MKB-Amsterdam is een partner in CLIMAA, een project voor Collaborative Local Impact in Aalborg en Amsterdam. Dit Europese project verenigt de steden Aalborg (Denemarken) en Amsterdam (Nederland) en het Network for Sustainable Business Development (Aalborg), MKB Amsterdam en ICLEI – Local Governments for Sustainability. Het doel van het project is om lokale bedrijven te hulpen met de verduurzaming van hun bedrijfsmodel. Afgelopen week kwam een delegatie uit Aalborg op bezoek. Wij vroegen deelnemers Louise Storgaard Nielsen (projectcoördinator duurzaamheid, DK) en Jack Stuifbergen (voorzitter werkgroep Duurzaamheid, NL) naar hun ervaringen.

Wat vind je van de samenwerking tussen de partijen?

JS: “De Aalborg delegatie kwam met een grote groep naar Amsterdam en we hebben twee dagen hard gewerkt om het fenomeen ‘local green deal’ samen vorm te geven. Ons doel is te komen tot een model voor een deal die internationaal kan worden gebruikt. Dat is een grote uitdaging, maar ik weet zeker dat het gaat lukken.”

LSN:” De samenwerking tussen MKB-organisaties en gemeenten speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van het transitieproces van bedrijven en organisaties in Denemarken. Kennisdeling en samenwerking tussen beide zijn cruciaal om de transitie succesvol te laten slagen.”

Wat zijn de verschillen in aanpak?

JS: “Het is bijzonder om te zien dat de twee partners in verschillende stadia gevorderd zijn in het project. De Denen hebben de teksten en de kaders al klaar, terwijl wij heel ver zijn in onze ideeën over het meten van ons werk.”

LSN: “We waren erg geïnspireerd door de Nederlandse benadering van het implementeren van het sociale perspectief in beleid op gemeentelijk niveau. Dit onderstreept hoe belangrijk samenwerking in projecten als CLIMAA is.”

Wat was het meest opvallende aan dit bezoek?

JS:  “Wat meteen opviel is dat de Denen zich 100 procent richten op CO2-reductie, terwijl wij veel breder inzetten hoe we een onderneming toekomstig bestendig kunnen maken. Zij staan ook nog aan het begin van het meten van het impact, dus daar kunnen wij onze partners goed in adviseren.”

LSN: :Het was zeer inspirerend om te ervaren hoe Amsterdam het donut model gebruikt om een ​​circulaire strategie te ontwikkelen om negatieve impact te verminderen en duurzame ontwikkeling in de stad te stimuleren. Dit gaf ons stof tot nadenken en specifieke tools om mee terug te nemen naar Aalborg.”

Doe mee!

Wil je meedoen aan het CLIMAA project of wil je meer informatie ontvangen? Stuur een mail naar projectleider Antje Ludwig-van Schaagen op info@mkb-amsterdam.nl.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!