MKB-Amsterdam is een partner in CLIMAA, een project voor Collaborative Local Impact in Aalborg en Amsterdam. Dit Europese project verenigt de steden Aalborg (Denemarken) en Amsterdam (Nederland) en het Network for Sustainable Business Development (Aalborg), MKB Amsterdam en ICLEI – Local Governments for Sustainability. Het doel van het project is om lokale bedrijven te hulpen met de verduurzaming van hun bedrijfsmodel. Afgelopen week kwam een delegatie uit Aalborg op bezoek. Wij vroegen deelnemers Louise Storgaard Nielsen (projectcoördinator duurzaamheid, DK) en Jack Stuifbergen (voorzitter werkgroep Duurzaamheid, NL) naar hun ervaringen.

Wat vind je van de samenwerking tussen de partijen?

JS: “De Aalborg delegatie kwam met een grote groep naar Amsterdam en we hebben twee dagen hard gewerkt om het fenomeen ‘local green deal’ samen vorm te geven. Ons doel is te komen tot een model voor een deal die internationaal kan worden gebruikt. Dat is een grote uitdaging, maar ik weet zeker dat het gaat lukken.”

LSN:” De samenwerking tussen MKB-organisaties en gemeenten speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van het transitieproces van bedrijven en organisaties in Denemarken. Kennisdeling en samenwerking tussen beide zijn cruciaal om de transitie succesvol te laten slagen.”

Wat zijn de verschillen in aanpak?

JS: “Het is bijzonder om te zien dat de twee partners in verschillende stadia gevorderd zijn in het project. De Denen hebben de teksten en de kaders al klaar, terwijl wij heel ver zijn in onze ideeën over het meten van ons werk.”

LSN: “We waren erg geïnspireerd door de Nederlandse benadering van het implementeren van het sociale perspectief in beleid op gemeentelijk niveau. Dit onderstreept hoe belangrijk samenwerking in projecten als CLIMAA is.”

Wat was het meest opvallende aan dit bezoek?

JS:  “Wat meteen opviel is dat de Denen zich 100 procent richten op CO2-reductie, terwijl wij veel breder inzetten hoe we een onderneming toekomstig bestendig kunnen maken. Zij staan ook nog aan het begin van het meten van het impact, dus daar kunnen wij onze partners goed in adviseren.”

LSN: :Het was zeer inspirerend om te ervaren hoe Amsterdam het donut model gebruikt om een ​​circulaire strategie te ontwikkelen om negatieve impact te verminderen en duurzame ontwikkeling in de stad te stimuleren. Dit gaf ons stof tot nadenken en specifieke tools om mee terug te nemen naar Aalborg.”

Doe mee!

Wil je meedoen aan het CLIMAA project of wil je meer informatie ontvangen? Stuur een mail naar projectleider Antje Ludwig-van Schaagen op info@mkb-amsterdam.nl.