daar vaak de dupe van. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Diversiteit winkels belangrijk

Ook vindt hij het belangrijk om kleine winkeliers en bedrijven te behouden. ”Het mag niet zo zijn dat zij worden weggeconcurreerd door grotere bedrijven. Een divers aanbod aan winkels in een stad is belangrijk; het trekt ook een divers publiek en dat zorgt voor levendigheid in een gebied.”

Maar zoals gezegd is Boogaard naast zijn functie als bestuurslid ook ondernemer. Als eigenaar van twee drogisterijen in de stad kijkt hij terug op een bijzondere periode. Het centraal bureau Drogisterijbedrijven – waarvan Boogaard tevens lid is – heeft bij de uitbraak van het coronavirus gelobbyd om ervoor te zorgen dat drogisterijen tijdens de lockdown open mochten blijven. ”Dat was fijn natuurlijk, je moet er als ondernemer niet aan denken dat je je zaak gesloten moet houden.”

Boogaard is de coronaperiode naar eigen zeggen ‘prima’ doorgekomen. ”Tuurlijk merk je er wel wat van, bijvoorbeeld van het wegblijven van toeristen, die overigens nog steeds niet terug zijn. Maar aan de andere kant hebben we ook weer veel meer vitaminen verkocht, dus dat soort dingen zorgen ook weer voor wat compensatie.”