Nu het impact-project CLIMAA in de afrondende fase is aanbeland, is het hoog tijd om terug te blikken. Hoe is de samenwerking met de betrokken partijen bevallen? Wat hebben de (Amsterdamse) ondernemers eraan gehad? En hoe nu verder in de toekomst? MKB-Amsterdam sprak erover met projectleider Antje Ludwig-van Schaagen.

“CLIMAA was een fantastisch project”, trapt Antje af. “Een heel mooie, lokale vertaling van de Europese Green Deals.” Vooral de samenwerking met internationale projectpartners was erg leerzaam. Zo was er een samenwerking met de Deense stad Aalborg. “Daar zag je een sterke focus op het impact maken op milieu-gerelateerd vlak, dus het realiseren van CO2-reductie bijvoorbeeld. In Amsterdam keken we breder naar het begrip ‘impact’. Hier waren we bijvoorbeeld ook bezig met sociale vraagstukken binnen het ondernemerschap. Juist die verschillen in visie zorgde ervoor dat we veel kennis hadden om met elkaar te delen en elkaar zo te inspireren.”

Van elkaar leren is enorm belangrijk bij het maken van impact, dat is volgens Antje dan ook de belangrijkste conclusie die dit project heeft opgeleverd. “Er zijn natuurlijk in heel Europa veel vergelijkbare projecten die bedrijven helpen duurzamer en dus toekomstbestendiger te worden. Van elkaar leren is essentieel: niet iedere keer opnieuw proberen om zelf het wiel uit te vinden, maar putten uit elkaars kennis en expertise om zo verder te komen. Als je het mij vraagt is dat hier goed gelukt.” Antje zegt dan ook genoten te hebben van die professionele samenwerking met alle projectpartners. Vooral de samenwerking met Amsterdam Impact, een initiatief van de gemeente Amsterdam, is haar goed bevallen. “De gemeente kan veel betekenen voor ondernemers, het is goed om dat op deze manier goed te benutten en samen te werken.” 

Er zijn inmiddels tien bedrijven geselecteerd die aanspraak maken op een Impact Deal. Dat is een plan (van zes of twaalf maanden) waarmee wordt gewerkt aan het toekomstbestendig verduurzamen van de organisatie. De ondernemers in kwestie waren vanaf het begin betrokken om zelf in kaart te brengen waar de kansen voor hun bedrijf lagen en hoe die Impact Deal dan ook moest worden vormgegeven. Antje: “We zijn op dit moment bezig om die deals ook daadwerkelijk te sluiten, dus daarover binnenkort meer nieuws! Voor ons is dit een ontzettend leerzame periode. We gaan de komende tijd met deze bedrijven aan de slag en proberen daar zoveel mogelijk lessen uit te trekken. Dan kunnen we die kennis weer gebruiken om andere ondernemers op weg te helpen om zo die impact zo breed mogelijk uit te rollen.”

Wil jij weten welke bedrijven een Impact Deal hebben gesloten en wat zij precies gaan doen? Houd dan onze kanalen goed in de gaten de komende tijd!

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?