Vrouwen zijn behoorlijk ondervertegenwoordigd in het Amsterdamse startupklimaat. Daar wilde StartupAmsterdam iets aan doen. Met de Female Hub EQUALS bouwt StartupAmsterdam aan een diverse community van vrouwelijke ondernemers om hun ondernemingen verder op weg te helpen. MKB-Amsterdam sprak met Semra Çelebi, die vanuit StartupAmsterdam nauw betrokken is bij het programma.

Met het EQUALS programma van StartupAmsterdam moeten vrouwelijke ondernemers zichtbaarder worden in het Amsterdamse ondernemersklimaat, zegt Çelebi. Twintig organisaties werken samen om dat voor elkaar te krijgen en vrouwen daarmee te helpen. “In onze community zit ontzettend veel talent en potentie. Het netwerk van EQUALS brengt in kaart waar kansen liggen helpt om die potentie te benutten. De startupwereld is best wel een bubbel waar je misschien niet zo makkelijk in terechtkomt. Met EQUALS proberen we juist te zorgen dat dat wél gebeurt.”

Om dat te bewerkstelligen werkt het programma volgens een aantal pijlers. Zo worden vrouwen bijvoorbeeld geïntroduceerd met techniek-gerelateerde werkzaamheden en banen in de sector. “Je ziet dat veel vrouwen kijken naar banen die ‘over het algemeen’ worden ingevuld door vrouwen en werk in de techsector hoort daar niet per se bij. Met EQUALS willen we laten zien dat dat soort banen wél tot de mogelijkheden behoort.”

bijeenkomst EQUALS programma

Kansen

StartupAmsterdam zag juist door die oververtegenwoordiging van mannen in de techsector kansen. Çelebi: “Het is opvallend dat aanbieders in de techsector een behoorlijk homogene groep vormen, terwijl de afnemers juist heel divers zijn. Wij dachten, hoe kan dat? En welke rol kunnen wij spelen om hierin diversiteit aan te brengen? Er zijn namelijk genoeg vrouwelijke ondernemers die hele goede ideeën hebben waar ook goede ondernemingsplannen van te maken zijn, soms met een beetje hulp. Die hulp bieden wij.” Çelebi benadrukt dat, hoewel het programma zich focust op de techsector, ze zich niet hiertoe beperken. “Ook vrouwelijke ondernemers uit andere werkvelden zijn welkom bij ons.”

Het programma richt zich niet uitsluitend op het creëren van zichtbaarheid. “We helpen vrouwen ook met het binnenhalen van financiering voor hun startup onderneming. De ervaring leert dat vrouwen vaak te maken krijgen met (onbewuste) vooroordelen van investeerders. Zo krijgen zij vaak vragen over wat er mis kan gaan, terwijl mannen wordt gevraagd naar de groeipotentie van hun bedrijf. Daarnaast vragen vrouwen vaak lagere bedragen bij financieringsverzoeken dan mannen, puur uit terughoudendheid. Enerzijds gaan we in gesprek met investeerders over onbewuste vooroordelen en aan de andere kant zetten we in op tools en handvatten voor vrouwelijke ondernemers in de voorbereiding van een investeringsronde die zij ingaan. Verder biedt EQUALS hulp aan vrouwen die zelf willen investeren in een startup.

‘Bij EQUALS gaat het over gelijkheid én diversiteit’

Dat EQUALS z’n vruchten heeft afgeworpen bevestigt ondernemer Chantal Schinkels, oprichter van ‘IT-girl’. “EQUALS is voor mij de plek in Amsterdam waar het gaat over gelijkheid en diversiteit op de werkvloer. Mijn deelname aan de EQUALS class ’22 heeft mij concrete handvatten gegeven om als vrouw in tech zichtbaarder te zijn. Zo leerde ik nieuwe netwerk- en presentatieskills en weet ik hoe ik het beste de media kan benaderen zodat mijn verhaal sneller wordt opgemerkt. Daarnaast heeft het mij een heel fijn netwerk van gelijkgestemde vrouwen opgeleverd.” Brandingondernemer Elif Algu stelt dat ze via EQUALS in contact is gekomen met een subsidie-expert die haar bedrijf verder op weg heeft geholpen.

Voor vrouwelijke ondernemers heeft Semra de tip: “Durf om hulp te vragen en zoek je peers, je gelijkgestemden. Je hoeft het niet alleen te doen, want samen kom je vaak veel verder dan in je eentje.