Vrouwen zijn behoorlijk ondervertegenwoordigd in het Amsterdamse startupklimaat. Daar wilde StartupAmsterdam iets aan doen. Met de Female Hub EQUALS bouwt StartupAmsterdam aan een diverse community van vrouwelijke ondernemers om hun ondernemingen verder op weg te helpen. MKB-Amsterdam sprak met Semra Çelebi, die vanuit StartupAmsterdam nauw betrokken is bij het programma.

Met het EQUALS programma van StartupAmsterdam moeten vrouwelijke ondernemers zichtbaarder worden in het Amsterdamse ondernemersklimaat, zegt Çelebi. Twintig organisaties werken samen om dat voor elkaar te krijgen en vrouwen daarmee te helpen. “In onze community zit ontzettend veel talent en potentie. Het netwerk van EQUALS brengt in kaart waar kansen liggen helpt om die potentie te benutten. De startupwereld is best wel een bubbel waar je misschien niet zo makkelijk in terechtkomt. Met EQUALS proberen we juist te zorgen dat dat wél gebeurt.”

Om dat te bewerkstelligen werkt het programma volgens een aantal pijlers. Zo worden vrouwen bijvoorbeeld geïntroduceerd met techniek-gerelateerde werkzaamheden en banen in de sector. “Je ziet dat veel vrouwen kijken naar banen die ‘over het algemeen’ worden ingevuld door vrouwen en werk in de techsector hoort daar niet per se bij. Met EQUALS willen we laten zien dat dat soort banen wél tot de mogelijkheden behoort.”

bijeenkomst EQUALS programma

Kansen

StartupAmsterdam zag juist door die oververtegenwoordiging van mannen in de techsector kansen. Çelebi: “Het is opvallend dat aanbieders in de techsector een behoorlijk homogene groep vormen, terwijl de afnemers juist heel divers zijn. Wij dachten, hoe kan dat? En welke rol kunnen wij spelen om hierin diversiteit aan te brengen? Er zijn namelijk genoeg vrouwelijke ondernemers die hele goede ideeën hebben waar ook goede ondernemingsplannen van te maken zijn, soms met een beetje hulp. Die hulp bieden wij.” Çelebi benadrukt dat, hoewel het programma zich focust op de techsector, ze zich niet hiertoe beperken. “Ook vrouwelijke ondernemers uit andere werkvelden zijn welkom bij ons.”

Het programma richt zich niet uitsluitend op het creëren van zichtbaarheid. “We helpen vrouwen ook met het binnenhalen van financiering voor hun startup onderneming. De ervaring leert dat vrouwen vaak te maken krijgen met (onbewuste) vooroordelen van investeerders. Zo krijgen zij vaak vragen over wat er mis kan gaan, terwijl mannen wordt gevraagd naar de groeipotentie van hun bedrijf. Daarnaast vragen vrouwen vaak lagere bedragen bij financieringsverzoeken dan mannen, puur uit terughoudendheid. Enerzijds gaan we in gesprek met investeerders over onbewuste vooroordelen en aan de andere kant zetten we in op tools en handvatten voor vrouwelijke ondernemers in de voorbereiding van een investeringsronde die zij ingaan. Verder biedt EQUALS hulp aan vrouwen die zelf willen investeren in een startup.

‘Bij EQUALS gaat het over gelijkheid én diversiteit’

Dat EQUALS z’n vruchten heeft afgeworpen bevestigt ondernemer Chantal Schinkels, oprichter van ‘IT-girl’. “EQUALS is voor mij de plek in Amsterdam waar het gaat over gelijkheid en diversiteit op de werkvloer. Mijn deelname aan de EQUALS class ’22 heeft mij concrete handvatten gegeven om als vrouw in tech zichtbaarder te zijn. Zo leerde ik nieuwe netwerk- en presentatieskills en weet ik hoe ik het beste de media kan benaderen zodat mijn verhaal sneller wordt opgemerkt. Daarnaast heeft het mij een heel fijn netwerk van gelijkgestemde vrouwen opgeleverd.” Brandingondernemer Elif Algu stelt dat ze via EQUALS in contact is gekomen met een subsidie-expert die haar bedrijf verder op weg heeft geholpen.

Voor vrouwelijke ondernemers heeft Semra de tip: “Durf om hulp te vragen en zoek je peers, je gelijkgestemden. Je hoeft het niet alleen te doen, want samen kom je vaak veel verder dan in je eentje.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Hoe kan Google Analytics helpen om jouw groei- of bedrijfsdoelen te behalen? Daar kom je achter tijdens de gratis workshop van het Digitaliseringsoffensief. Schrijf je snel in voor de gratis workshop op 12 december! Blijf je daarna ook gezellig voor de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel van het jaar?

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

Signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15 procent huurindexatie zien. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. Ondernemer Iresh Soekhoe: ‘Ik merk dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.’

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Ooit over nagedacht om met jouw bedrijf op TikTok te gaan? Als je het aan Bert van Gulik van socialmediabedrijf BuzzPartners vraagt, biedt het platform dat zich kenmerkt door korte video’s van zo’n twintig seconden tal van kansen voor jou als ondernemer. Aan MKB-Amsterdam legt hij uit hoe TikTok jou kan helpen bij het bereiken van je publiek én hoe je er potentiële nieuwe klanten mee aantrekt. Van Gulik: ‘Dit is je kans om voorop te lopen!’

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Wat hebben een optimistische trui, een scheermes van bamboe, een kaasje uit Katwoude, een micro avontuur en een onverwoestbare tas gemeen? Ze zijn alle vijf in de race om de Product van de Maand prijs te winnen! Doe mee en stem op een mooi Amsterdams product! En kom 12 december naar onze Groeiborrel.

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof riep deze week het kabinet op tot minder regelgeving voor mkb ondernemers. Volgens Vonhof hollen we de laatste tijd van crisis naar crisis en dat ontneemt ons het zicht op de toekomst. Die crises zorgen bovendien voor een soort paniekvoetbal. ‘We proberen met nog weer nieuwe regels de boel op te lappen, maar al dat pleisters plakken helpt ons niet verder.’

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw favoriete Product van de Maand november! De volgende producten zijn geselecteerd: onverwoestbare tas van UNBEGUN, plasticvrije scheermesjes van Bamboovement, een reis niet ver van huis van Avontuur Dichtbij, biologische Jersey kaasje van Henri Willig en de trui van New Optimist! Breng nu je stem uit!